Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoria_1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Підпорядкування Української православної церкви Московському патріарху

1684 р: обрання митрополитом київським луцького єпископа Гедеона Четвертинського. Висвячений у Москві московським патріархом (1685).

1686 р. – під тиском турецького уряду (вплив Москви) константинопольський патріарх погодився на підпорядкування Української православної церкви московському патріарху.

Україна в к. XVII – у XVII ст.

1687 р. – обрання гетьманом І.Мазепи.

Коломацькі статті: обмеження прав гетьмана та гетьманського уряду (гетьман: не мав права без згоди царя позбавляти старшину посад, старшина – не мала права скидати гетьмана, гетьманський уряд не мав права підтримувати дипломатичні відносини з іншими державами; гетьманська столиця – м. Батурин (тут розміщався полк московських стрільців; гетьман зобов’язувався: „щоб Малоросію не називали землею Гетьманською, а лише визнавали землею, яка знаходиться в царській самодержавній владі.”

Внутрішня і зовнішня політика і.Мазепи.

І.Мазепа: прагнення: за допомогою Москви з’єднати українські землі (Правобережжя – відвоювати від Польщі; землі вздовж Чорного та Азовського морів – від Криму та Туреччини);

  • Бере участь у зовнішній політиці Москви (у другому Кримському поході – 1689 р. (війська підійшли до Перекопу, але повернулися назад);

  • Політика піднесення козацької старшини. Започатковує: значкові та значні військові товариші. Заохочує молодь зі свого оточення одержувати освіту в КМА та за кордоном;

  • Культурно – просвітницька діяльність:

    • Розвиток архітектури (збудовано у Києві – новий Богоявленський собор Братського монастиря, Військово – Микільський собор, церкву Всіх Святих у Києво – Печерській лаврі, відбудовано Успенський собор, Софійський та Михайлівський Золотоверхий собори з дзвіницями);

    • Книгодрукування;

    • Освіта: опікується КМА (Могилянська – Мазепинська Академія); створення Чернігівського колегіуму;

Правобережна Україна

Кінець XVII ст. – спустошення земель Правобережної України >

1685р. польський уряд надає козацтву „прадавні привілеї та Вольності”: козаки одержували право створювати на заселених ними територіях полково – сотенний устрій. Відновлювалися полки: Богуславський, Корсунський, Брацлавський, Фастівський (Білоцерківський). Семен Палій – фастівський полковник („Паліївщина”: Київщина, Брацлавщина, Східна Волинь, Центральне Поділля).

Але! У 1699р. Польща і Туреччина укладають мирний договір, відпадає турецька загроза > сейм приймає рішення про ліквідацію правобережного козацтва: польські війська захоплюють у 1702р. кілька козацьких міст на Правобережжі > починається національно – визвольне повстання на чолі з С.Палієм (1702-1704). Польща просить Московську державу про допомогу.

Весна 1704р: війська Мазепи перейшли Дніпро, зайняли Київщину і Волинь. Палія заарештовано. Об’єднання Лівобережної та Правобережної України (до 1708-1709 рр.).

Північна війна і Україна

1700 – 1721рр. – Північна війна.

Сторони: Швеція і Московська держава;

Причини: прибалтійські землі (Москва прагне здобути вихід через Балтійське море до Західної Європи).

І.Мазепа: козацькі полки беруть участь у воєнних діях на боці Москви. Але! Невдоволення козаків – великі втрати, важкі умови служби, використання як робочої сили на канальних роботах, при будівництві доріг, фортець тощо).

Населення: втрати на організацію походів;

Старшина: чутки про наміри царя ліквідувати козацьке самоврядування.

Мазепа шукає нових союзників

Зв’язки з польським королем Станіславом Лєщинським

1706 р. – встановлення таємних відносин зі шведським королем Карлом XII.

1708р: плани Швеції – похід на Москву через територію Литви і Білорусі та в напрямку на Смоленськ. Але! Похід складається невдало.

Рішення Карла XII: іти на Україну, запастись провіантом, з’єднатись з козаками Мазепи та військом Лєщинського.

І.Мазепа: рішення об’єднатися зі шведами для війни з Москвою!! 29-30 жовтня 1708 р. – українсько – шведський договір:

  • Україна (Українське князівство) – вільна незалежна держава під протекторатом Швеції;

  • Мазепа – довічний князь України;

  • Шведський король – не має права претендувати на титул князя чи командувача збройних сил України;

  • Шведські війська для стратегічних потреб можуть займати 5 українських міст (Стародуб, Мглин, Батурин, Полтаву, Гадяч).

Каральні заходи Московського царя Петра І:

  • Звинувачує Мазепу у зраді;

  • Зруйнування Батурина;

  • Обрання нового гетьмана – Івана Скоропадського.

Запорізька Січ: січова рада вирішує підтримати Мазепу. Запорожці (кошовий отаман – Кость Гордієнко) в Диканьці, близь Полтави, об’єднуються з Мазепою.

Петро І: 14 травня 1709р – руйнування Січі.

Весна 1709р, плани шведів: похід на Москву через Харків і Курськ. Необхідність знешкодження сильної фортеці – Полтави. Облога Полтави невдала.

27 червня 1709р – Полтавська битва, перемога Москви > Карл XII та Мазепа відступають на територію Туреччини (м. Бендери). 22 вересня 1709р – смерть І.Мазепи.

Гетьман Пилип Орлик

Обраний 5 квітня 1710р козацькою радою в Бендерах.

Під час козацької ради (5 квітня 1710 р.) схвалено „Пакти й конституції законів і вольностей Війська Запорозького” („конституція Пилипа Орлика”) – угода між гетьманом і козацтвом (виступає від імені укр.. народу) про взаємні права і обов’язки.

Зміст: Вступ і 16 статей.

У Вступі пояснення причин розірвання союзу з Москвою; проголошувалася ідея незалежності України.

Державна влада

  • Україна – республіка на чолі з обраним гетьманом;

  • Законодавчий орган: Генеральна рада (генеральна старшина, полковники, сотники, полкова старшина, козаки, обрані від полків, запорожці). Збирається тричі на рік;

  • Гетьманові заборонялися таємні дипломатичні відносини;

  • Генеральний суд – незалежний від гетьмана;

  • Державна скарбниця – у розпорядженні генерального підскарбія;

  • Полковники і сотники – виборні та затверджуються гетьманом.

  • Визнавалися права запорожців;

  • Державна релігія – православ’я;

  • Гетьман зобов’язувався захищати населення від надмірних податків і повинностей.

Антимосковська коаліція і похід П.Орлика на Правобережну Україну

10 травня 1710 р. – договір між Україною і Швецією:

  • Підтверджувалися гарантії незалежності України;

  • Обов’язок Швеції забезпечити територіальну цілісність України.

1711р: антимосковська коаліція: Швеція, Кримське ханство, Туреччина, уряд Орлика, поляки, що підтримували С.Лєщинського.

31 січня 1711 р.: похід в Правобережну Україну (запорожці – К.Гордієнко, татари, польські загони). Правобережні полки (Крім Білоцерківського) визнали Орлика гетьманом. Заворушення на Лівобережній Україні. Невдала облога Білої Церкви. Але! В кінці квітня – повернення до Бендер.

Весна 1711 р. – контрнаступ московських військ на чолі з Петром І. На Правобережжі каральні заходи, зганяли населення в Лівобережну Україну. Червень 1711 р. – московські війська вступили в Яси. 8 - 9 липня 1711р – вирішальна битва в районі Фальчі. Армія Петра І в оточенні (Прутський похід Петра І)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]