Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_matkulturi.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
300.54 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова

Інститут філософської освіти та науки

“Затверджено”

на засіданні Вченої ради

НПУ імені М.П. Драгоманова

“___”____________2007 р.

протокол № ____

Голова Вченої ради, ректор

академік В.П.Андрущенко

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з курсу «Історія матеріальної культури»

напрям підготовки: 0201 – культура

спеціальність: 6.020201 – культурологія (організація та управління культурно-екскурсійною діяльністю)

КИЇВ - 2007

Укладачі програми:

Відповідальний за випуск:

Рецензенти:

І. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Актуальність вивчення курсу визначена прискореним розвитком людського співтовариства, матеріальної і технічної складової його життя та необхідністю збереження українським народом своєї ідентичності умовах глобалізованого світу. Матеріальна культура закладає підвалини для розвитку духовної складової культури, сприяє її цілісному розумінню.

Мета викладу – подати фундаментальні матеріальні культурні цінності різних епох як цілісні системи. Будемо розглядати в цілості все те , що входить до матеріального культурного фонду народу України, розуміючи, що різні люди, соціальні верстви вибирали собі з цього фонду не все набуте, а лише те, що хотіли і на що були здатні.

Метою вивчення курсу є формування в майбутніх вчителів розуміння місця матеріальної та духовної складових культури у вихованні особистості школяра, його системи цінностей.

Завданням курсу є ознайомлення студентів з носіями матеріальної культури, їх історичним розвитком; пам’ятками, їх значенням та визначенням; взаємовпливу матеріальних культур народів на терені України.

Особливістю курсу є поєднання історичної, теоретико-методологічної, бібліографічної частини з безпосереднім ознайомленням з археологічними, етнографічними пам’ятками, архівними документами та матеріалами музеїв.

Важливим є з’ясування місця і ролі курсу “Історія матеріальної культури” серед основних, спеціальних та допоміжних історичних дисциплін, використання між предметних зв’язків.

З цією метою передбачено позааудиторну роботу в музеях, архівах, бібліотеках міста Києва, ознайомлення з його архітектурними та іншими матеріальними пам’ятками.

Студенти повинні знати:

предмет і об’єкт матеріальної культури, його сучасну методологію;

поняття та структуру культуру народу України;

історіографію та бібліографію курсу;

найновіші вітчизняні та зарубіжні теорії, концепції і моделі вивчення культури в цілому та матеріальної культури зокрема;

речові пам’ятки історії культури; зміни господарських форм на терені сучасної України; еволюцію виготовлення знарядь праці, предметів побуту, транспортних засобів, будівель тощо; назви предметів одягу; основні стилі та особливості образотворчого мистецтва та архітектури України; еволюцію селянського та міського одягу, житла та їжі і їх залежність від станово-класової належності; місце курсу серед інших історичних та культурологічних наук; внесок українського народу в розвиток світової матеріальної культури.

Студенти повинні вміти: володіти методологією аналізу матеріальних пам’яток культури, орієнтуватись в тенденціях її розвитку; розрізняти пам’ятки матеріальної та духовної культури; визначати особливості матеріальної культури українського народу; розрізняти архітектурні стилі.

Програма складена за проблемно-хронологічним принципом, на засадах об’єктивності, історизму та доступності викладу матеріалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]