Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gosy.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
5.91 Mб
Скачать

65. Основні елементи та цілі формування фірмового стилю.

останні десятиліття склалося цілий напрям маркетингових комунікацій - формування фірмового стилю (ФС). Іноді для позначення цього поняття використовується термін «брендинг» (від англ. «brand» - тавро). І це не дивно, адже основна роль брендінгу у підприємницькій діяльності виявилася приблизно тією ж, що і роль особистого клейма ремісника.

Бренд (бренд) - це система економічних і психологічних взаємин між виробниками (продавцями) і споживачами товарів і послуг.

Фірмовий стиль - це набір кольорових, графічних, словесних, друкарських , дизайнерських постійних елементів (констант), що забезпечують візуальну і значеннєву єдність товарів (послуг), всієї вихідної від фірми інформації, її внутрішнього і зовнішнього оформлення.

Основні цілі формування фірмового стилю:

1. ідентифікація продуктів фірми між собою і вказівка на їх зв'язок з фірмою;

2. виділення продуктів фірми із загальної маси аналогічних продуктів її конкурентів.

Переваги фірмового стилю:

1. допомагає споживачеві орієнтуватися в потоці інформації, швидко і безпомилково знайти продукт фірми, яка вже завоювала його перевагу;

2. дозволяє фірмі з меншими витратами виводити на ринок свої нові продукти;

3. підвищує ефективність реклами;

4. знижує витрати на формування комунікацій як внаслідок підвищення ефективності реклами, так і за рахунок універсальності компонентів ФС;

5. та забезпечує досягнення необхідної єдності всієї реклами та інших засобів маркетингових комунікацій фірми (наприклад, пропаганди: проведення прес-конференцій, випуск престижних проспектів тощо);

6. сприяє підвищенню корпоративного духу, об'єднує співробітників, викликає відчуття причетності до спільної справи;

7. позитивно впливає на естетичний рівень і візуальне середовище фірми.

Якщо ж підсумувати всі переваги, які дає ФС, то можна назвати його одним з основних засобів формування сприятливого іміджу фірми, образу його марки.

Під фірмовим стилем у вузькому розумінні мається на увазі сукупність товарного знака (і властивих йому кольорів), колірного і графічного оформлення ділових паперів.

Фірмовий стиль у широкому розумінні - це використання єдиних принципів оформлення, колірних сполучень і образів для всіх форм реклами (у пресі, на радіо, телебаченні), ділових паперів, технічної та інших видів документації, офісу, а іноді й одягу співробітників.

Існують дві точки зору про те, коли необхідно розробляти власний фірмовий стиль:

· відразу, як тільки утворилася фірма;

· в міру накопичення достатньої кількості засобів і закріплення стійких напрямів діяльності.

В якості бренду виступає назва таких відомих компаній як «Форд», «Кока-Кола», «Соні» і т.д. Однак великі компанії розробляють окремі бренди для певної продуктової лінії. Наприклад, компанії «Кока-Кола» належать бренди «Спрайт», «Фанта», «Швепс» та ін

«Народна Марка» - це національний конкурс марочних споживчих товарів, який проводиться в Росії щорічно, починаючи з 1998 року . Конкурс «Народна Марка» організований і проводиться оргкомітетом Національної нагороди в галузі ефективного маркетингу та реклами «Бренд року» за участю Торгово-промислової палати РФ.

Для перемоги в конкурсі «Народна марка» торгова марка повинна володіти двома характеристиками - бути відомої на всій території РФ і володіти репутацією «Кращий серед аналогічних».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]