Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

Металургія та енергетика

В результаті виробничої діяльності ВАТ «Алчевський металургійний комбінат» утворюється більш ніж 100 видів відходів, підприємство має 5 діючих місць видалення відходів (полігон промислових відходів, 2 шлакових відвали, шламонакопичувач та шламовідвал). Переважна частка у загальному обсязі утворення відходів це відходи 4 класу небезпеки.

За останні роки підприємством прийняті наступні заходи щодо мінімізації обсягів утворення відходів та обсягів їх накопичення:

  • Виконані організаційно-технічні заходи щодо збільшення обсягів виробництва гранульованого шлаку, що призведе до збільшення обсягів утилізації шлаку та зменшення обсягів його накопичення.

  • Організовано цех з переробки відходів, а саме: з шлакових відходів виробляє щебінь для дорожнього будівництва, готує до утилізації залізовмісні відходи, бій вогнетривкої цегли.

  • Введено до експлуатації машину безперервного розливу сталі, що дозволило скоротити обсяги утворення відходів на 120,4 кг на 1 тонну слябів.

Підприємством ведеться технічне переозброєння виробництва, впровадження нових і ліквідація застарілих технологій, що дасть істотний ефект щодо зниження обсягів утворення та накопичення відходів.

Але, незважаючи на зростаючі обсяги утилізації відходів, обсяги утилізації відходів власного виробництва, порівнюючи з обсягами утворення та накопичення відходів, залишаються незначними. У зв’язку з чим, підприємству необхідно приділити особливу увагу щодо нарощення обсягів утилізації відходів власного виробництва, у т.ч. і вже видалених відходів.

В результаті коксохімічного виробництва ВАТ «Алчевський коксохімічний завод» утворюється більше ніж 50 видів відходів І-IV класів небезпеки. Основна частина з відходів, які утворюються на підприємстві, це відходи IV класу небезпеки (шлами вапняних відстоювачів, фуси кам’яновугільні, розчини очищення коксового газу, відпрацьовані ливарні форми, відпрацьовані вогнетриви, відходи металобрухту та ін.).

СО «Луганська ТЕС» ТОВ «Східенерго» здійснює виробництво електроенергії, основним видом палива для виробництва якої є кам’яне вугілля. В результаті виробничої діяльності станції утворюється більш ніж 60 видів відходів, основну частку яких за обсягами утворення складає паливний шлак та зольний вугільний пил. Щорічно на підприємстві утворюється близько 500 тис. т відходів. До золовідвалів електростанції направляється понад 450 тис. т відходів.

Хімічна галузь

В результаті виробничої діяльності ЗАТ «Сєвєродонецьке об'єднання Азот» утворюється більш ніж 100 видів відходів. Підприємство має діючі місця видалення відходів: полігон промислових відходів, мулові майданчики, майданчики відходів після переробки комового вапна.

У 2009 р. підприємством утворено 10,56 тис. тонн відходів, що на 8,5 тис. т менше, ніж в 2008 р. У 2009 р. об'єм використовування відходів склав 383,9 тис. т. На підприємстві вирішене питання передачі для подальшої утилізації відходів автотранспорту, люмінесцентних ламп, каталізаторів, макулатури, поліетилену, тари, металобрухту, медичних відходів і електронного устаткування.

Велика частина утворених відходів основного виробництва видаляється на полігон промислових відходів біля селища Фугарівка. Щорічно на полігон поступає від 5 до 10 тис. тонн відходів ЗАТ «Сєвєродонецьке об'єднання Азот», ВАТ «Армопласт», ТОВ СП «УВТІ», ЗАТ «Імпульс», ДНДП «Хімтехнологія», ТОВ «Зюд-КеміАлвіго Кетелістс Україна». Станом на 01.01.2010 на полігоні накопичено 140,9 тис. тонн відходів. У 2010 році підприємством заплановане проведення робіт по уточненню фактичного об'єму заповнення полігону, оскільки розрахунковий об'єм заповнення полігону виконаний виходячи з середньої щільності розміщених відходів, а фактичний об'єм заповнення нижчий, за рахунок усадки відходів.

Сьогодні, на полігоні ЗАТ «Сєвєродонецке об'єднання Азот» відсутній ставок-випарник, що призводить до обводнення карт полігону. Підприємству необхідне рішення питання експлуатації випарника на полігоні.

За останні роки підприємством виконані наступні заходи щодо мінімізації об'ємів утворення відходів і об'ємів їх накопичення:

  • виконані роботи по укриттю порушеної ділянки карти № 1 і огорожі полігону;

  • виконані роботи по капітальному ремонту двох майданчиків мула;

  • у 2009- 2010 роках ведеться реконструкція карти 7/9 полігону.

ДП «ХЗ «Південний» у 2008 році прийняв на свій баланс шламонакопичувач для видалення відходів ІІІ- IV класу небезпеки. У 2009 році підприємством прийнято на розміщення близько 50 тис. т відходів.

ТОВ «Рубіжанський Краситель» - з близько 100 видів відходів, що утворюються на підприємстві переважна частина це токсичні відходи ІІ-ІІІ класу небезпеки. Останні роки спостерігається спад виробництва на підприємстві. Для видалення відходів ІІ-IV класу небезпеки підприємством експлуатується полігон промвідходів. Більше половини видів відходів направляється на полігон с.Фугарівка.

ВАТ «Лисичанська сода» виробляє кальциновану соду аміачним способом, який включає стадію утворення рідких відходів – дистилярної рідини. Згідно загальноприйнятим нормам (за технологією Сольве) на 1 т кальцинованої соди утворюється близько 10 м3 стічних вод та близько 250 кг твердого залишку. За складом стічні води содового виробництва вміщують до 98 % хлоридів, твердий залишок – понад 80 % карбонатів, гідроксидів та сульфатів кальцію. Стічні води содового виробництва відводяться у накопичувачі. У накопичувачах тверда фаза осаджується у вигляді шламу, а рідка, у повінь, скидається у р. Сіверський Донець, у зв’язку з чим ВАТ «Лиссода» є підприємством, що становить потенційну небезпеку транскордонного забруднення, зумовленого переносом транскордонними водотоками. ВАТ «Лисичанська сода» має чотири накопичувачі загальною площею 175 га, з них №1-2 – відпрацьовані та рекультивовані, № 3-4 – діючі.

Питання розміщення та утилізації дистилятної рідини розглядається вже давно. Ще за часів Радянського Союзу на заводі були введені цеха з переробки рідких відходів та виробництва хлористого кальцію та хлористого амонію, але з розпадом Радянського Союзу зник ринок збиту даної продукції, у зв’язку з чим цеха були закриті, потужності з виробництва списані.

В результаті виробничої діяльності ЗАТ «ЛИНІК» утворюється більш ніж 60 видів відходів: відходи каталізаторів різних видів, фільтрів, масел, забруднені маслами ґрунти, рідини, шлами, кек переробки нафтошламу, забруднені бітуми, відходи ремонту і заміни устаткування, відходи експлуатації транспорту, будівництва і ремонту будівель, ртутні прилади і лампи, тара всіх видів, селікагель відпрацьований, шлами знесолення води і багато інших.

В процесі виробничої діяльності підприємства утворюються небезпечні відходи на поводження з якими ЗАТ «ЛІНІК одержана ліцензія Мінприроди (серія АВ № 433705) терміном дії до 16.03.2012.

Щорічно на підприємстві утворюється з до 10 тис. тонн відходів всіх класів небезпеки, з них утилізуються підприємством близько 40 тонн. На підприємстві вирішене питання передачі для подальшої утилізації відходів автотранспорту, люмінесцентних ламп, каталізаторів, макулатури, тари, металобрухту і електронного устаткування. Відходи масел і масловмісні рідини повертаються в основний технологічний процес. Забруднені ґрунти, нафтошлам, шлами від очищення стічних вод і знесолення води видаляються на місця видалення відходів. Відходи будівельних і ізоляційних матеріалів передаються Лісичанському КАТП для поховання на полігоні побутових відходів.

На балансі підприємства є 6 місць видалення відходів (майданчики мула БОС і БХО, шламонакопичувач, шламовідвал ТЕЦ, відстійники шламу), станом на 01.01.2010 на місцях видалення відходів накопичено більше 116,5 тис. т відходів.

Шламовідвал ТЕЦ – призначений для прийому шламових вод ТЕЦ. Об'єкт експлуатується з 1977 року. Загальна площа складає 4,8 га, проектний об'єм 71600 м3. Станом на 01.01.2010 на шламовідвалі накопичено 90068,6 т відходів.

Шламонакопичувач ТЕЦ – гідротехнічна споруда, призначена для накопичення шламу реагентної обробки річкової води. У зв'язку із зміною технології експлуатації ТЕЦ виведений з експлуатації в 1987 році – на ньому накопичено 16000 т відходів.

Басейн – нейтралізатор ТЕЦ призначений для збору зливових і охолоджуючих вод, переливів. Об'єм накопичення шламів в басейні складає 360 тонн.

Відстійник шламу – напівпоглиблена двохсекційна система без противофільтраційного екрану. Введений в дію в 1982 році. До 1994 року у відстійник здійснювався прийом содо-вапняної води із змістом до 6 % сухої речовини. У 1995 році секція № 4 відстійники виведена з експлуатації, накопичення відходів в ній склало 3500 тонн. У секції № 3 продовжують розміщуватись шлами реагентної обробки стічних вод, на 01.01.2010 в секції № 3 накопичено 5454,6 тонн.

Майданчики мула БХО - залізобетонні резервуари (карти) розміром 2,45х9х36 м і призначені для прийому мула БХО. Накопичення мула на 01.01.2010 складає 1316,6 т.

Майданчики мула БОС складаються з 14 залізобетонних резервуарів (карт) розміром 2,45х3х36 м і призначені для прийому мула БОС. Накопичення мула на 01.01.2010 складає 243,7 т.

Накопичувач осаду трьохсекційний призначений для накопичення відходів нафтошламу. Шлам накопичується тільки в третій секції, перша секція – не експлуатується, в другій секції здійснюється тимчасове розміщення шламу. Об'єм накопичення шламу складає більше 25 тис. тонн. У районі третьої секції змонтовано установку по переробці нафтошлама, яка підключена до пересувної установки механічного очищення нафтешлама від твердих частинок.

За останні роки підприємством виконана низка заходів щодо мінімізації об'ємів накопичення відходів. Наприклад:

  • У 2008 році введені в дію пекти по знищенню промислових відходів і універсальний нафтосборний пристрій;

  • У 2009 році було перероблено більше 20 тис. тонн нафтовмісного шламу. Витрати підприємства склали 1,7 млн. грн. Розроблено технологію знищення надмірного активного мула БХО, але необхідне її удосконалення.

У 2010 році планується перегляд нормативів витрати реагентів, каталізаторів, напівфабрикатів, що повинне привести до зменшення об'ємів утворення відходів на 5 %. У 2011 році планується передати частину відходів каталізаторів для переробки і регенерації спеціалізованим підприємствам. Так само планується переробка нафтовмісних шламів, що дозволить зменшити об'єми їх накопичення на 50 %.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]