Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ISTORIChNA_GEOGRAFIYa_UKRAYiNI.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
712.7 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Черкаський національний університет

імені Богдана Хмельницького

В.М.Мельниченко історична географія україни

Навчальний посібник для студентів історичних спеціальностей

вищих навчальних закладів

Черкаси, 2010

ББК

Мельниченко В.М. Історична географія України. Навчальний посібник для студентів історичних спеціальностей вищих навчальних закладів. – Черкаси, 2010. – с.

Рекомендовано Міністерством освіти і науки україни як навчальний посібник для студентів історичних спеціальностей вищих навчальних закладів (лист № .....)

У навчальному посібнику відповідно до програми дисципліни ,,Історична географія України” для підготовки фахівців з історичних спеціальностей у вищих навчальних закладах та нормативних документів і методичних рекомендацій Міністерства освіти і науки України розкривається предмет та місце історичної географії України в системі історичних дисциплін, характеризуються особливості історичного процесу, окремих історичних подій та явищ на території України в контексті їх взаємозв’язку з умовами географічного середовища.

Навчальний посібник розрахований на студентів і викладачів вищих навчальних закладів, а також усіх, хто цікавиться історією і географією.

Рецензенти:

Дмитрієнко М.Ф., доктор історичних наук, професор, завідувач відділу спеціальних історичних дисциплін Інституту історії України НАН України;

ISBN

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. Предмет, завдання та джерела історичної географії України. Історичні карти.

Предмет історичної географії. Джерела історичної географії. Історичні карти та робота з ними.

РОЗДІЛ 2. Історична географія України доби каменю та часів міді-бронзи.

Формування земної поверхні та інших фізико-географічних компонентів території України. Географія початкового розселення людини. Господарство та побут.

РОЗДІЛ 3. Скіфсько-сарматський період. Грецька колонізація

Фізико-географічні особливості. Географія розселення кочових племен. Господарство. Географія грецької колонізації. Господарство і торгівля грецьких колоній. Вплив античної культури господарювання.

РОЗДІЛ 4. Історична географія доби формування давньоруської держави

Географія розселення слов’янських племен. Напрямки міграційних процесів. Природно – географічні умови господарювання та географія сільськогосподарських галузей. Географія ремісничого виробництва. Торговельні звязки словян. Основні торговельні шляхи.

РОЗДІЛ 5. Історична географія Київської Русі (IXXIII ст.)

Територія держави східних словян, Географія господарства. Вплив монголо-татарської навали на географію населення, гоподарства, шляхів сполучення.

РОЗДІЛ 6. Історична географія України литовсько-польської доби (XIV – перша половина XVII ст.)

Політична географія. Політико-адміністративний устрій українських земель під владою Литви, Польщі, Туреччини, Угорщини. Географія населення. Природно-географічні умови.

Політико-адміністративний устрій українських земель під владою Литви, Польщі, Туреччини, Угорщини. Географія населення. Природно-географічні умови

РОЗДІЛ 7. Історична географія України за часів козаччини

Зародження українського козацтва. Географія козацьких Січей. Військове управління в Запорозькій Січі. Полковий устрій України. Особливості природно-географічного середовища.

РОЗДІЛ 8. Історична географія України під владою Росії і Австро-Угорщини

Політична географія. Адміністративно-територіальний устрій українських земель у складі Росії. Адміністративно-територіальний устрій у складі Австро-Угорщини. Географія промисловості. Географія транспорту. Розміщення сільськогосподарського виробництва.

РОЗДІЛ 9. Історична географія України ХХ ст. (1920-1980-і роки)

Формування території та визначення кордонів України в 1917 – 1954 рр. Зміни в природно-географічному середовищі. Демографічні процеси. Географія формування господарського комплексу України.

РОЗДІЛ 10. Історична географія України кінця ХХ – початку ХХІ ст.

Територія та кордони незалежної України. Природно-ресурсний потенціал. Географія населення. Розміщення продуктивних сил України.

СЛОВНИК ОСНОВНИХ ІСТОРИКО-ГЕОГРАФІЧНИХ ТЕРМІНІВ

ПРЕДМЕТНИЙ ПОКАЖЧИК

ЛІТЕРАТУРА

ВСТУП

Історична географія конкретизує в просторових координатах уявлення про історичний процес, пов’язуючи його з певними територіями, вивчає зв’язки та взаємовплив природно-геогафічних та соціально-економічних явищ, допомагає осмислити проблеми, які існують на перетині історії і географії.

Оскільки історична географія вивчає перебіг історичних подій і явищ передусім у просторі, то з огляду на це вона є необхідним компонентом історичних досліджень, а відтак і важливою складовою історичної науки. Адже практично всі сфери суспільного життя можуть бути повноцінно пізнані лише за умови їх дослідження у просторовому вимірі і відображенні на картах.

Історико-географічні знання особливої актуальності набувають при вивченні становлення і розвитку державності у багатьох країнах, зокрема в Україні. На нинішньому етапі розвитку української державності, коли гостро стоять проблеми раціонального використання природно-географічних ресурсів, коли остаточно не розв’язане питання делімітації та демаркації кордонів, вивчення географічних аспектів становлення території сучасної України набуває не лише наукового, а й суспільно-політичного значення.

Дисципліна “Історична географія України”, що входить до переліку обов’язкових, що вивчаються на історичних факультетах у вищих навчальних закладах за програмою підготовки фахівців історичного профілю, має важливе значення у формуванні наукового світогляду майбутніх істориків. Курс “Історична географія України” має на меті вивчення та більш глибоке розуміння студентами закономірностей історичного процесу, окремих історичних подій та явищ в контексті їх взаємозв’язку з географічними кордонами та особливостями природних умов, де вони відбуваються. В основу курсу покладено історико-географічні проблеми історії України, пов’язані з різними хронологічними періодами, проблеми української історії на картах світу і Європи.

Завдання вивчення дисципліни полягає в тому, щоб забезпечити засвоєння студентами загальнотеоретичних проблем історичної географії України та її конкретних напрямків – економічної географії (господарство, економічні зв’язки, торгівля), географії населення (етнічна, демографічна та міграційна), політичної географії (державні та політичні кордони, адміністративно-територіальний поділ, політичні та військові події та ін.), фізичної географії (клімат, рельєф, фауна, флора та ін.).

В процесі опанування курсу студенти засвоюють передбачені програмою історико-географічні знання і на цій основі набувають необхідних навиків орієнтування в історичному просторі за допомогою історичних та географічних карт, які відображають стан суспільства на шляху його розвитку у взаємозв’язку природи, людини і цивілізації.

Опановуючи курс, студенти повинні мати грунтовні і різнобічні знання суспільних, соціально-економічних, фізико-географічних подій і явищ, що відбувалися на території України, вільно володіти навиками їх системного аналізу у контексті загальноісторичного процесу. Набуті знання студенти повинні використовувати при вивченні інших дисциплін, насамперед історії України, а також у практичній роботі за обраною спеціальністю. Знання з історичної географії України сприятимуть удосконаленню науково-дослідницьких навиків студентів, уміння працювати з географічними, картографічними, статистичними та іншими специфічними джерелами та матеріалами. Засвоєння історико-географічних знань підпорядковане формуванню у студентів високих громадянських якостей, почуття патріотизму, які грунтуються на всебічному і глибокому знанні історії України.

Курс “Історична географія України” тісно пов’язаний із засвоєнням курсів, що вивчаються на історичних факультетах. Передусім, це стосується таких дисциплін як “Історія України”, “Археологія України”, ,,Військова історія України“, Історія економічної думки України”, “Етнодемографія”, “Національні меншини України”, “Українці у світі”, “Українська етнологія”, іншими навчальними дисциплінами.

Пропонований навчальний посібник розроблений відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України та авторської програми з історичної географії України. У його основу покладено курс лекцій, апробований при викладанні дисципліни в навчально-науковому інституті історії і філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

У посібнику розкриваються географічні особливості історії формування сучасної території Української держави, її господарського комплексу, населення, включаючи зміни його чисельності, структури, переміщення, матеріальну і духовну культуру. Значна увага приділяється фізико-географічним аспектам історії України, впливу географічного середовища на розвиток суспільства.

Матеріал посібника викладений у 10 розділах, які поділені на окремі підрозділи (ліхтарики). Найбільш важливі поняття, географічні об’єкти, дати виділені жирним шрифтом чи курсивом. До кожного розділу подаються стислі висновки, а також запитання та завдання для контролю та перевірки рівня засвоєння набутих знань.

Сприятиме засвоєнню студентами історико-географічних знань з історії України вміщений в посібнику словник основних історико-географічних термінів.

Предметний покажчик допоможе віднайти в тексті посібника тлумачення найважливіших історико-геогрфічних явищ, понять і термінів. Поданий у кінці посібника список використаної і рекомендованої літератури служитиме своєрідним орієнтиром для самостійної роботи студентів з метою поглиблення їхнії знань з історичної географії України, підготовки до семінарських занять, колоквіумів, конференцій, написання курсових, кваліфікаційних, дипломних та магістерських робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]