Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

11.3. Вплив на навколишнє середовище енергетичної галузі

Протягом 2009 році підприємствами енергетичної галузі Луганської області викинуто в атмосферне повітря 149,9 тис. тонн забруднюючих речовин (без врахування вуглецю діоксиду), що складає 29,4 % від загальних викидів по області, в тому числі :

- твердих речовин – 30,1 тис. тонн (зменшення на 14,7 тис. тонн порівняно з 2008 роком);

- азоту діоксиду – 17,0 тис. тонн (збільшення на 0,695 тис. тонн порівняно з 2008 роком);

- сірки діоксиду – 99,0 тис. тонн (зменшення на 8,6 тис. тонн порівняно з 2008 роком);

- оксиду вуглецю – 125,1 тис. тонн (зменшення на 20,3 тис. тонн порівняно з 2008 роком);

В атмосферному повітрі оксиди азоту, сірки, вуглецю при взаємодії з парами води утворюють кислоти, які випадають на земну поверхню у вигляді кислотних дощів. Такі опади шкідливо впливають на ліси, рослинність, сільськогосподарські угіддя. Важкі метали накопичуються у ґрунті та, як слідство, у продуктах харчування, воді, тощо.

При спалюванні палива витрачається велика кількість кисню повітря, так наприклад, тільки за один рік підприємство СО «Луганська ТЕС» ТОВ «Східенерго» споживає приблизно 4 млн. тонн кисню, який є життєво необхідним для всіх живих організмів. Один гектар лісу протягом року поглинає 6 тонн вуглекислого газу та виробляє 5 тонн кисню. Таким чином, для відтворення в атмосферному повітрі кисню, спожитого СО «Луганська ТЕС», необхідно 800 тис. гектарів лісу. Для поглинання вуглекислого газу, який викидається в атмосферне повітря енергетичною галуззю Луганської області в цілому за рік, необхідно 1180,842 тис. га лісу.

Таким чином, основними напрямки нейтралізації негативного впливу енергетики на забруднення атмосферного повітря являються:

  • вдосконалення технології спалювання;

  • енергозбереження;

  • використання альтернативних джерел енергії.

  • озеленення міст, промислових територій, територій санітарно-захисних зон, збільшення територій лісових насаджень.

Основними джерелами впливу на поверхневі і підземні води у зв’язку з діяльністю Луганської ТЕС є золовідвали, промплощадка і димові викиди труб, які осідають на земну поверхню прилеглої території.

За результатами досліджень проб води, відібраних у межень 2009 року, якісний стан підземної води в зоні впливу проммайданчика та золовідвалів характеризується підвищеними концентраціями солей, марганцю, в одиничних випадках заліза, свинцю, органічних речовин. Площинне розповсюдження мають підземні води верхньокрейдяних відкладів з підвищеним вмістом солей і показників загальної жорсткості; локальний розвиток здобули такі компоненти, як марганець, свинець, залізо, нафтопродукти, феноли.

Енергетичний комплекс – один з найбільших забруднювачів навколишнього середовища відходами. Динаміка величини накопичення відходів комплексу свідчить про тенденцію постійного зростання. Так, в 2009 році підприємствами енергетичного комплексу нашої області утворено 609 тис. тонн відходів. З них утилізовано тільки 8,6 тис. тонн, а накопичено на початок 2010 року 9,4 млн. тонн. Не зважаючи на існуючі технології по утилізації золошлакових відходів, сьогодні відсутні законодавчі і економічні механізми, щоб примусити підприємства збільшити об'єми утилізації відходів. За відсутності достовірного обліку утворення відходів, підприємствам набагато вигідніше платити за розміщення відходів, ніж упроваджувати нові технології по їх утилізації.

Найбільшим підприємством енергетичної галузі в області є СО «Луганська ТЕС» ТОВ «Східенерго». Основним видом палива, яке використовується СО «Луганська ТЕС» для виробництва енергії є кам’яне вугілля. У результаті виробничої діяльності станції утворюється більш ніж 60 видів відходів, основну частку яких за обсягами утворення складає паливний шлак та зольний вугільний пил. Щорічно на підприємстві утворюється близько 500 тис. тонн відходів. До золовідвалів електростанції направляється понад 450 тис. тонн відходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]