Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

11.4. Використання альтернативних джерел енергії

В ХХI столітті людство все частіше і частіше замислюється над тим, що стане основою його існування в новій ері. Енергія була і залишається головним в життєдіяльності людини.

Слід зауважити, що використання джерел альтернативних, поновлюваних видів енергії може досить ефективно понизити відсоток викидів в атмосферу шкідливих речовин, тобто якоюсь мірою вирішити одну з важливих екологічних проблем.

Енергія вітру на землі невичерпна. Як показала практика і досвід багатьох країн, використання енергії вітру украй вигідно, оскільки, по-перше, вартість вітру дорівнює нулю, а по-друге, електроенергія виходить з енергії вітру, а не за рахунок спалювання вуглецевого палива, продукти горіння якого відомі своєю небезпечною дією.

В Луганській області досвід в розробці вітрових енергоустановок має науково-дослідна лабораторія технічної електродинаміки Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля. Цією лабораторією розроблено вітроенергетичні установки потужністю 1,5-10 кВт, які призначені для перетворення енергії вітру в електричну енергію з перемінною (50 ГЦ) та постійною напругою 220 В.

Взагалі, розповсюдження використання альтернативних джерел енергії залежить від таких факторів: доступність ефективних технологій та обладнання, повна інформація щодо виробників, розповсюдження передового світового та вітчизняного досвіду, підтримка підприємств, суб'єктів підприємницької діяльності, які впроваджують технології з використання альтернативних джерел енергії на державному та місцевому рівнях.

12. Вплив транспортУ на навколишнє природне середовище

12.1. Транспортна система Луганської області

Транспортний комплекс Луганської області включає в себе автомобільний, залізничний, авіаційний, трубопровідний види транспорту. Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря у 2009 році всіма видами транспортних заходів склали 85,7 тис. тонн (що на 10,5 тис. тонн, або на 10,9 % менше порівняно до 2008 р.), в тому числі викиди від автомобільного транспорту – 78,7 тис. тонн, або 91,8 % від викидів всіх транспортних засобів. Основними забруднюючими речовинами, які надходять в атмосферне повітря з відпрацьованими газами транспортних двигунів є: сірчистий ангідрид – 0,5 тис. тонн, діоксид азоту – 6,2 тис. тонн, оксид вуглецю – 61,7 тис. тонн, неметанові легкі органічні сполуки – 9,3 тис. тонн.

Основним забруднювачем повітря серед пересувних джерел забруднення є транспортні засоби, які перебувають у приватній власності населення, викиди яких становили 51,6 тис. тонн (60,2 %) та 27,1 тис. тонн (31,6 %) - від автотранспорту суб’єктів господарської діяльності. Викиди від виробничої техніки становили 5,3 тис. тонн (5,5 %), залізничного транспорту - 2,6 тис. тонн (3,0 %), літаків - лише 8,0 тонн.

Основним видом палива, яке використовується пересувними транспортними засобами, є бензин. Від його споживання в атмосферу протягом 2009 р. потрапило 65,7 тис. тонн (76,7 %) шкідливих речовин. Від двигунів, які працювали на дизельному паливі, у повітря надійшло 14,2 тис. тонн (16,6 %), на стисненому та зрідженому газах - 5,7 тис. тонн (6,6 %).

Найбільші обсяги викидів від пересувних транспортних засобів спостерігались у містах: Луганську - 19,6 тис. тонн, або 22,8 % від загального обсягу викидів, Краснодоні - 4,7 тис. тонн, або 5,5 % та Красному Лучі – 4,6 тис. тонн, або 5,4 %.

На одну особу населення протягом 2009 року від пересувних транспортних засобів було викинуто в повітря 36,9 кг забруднюючих речовин. Щільність викидів від пересувних транспортних засобів на 1 км2 території області становила 3,2 тонн забруднюючих речовин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]