Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник з безпеки.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

3.3. Двосторонній рівень міжнародних стосунків у контексті формування регіональних та глобальних систем безпеки

Ще більш низьким рівнем системи безпеки в Європі можуть бути двосторонні домовленості, що охоплюють військово-політичні та економічні проблеми (домовленості про співробітництво, зміцнення економічних зв’язків прикордонних областей, гарантії забезпечення прав і культурного розвитку національних меншин, відмова від територіальних зазіхань тощо).

Дослідження характеру двосторонніх відносин, особливо з країнами, що безпосередньо межують з тією чи іншою державою або мають для її розвитку і безпеки визначальне значення, є важливою складовою геополітичного аналізу. Так, наприклад, Україна має спільні кордони з Росією, Білоруссю, Польщею, Угорщиною, Румунією, Молдовою, Словаччиною. Її сусідом на берегах Чорного моря є Туреччина, розвиток стосунків з якою безпосередньо впливає на стан безпеки української держави на Півдні. Гарантом безпеки України, згідно з тристоронньою Угодою між Україною, США та Росією, укладеною з приводу приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, виступають також Сполучені Штати Америки. За висловом колишнього 1-го заступника міністра закордонних справ О.О.Чалого, Україна визначила своїми стратегічними партнерами 13 країн світу, так само як і Україну визнають «стратегічним партнером» окремі держави і «важливим стратегічним партнером» – ЗЄС. В такому контексті постає питання про головні параметри стратегічного партнерства. Українська ситуація з «чортовою дюжиною» стратегічних партнерів не додає оптимізму і тим більше можливостей для чіткого визначення, хто з партнерів є справді стратегічним, а з ким стосунки стратегічного партнерства були встановлені унаслідок певного компромісу як специфічна форма м’якої відмови від більш жорстких зобов’язань.

У загальному вигляді стратегічне партнерство, на відміну від традиційних союзів, не передбачає жорсткого дотримання взятих державою на себе зобов’язань і значно більшою мірою, залежить від збігу національних інтересів країн на довгострокову перспективу. Мотиви для відносин стратегічного партнерства можуть бути досить різні – від підвищення рівня національної безпеки до посилення конкурентоспроможності національних економік на зовнішніх ринках або нарощуванням зовнішньополітичного потенціалу. Як правило, стратегічні партнери дотримуються певних процедур у своїх стосунках, а саме: здійснюють консультації напередодні прийняття важливих рішень з питань внутрішньої та зовнішньої політики, забезпечують взаємодопомогу на зовнішньополітичній арені. Виходячи з цього, відносини України з деякими її стратегічними партнерами не вписуються у вищезазначену схему. 

За збігом обставин, Україна є стратегічним партнером як Росії, так і Сполучених Штатів Америки. В свою чергу, і сама Росія (відповідно до заяв високих посадових осіб) є стратегічним партнером США. За відомою формулою «друг мого друга – мій друг», відносини в рамках українсько-російсько-американського трикутника мали б бути взірцем безхмар­ного співіснування. Проте реальний стан справ демонструє боротьбу «стратегічних партнерів» України між собою, причому центром докладання протилежних зусиль стає саме Україна. Будь-яка її спроба руху в бік США негайно викликає напруження в російсько-українських відносинах і навпаки. Саме тому так важливо з’ясувати, наскільки збігаються інтереси стратегічних партнерів на перспективу і яку стратегію має здійснювати держава у своїх стосунках з тією чи іншою країною світу.