Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoria_1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Події у липні – серпні 1917 р.

Зміна політичної ситуації в Росії: після липневої кризи більшовики проголошують курс на збройне повстання.

Україна: наступ урядових (Тимчасовий уряд) сил:

  • Відродження чорносотенних організацій;

  • Перекидання військових частин з метою ізоляції вірних ЦР військових частин (події 26 липня 1917 р. в Києві; обстріл українського полку ім. Б.Хмельницького, що від’їздив на фронт донськими козаками);

Відхід Тимчасового уряду від червневих домовленостей; відкинено „Статут Генерального Секретаріату”, розроблено УЦР; 4 серпня Тимчасовий затверджує „Тимчасову інструкцію Генеральному Секретаріатові Тимчасового уряду на Україні”:

  • В документі йшлося не про автономію, а про місцеве самоврядування;

  • Генеральний Секретаріат – орган Тимчасового уряду, затверджувався ним за поданням ЦР;

  • Розпорядження Генерального Секретаріату поширювались тільки на 5 губерній (Київську, Волинську, Подільську, Полтавську, Чернігівську);

  • В підпорядкуванні Тимчасовому уряду – Катеринославська (з Донбасом), Херсонська губернії і Таврія;

  • Тимчасовий уряд залишав за собою відання військовими, продовольчими, судовими справами, шляхами сполучення, транспорту і зв’язком України.

Прорахунки цр

  • Група самостійників: „Відкинути „Тимчасову інструкцію...”. Але більшість ЦР – взяла до відома цей документ. Та відносини між Україною та Росією не нормалізувалися.

  • ЦР не зуміла налагодити ефективне управління, забезпечити міста продовольством, домогтися дотримання порядку і законності;

  • Не було здійснено негайного розгляду земельного питання, що вплинуло на авторитет ЦР серед селянства;

  • Значні прорахунки у воєнній політиці: влітку 1917 року існувала реальна можливість створення українських збройних сил. Однак лідери ЦР не скористалися цією можливістю. Втрата підтримки з боку армії.

Корніловський заколот та його вплив на Україні

Росія: в умовах кризи у правих колах – посилення прагнення до відкритої військової диктатури.

12 серпня, Москва – державна нарада. ЦР відмовляється надсилати своїх представників (перемога реакції означала б крах надій на автономію).

Контрреволюційний заколот очолив генерал Л.Корнілов. Але в Україні значної підтримки не мав. Загроза диктатури – зростання політичної активності (створення ревкомів тощо); проти – більшість Південно – Західного і Румунського фронтів. Заколот розгромлено. Один із наслідків – активізація більшовиків („більшовизація рад” – резолюція про перехід влади до рад).

На Україні діяльність більшовиків в промислових центрах. Особливо сильний вплив – в Донбасі. Більшовики прагнуть до захоплення влади шляхом збройного повстання.

Кінець вересня 1917 р., Петроград – Демократична нарада (завдання: обрати Раду республіки – передпарламент). Платформа ЦР:

  • визнання права народів на самовизначення;

  • передача всієї повноти влади на Україні у ЦР та її Генеральному Секретаріату;

  • передача всіх земель у відання земельних комітетів;

  • введення крайового контролю над продукцією тощо.

Але! Росія не погоджувалася на ці вимоги, а ЦР не достатньо рішуча, щоб запроваджувати ці заходи самостійно.

Тим часом: у вересні – жовтні 1917 р. – наростання анархії в Україні (паралізована сфера промислового виробництва, безробіття, селянські виступи, на фронті – безладдя, анархія, більшовики свідомо розкладають армію, закликають до припинення воєнних дій. Україну заповнюють дезертири).

Загострення стосунків між Тимчасовим урядом і ЦР:

  • 8 – 15 вересня 1917 р., Київ - з’їзд народів, на якому були представлені делегати від різних національних груп Росії. Рішення: про федеративну перебудову Росії, про вирішення соціально – економічних питань.

  • Кінець вересня – ЦР проголошує про поширення своєї компетенції на всі сфери життя у всіх 9 українських губерніях. Тимчасовий уряд цього рішення не визнав. Але! 25 жовтня 1917 р. – збройне повстання в Петрограді, влада переходить до більшовиків (ІІ Всеросійський з’їзд Рад – проголошує Росію Республікою рад робітничих, селянських і солдатських депутатів. Утворюється уряд – Рада Народних Комісарів на чолі з Леніним, прийняття перших декретів: Декрет про землю – передача землі селянам за зрівняльним принципом; Декрет про мир).

Прийшовши до влади в Петрограді – більшовики прагнуть встановити контроль над національними регіонами колишньої Російської імперії. В Україні: більшовикам без збройної боротьби вдалось встановити свою владу в головних містах Донбасу. Але в інших регіонах України їх вплив був слабким.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]