Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

5.2.5. Стан зелених насаджень Луганської області

Найважливішою та стратегічно невирішеною проблемою залишається питання поліпшення системи озеленення міст та інших населених пунктів Луганської області як одного з компенсаційних заходів щодо забезпечення нормативного стану навколишнього природного середовища.

Дані останнього переліку насаджень 1997 року свідчать, що у населених пунктах Луганської області нараховувалось 44,3 тис. га зелених насаджень, що складало лише 65 % від нормативної забезпеченості, у зв’язку з чим в області необхідно було створити 24 тис. га насаджень. На теперішній час ситуація ще погіршилась.

За інформацією Головного управління статистики у Луганській області за період 2000-2009 роки відсутній статистичний звіт щодо кількості зелених насаджень на території міст та інших населених пунктах області як не передбачений формою звітності. Стан озеленення населених пунктів за даними обласного управління житлово-комунального господарства Луганської області наведено у таблиці 5.12.

Ситуація, яка склалась за останні роки у зеленому господарстві населених пунктів області погрожує повному їх знищенню. Основною причиною такого становища є відсутність генплану міста Луганська та проекту нормативного озеленення його території. В місті фактично немає місць масового відпочинку громадян, відсутні парки. Сквери, що залишилися, занедбані, зелені насадження всихаючі, їх площі поступово передаються під забудову. Багато дерев замуровуються новими землекористувачами у тверде покриття, що призводить до їх загибелі, не забезпечується належний догляд за ними, а найчастіше, землекористувачі не мають елементарного досвіду у догляді за зеленими насадженнями.

Відсутність достовірних даних про стан та зміни в зеленому господарстві, а також безгосподарність більшості зелених насаджень на протязі десятиріч, відсторонення органів влади від дійсного управління зеленим господарством міст не дозволяє визначити наявний стан, потреби та обсяги заходів щодо збереження, відтворення та утримання насаджень.

За останні сім років капітальні ремонти, роботи по створенню нових зелених насаджень, в т.ч. зелених зон масового відпочинку населення, а також посадка деревної та чагарникової рослинності за рахунок місцевих бюджетів практично не здійснюється. Значна частина озеленювальних робіт в основному проводиться в рамках акції «День довкілля» за рахунок власних коштів і силами підприємств, установ та громадськості, тобто не фахівцями, без відповідних проектів, врахування екологічних умов, породами, що є доступними для придбання. Зазначені насадження, що створюються в основному на територіях загального користування, не передаються на баланс і догляди за ними, як правило, в подальшому не проводяться, приживлюваність посадок майже нульова.

Місцевими органами самоврядування не проводяться інвентаризації та паспортизації зелених насаджень. Відсутність генпланів міст або існуючі недоліки в чинному законодавстві з питань архітектури та містобудування дають можливість зносити для забудови існуючі зелені насадження будь-де та необмеженої кількості.

Невирішені місцевими органами влади питання по збереженню та відновлюванню зелених насаджень створюють умови неконтрольованого їх зменшення.

На виконання Указу Президента України від 8.08.1998р. № 855 «Про День довкілля» та окремого доручення Мінприроди від 13.03.09 р. № 77 «Про «День довкілля», в області проведені заходи, присвячені Дню довкілля, які були спрямовані на поліпшення стану навколишнього природного середовища, озеленення, благоустрій зелених зон, парків, скверів, створення нових зелених насаджень у кожному населеному пункті, поширення природоохоронних знань, висвітлення у засобах масової інформації природоохоронних заходів.

Головою облдержадміністрації затверджені розпорядження від 24.02.09 р. № 145 «Про організацію проведення у 2009 р. заходів з озеленення, благоустрою та санітарного очищення населених пунктів та прилеглих до них територій області» та від 1.04.09 р. № 314 «Про проведення на території області заходів весняної толоки з озеленення та благоустрою», якими організація та виконання робіт по озелененню населених пунктів доручені місцевим органам самоврядування та райдержадміністраціям.

Всього в області до Дня довкілля створено 13 нових скверів на площі 11 га. Висаджено 46 тис. шт. дерев та 13 тис. шт. чагарників. Створено 65 га нових газонів та квітників. Ліквідовано 1100 стихійних сміттєзвалищ. Очищено від сміття 60 тис. км берегів річок та водойм. Розчищено та упорядковано 154 джерела.

Таблиця 5.12. Озеленення населених пунктів, га

Заходи

Рік

2000

2006

2007

2008

2009

Створено нових зелених насаджень, га

-

5,4

7,65

9,9

13,78

Проведено ландшафтну реконструкцію насаджень, га

-

0

0

0

0

Проведено догляд за насадженнями, га

-

20971

22882

22977

34085

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]