Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoria_1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Реєстрове козацтво.

Мета створення: залучення запорожців до державної служби та встановлення контролю над ними, щоб обмежити вплив козаків на українське суспільство та уникнути загострення відносин з Туреччиною та Кримським ханством.

1578 р – козацька реформа Стефана Баторія:

- 600 козаків наймались на службу і вносилися до спеціального списку – реєстру;

- привілеї реєстровців: право землеволодіння, право власної військової та судової влади. Реєстровцям передавалось м.Трахтимирів (поблизу Канева) з монастирем (тут розташовували арсенал та шпиталь для скалічених та хворих козаків):

- реєстровці одержали: королівський прапор, литаври. Король затвердив їх герб (козак з мушкетом і шаблею);

- звільнялися від державних податків і повинностей, крім військової.

Повстання Кшиштофа Косинського 1591 – 1593 рр.

Привід: суперечка за землю між Кшиштофом Косинським та представниками родини Острозьких .

Події: займає Білогородку, Чуднів, Білу Церкву, Переяслав, Канів, Черкаси, Богуслав. Корсунь.

1593 р: битва біля містечка П’ятка (Житомирщина) між військом князя Острозького і Косинського. Поразка Косинського, козаки повертаються на Запоріжжя.

Травень 1593р: новий наступ Косинського. Вбитий під Черкасами. Козаки підійшли аж до Києва та взяли його в облогу. Лише звістка про зруйнування татарами Січі змусила їх повернутись на Січ.

Результат: масове покозачення населення (запровадження козацького устрою).

Повстання під приводом Северина Наливайка.

Напередодні повстання: загострення відносин між Туреччиною і Річчю Посполитою.

1593 р – розпочалася війна між Туреччино і Австрією, а в 1594 р очікувався похід татарських загонів на з’єднання з турецькою армією. Польський уряд не мав можливості захистити кордони України – було оголошено мобілізацію добровольців. Так виникає загін у 2.5 тисячі добровольців на чолі з Северином Наливайком.

1594-1595 рр. щоб запобігти новим татарським наступам, С.Наливайко здійснює кілька походів до Молдавії. Але! Цими походами користується Польща, на престол Молдавії ставиться їх ставленик, козацькі походи заборонені. Козаки повстають!

1595 р – повстання охоплює Брацлавщину, Волинь.

1596 р – поширюється на більшу частину України та Білорусь.

Повсталі:

  • загони Наливайка;

  • загони Шаули;

  • загони Лободи.

Прагнення повсталих: створення в Україні окремої території, де б уся влада належала козакам.

Каральну експедицію очолює корінний гетьман Станіслав Жолкевський. Його метою було посварити козацьких ватажків і розбити їх загони поодинці. Але козацькі загони об’єдналися .

23 березня 1596 р – битва біля урочища Гострий Камінь (Київщина). Після битви козаки відходять на схід. В урочищі Солониця вони споруджують табір.

25 травня 1596 р – початок облоги табору, яка триває 2 тижні. Лобода мав таємні відносини з поляками. Наливайка та Шаулу видали полякам. Оборона закінчилась розправою над повстанцями. Северина Наливайка страчено у Варшаві.

1596 р – Сигізмунд ІІІ наказав всіх козаків нереєстровців оголосити поза законом. Але, ліквідувати козацтво не вдається, воно перетворюється на велику суспільну силу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]