Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoria_1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Терор в Україні.

  • В Києві знищення офіцерів, юнкерів, гайдамаків, монархістів, прихильників ЦР (кількість жертв в Києві – до 5 тис. чоловік);

  • Формування органів більшовицької влади. До Києва переїздять члени українського більшовицького уряду. Всі посади Тимчасового уряду і ЦР скасовувалися. Але! Влада місцевим радам переважно не передавалась. Вона переходила або до військового комісара, або утворювалися ревкоми чи воєнно – революційний комітет – власне окупаційні органи (місцеві ради або розпускалися, або підпорядковувалися ревкому). Створювалися трибунали. 20 січня 1918 р. – Народний Секретаріат приймає декрет про організацію УНР власної армії – Червоного козацтва;

  • Народний секретаріат здійснював владу тільки в межах „Тимчасової інструкції Тимчасового уряду” – в 5 губерніях. На інших утворювалися: Донецько – Криворізька республіка, Таврійська, Одеська (УНР відрізалася від Чорного і Азовського морів). Частина українських земель увійшла до складу Донської республіки;

  • Конфіскація в банках золота в монетах і злитках. Фінанси підпорядковувалися Радянській Росії. Реквізиції у населення;

  • Одержавлення промисловості (процесом керує Вища рада народного господарства Росії – в Україні її філія);

  • Аграрна політика: селяни захоплювали землі. Дозвіл народного секретаріату вивозити хліб в Росію.

Берестейській мирний договір

ЦР Продовжувала діяльність:

  • Видала закони про нову грошову систему; про державний герб (тризуб); велися бої на Правобережжі.

9 грудня 1917 р.: з ініціативи більшовиків – початок переговорів між Росією і Німеччиною про укладання сепаратного мирного договору.

Для ЦР – рішення про участь у переговорах (Антанта допомоги не надавала, загроза німецької окупації України)

19 грудня – делегація УНР (голова – С.Голубович) прибуває в Брест – Литовський. Спроба замінити цю делегацію радянською невдала.

Зміст мирного договору

Підписаний: 27 січня 1918 р.

Сторони: УНР та Німеччина з союзниками:

  • Стан війни припинявся;

  • Німеччина і Австро – Угорщина зобов’язувалися допомогти УНР відновити контроль над територією України;

  • УНР зобов’язувалася поставити до Німеччини і Австро – Угорщини продовольство;

  • Німеччина та Австро – Угорщина: надати Україні сільськогосподарські машини, вугілля та інші дефіцитні в Україні товари.

В наслідок договору: 18 лютого 1918 р. починається загальний наступ німецько – австрійських військ на Україні.

22 лютого 1918 р. – ЦВК рад України створив Надзвичайний комітет з оборони революції. Але! Росія укр. більшовикам відкритої допомоги надати не могла: відповідно до договору з Німеччиною вона зобов’язувалася укласти мир з УНР -> 17 – 19 березня 1918 р. – ІІ з’їзд Рад України формально припинив федеративний зв’язок з Росією та проголосив Україну самостійною радянською республікою.

7 березня 1918 р. ЦР повертається в Київ. Але! Авторитет ЦР серед населення катастрофічно падає; одночасно – загострення стосунків між УНР та окупаційним командуванням: ЦР нездатна організувати збір та вивезення продовольства до Німеччини -> українські консерватори та офіцери ідуть на таємні переговори з нім. командуванням про зміну керівництва УНР.

29 квітня 1918 р.: останнє засідання ЦР (на цьому засіданні – прийняття демократичної Конституції і обрання Президентом М.Грушевського), приміщення ЦР зайнято загоном німецьких військ.

29 квітня 1918 р. – Всеукраїнський з’їзд землевласників. Рішення: встановити монархічну форму правління, проголосити гетьманат, гетьман – П.Скоропадський.

Лекція № 16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]