Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

13.6. Удосконалення системи управління та нормативно-правового регулювання у сфері охорони довкілля та екологічної безпеки

У галузі охорони атмосферне повітря

На реформування системи управління в галузі охорони атмосферного повітря протягом 2009 року проводилась робота з впровадження нової системи регулювання промислових викидів:

- продовжено роботу над удосконаленням програмного забезпечення щодо створення бази даних з виданих дозволів та автоматизації процедури видачі дозволів;

- шляхом видачі дозвільної документації (за 2009 рік оформлено 1277 дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря).

В рамках здійснення переходу до міжнародних стандартів і нормативів якості атмосферного повітря відповідно до зобов’язань країни за ратифікованими Верховною Радою міжнародними угодами, на виконання постанови Кабінет Міністрів України від 18.12.2001 № 1655 “Про затвердження порядку ведення державного обліку в галузі охорони атмосферного повітря” продовжена робота по оформленню матеріалів щодо взяття на державний облік та зняття з обліку підприємств. Процедуру постановки на облік або зняття з обліку станом на 01.01.2010 року пройшли 942 підприємства, з них знято з держобліку – 701 об'єкт, поставлені на держоблік – 241 підприємств.

У сфері охорони водних ресурсів

Як неодноразово наголошувалося, одним з основних шляхів вирішення завдань захисту водних ресурсів, і в першу чергу трансграничного водного об’єкту р. Сіверський Донець - є комплексність підходу в плані наближення до міжнародних стандартів якості вод й мінімізація наявного на сьогодні антропогенного навантаження по всьому його басейну. Здійснення цього заходу можливе при оновленні та затвердженні Міжрегіональної екологічної програми з охорони та використання вод басейну річки Сіверський Донець (далі - Програма). При розробці програми повинно бути враховано користування водами басейну р. Сіверський Донець як Харківською, Донецькою та Луганською областями України, так и Російською Федерацією, міжнародно-правові механізми регулювання діяльності держав, тощо. Також потребують вивчення моніторингові дослідження та статистичні дані щодо стану всього басейну. Повинні бути враховані схеми водоохоронної діяльності кожної області обох держав, проведені паралелі між правами України та РФ.

За ініціативою Управління та Луганської облдержадміністрації до Мінрегіонбуду України, Сіверсько-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів (керівник якого є заступником Уповноваженого Уряду України по басейну річки Сіверський Донець) та створеною при ньому Басейновою Радою розпочаті роботи по оновленню проекту та затвердженню Програми.

У галузі поводження з відходами

З метою забезпечення ведення первинного обліку відходів, раціонального використання ресурсів та запобігання негативному впливу відходів на довкілля і здоров'я населення Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Луганській області ініціювало проведення засідання обласної комісії з питань поводження з відходами. За рішенням комісії від 10.12.2009 у 2010 році планується проведення суб’єктами господарювання області достовірної інвентаризації відходів та забезпечення ведення первинного обліку відходів.

У сфері моніторингу довкілля

Потребує вдосконалення нормативно-методична база у сфері моніторингових досліджень за елементами довкілля. В Мінприроди України знаходяться на розгляді проекти нормативних документів, прийняття яких дозволить підвищити якість проведення моніторингу на національному та регіональному рівнях:

  • Порядок та Методика проведення моніторингу навколишнього природного середовища установами та організаціями, діяльність яких призводить або може призвести до погіршення навколишнього природного середовища;

  • Порядок інформаційної взаємодії на загальнодержавному та регіональному рівнях державної системи моніторингу довкілля.

У напрямку вдосконалення системи управління у сфері охорони довкілля на регіональному рівні важливим моментом залишається питання розробки та впровадження Програми регіонального екологічного моніторингу в Луганській області, а також створення регіонального інформаційно-аналітичного центру. Вирішення цих питань дозволить:

  • удосконалити мережу спостережень за станом складових довкілля на регіональному рівні;

  • впровадити єдину регіональну інформаційну мережу збору, обміну, обробки, збереження даних про стан довкілля та природоохоронну діяльність суб’єктів моніторингу довкілля;

  • удосконалити систему управління охороною довкілля на регіональному та державному рівнях(на основі комплексної оцінки, моделювання, прогнозування стану довкілля, розробки та прийняття управлінських рішень у сфері охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів).

Заходи з регіонального екологічного моніторингу довкілля Луганської області будуть включені до Обласної програми з охорони навколишнього природного середовища на 2011-2015 рр.

У сфері економіки природокористування

2009 рік є переломним у вирішенні питання можливості фінансування заходів, направлених на зниження впливу забруднень непридатними до використання хімічними засобами захисту рослин (далі - ХЗЗР) на навколишнє природне середовище в Луганській області шляхом їх вивозу та знищення.

До 2009 року виділення коштів облфонду ОНПС на проведення знищення ХЗЗР було неможливо, оскільки зазначений вид робіт не належить до Переліку природоохоронних заходів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.96 № 1147 (далі - Перелік). Пунктом 70 зазначеного Переліку передбачено лише будівництво, розширення та реконструкція комплексів, спеціалізованих полігонів та інших об'єктів для знешкодження та захоронення непридатних для використання пестицидів.

Проте, як свідчить досвід минулих років, ремонт, перезатарення та інші роботи, що проводились з ХЗЗР, не повністю вирішують проблему охорони навколишнього середовища та захисту населення, а лише відкладають її остаточне вирішення. Кожен склад ХЗЗР є об’єктом потенційної небезпеки. Процеси руйнації, розкрадання складських приміщень створюють додаткове джерело забруднення атмосферного повітря, ґрунтів, поверхневих і підземних вод. Після закінчення встановлених термінів зберігання знов встає питання про їх знищення і зачистку складу.

Виходячи з цього, виділяти кошти на будівництво, розширення та реконструкцію комплексів, спеціалізованих полігонів та інших об'єктів для знешкодження та захоронення непридатних для використання пестицидів є недоцільним.

Потрібно зазначити, що за період 2006-2008 рр. знищення ХЗЗР, розташованих на території області не здійснювалось взагалі. Це пов’язане з відсутністю фінансування з Державного бюджету, недостатністю коштів у місцевих бюджетах та неможливістю фінансування заходів за рахунок коштів обласного фонду ОНПС.

З метою урегулювання процедури фінансування вивозу та ліквідації наявних в області ХЗЗР питання внесення змін до нормативно-правових актів неодноразово на протязі 2006-2008 років порушувались перед Кабінетом Міністрів України, Мінприроди України, але не були прийняті до уваги.

Для вирішення проблеми на регіональному рівні Управління спільно з Луганською облдержадміністрацією запропонувала внести зміни до Положення про облфонд ОНПС, що мало на меті можливість фінансування заходів за рахунок екологічного фонду. Відповідні зміни затверджені рішенням Луганської обласної ради від 17.04.2009 № 28/36.

Також, у 2009 році завдяки зусиллям та наполегливості Управління, Луганської обласної держадміністрації та Луганської обласної ради постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.2009 № 1132 Перелік доповнено пунктом 74-1 «Забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, видалення, знешкодження і захоронення відходів та небезпечних хімічних речовин, у тому числі непридатних або заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин», що надає змогу вирішувати питання фінансування заходів з знешкодження ХЗЗР за рахунок коштів усіх фондів ОНПС.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]