Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gosy.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
5.91 Mб
Скачать

Класифікація готельних номерів

Готельні номери класифікують за:

- кількістю місць; - кількістю кімнат; - призначенням. За кількістю місць розрізняють номери одномісні, двомісні, тримісні і т. д. Одномісний номер у готелі - це дорогий тип розміщення одного відвідувача. Двомісний номер призначений для одночасного проживання в ньому двох відвідувачів. У двомісному номері можуть бути два ліжка, що стоять роздільно або поруч, а також одне двоспальне ліжко. У цьому випадку двомісний номер використовується для розміщення подружніх пар. За кількістю кімнат є однокімнатні номери, двокімнатні, трикімнатні і т. д. За призначенням розрізняють номери бізнес-класу, економ-класу, номери-апартаменти і т. д. Номери бізнесу-класу призначені для розміщення осіб, що знаходяться в ділових поїздках і відрядженнях. Крім стандартної обстановки номера, тут повинні бути створені умови для роботи, а саме: повинен бути робочий стіл, телефон, факс, комп'ютер і т. д. Номери економічного класу призначені для розміщення широкого контингенту клієнтів. Відзначаються недорогим інтер'єром і устаткуванням, що впливає на ціну розміщення. Номери-апартаменти - 2-, 3-, 4-кімнатні номери призначені, як правило, для довгострокового розміщення родин. У складі кімнат номера-апартаменту обов'язково повинна бути кухня з необхідним набором побутової техніки (кавоваркою, мікрохвильовою піччю, міксером і т. д.), що дозволяє забезпечити практично домашні умови перебування. Розрізняють також таку категорію номерів, як люкс-апартаменти - 3-, 4-кімнатні номери з житловою площею не менше ніж 45 м2, у складі яких кухні може й не бути. Це найдорожча категорія номерів. У закордонній практиці вони відомі як сюїт-номери.

Основні терміни та поняття

Аналогічні засоби розміщення - підприємства будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, що складаються з номерів і надають обмежені готельні послуги, включно зі щоденним заправлянням ліжок, прибиранням кімнат та санвузлів. Готелі та аналогічні засоби розміщення- майнові комплекси, що складаються із 7 і більше номерів, підлягають єдиному керівництву та згруповані за категоріями відповідно до переліку надаваних послуг та наявного обладнання; Готель - 1) це підприємство, що надає людям, які знаходяться поза домівкою, комплекс послуг, найважливішими з яких (комплексутворювальними) однаковою мірою є послуга розміщення і харчування; 2) класичний тип підприємств розміщення, що регулярно чи епізодично надає туристам місця для ночівлі і якому притаманні специфічні ознаки (класифікаці ЮНВТО); 3) підприємство будь-якої організаційно-правової форми та форми власності. Складається з номерів, надає готельні послуги, які не обмежуються щоденним заправлянням ліжок, прибиранням кімнат та санвузлів. Готельні номери - це основний елемент послуги розміщення, який включає в себе багатофункціональні приміщення, призначені для відпочинку, сну, роботи проживаючих. Засоби розміщення туристів - об'єкти, що надають туристам епізодично, місця для ночівлі (можуть бути колективними чи індивідуальними). Комплекси відпочинку- сукупність рекреаційних підприємств, різних за функціями, місткістю понад 1000 місць, розміщених у міській, приміській або міжосельній зонах відпочинку й об'єднаних загальною функціональною програмою - відпочинок-релаксація. Комплекси відпочинку включають різноманітні типи підприємств: база відпочинку, будинок відпочинку, пансіонат, дитяча дача, дитячий табір, молодіжний табір, санаторій-пансіонат, курортний готель. Місткість номерного фонду- це число місць (номерів), що може бути запропоновано клієнтам одночасно. Рівень комфорту- це комплексний критерій, складовими якого є певні параметри. Санаторні комплекси - сукупність рекреаційних підприємств, різних за функціями, місткістю понад 1000 місць, розміщених у лікувальній місцевості (курорті) і об'єднаних загальною функціональною програмою - лікування. Санаторні комплекси включають різноманітні типи санаторних підприємств: санаторій, санаторій-профілакторій, дитячий санаторій, спеціалізований санаторій, санаторний табір, лікарня. Туристичні комплекси - сукупність рекреаційних підприємств, різних за функціями, місткістю понад 1000 місць, розміщених на туристичному маршруті й об'єднаних загальною функціональною програмою - туризм. Туристичні комплекси включають різноманітні типи туристичних підприємств: туристичний готель, туристична база, автотуристичні підприємства (мотор-готель, мотель, кемпінг), водні туристичні підприємства (ботель, ботокемпінг, флотель, флотокемпінг, акватель), мобільні туристичні підприємства (потяг, теплохід), флайтель, туристичний притулок і х

Послыги що надаються в готелях ослуги, що надаються в готелях, поділяються на основні і додаткові. Вони можуть бути безкоштовними і платними. До основної послуги готелю відноситься проживання. Без додат-кової оплати гостям можуть бути надані такі види послуг: виклик швидкої допомоги; користування медичною аптечкою; доставка в номер кореспонденції по її одержанні; будіння до певного часу; надання окропу, голок, ниток, одного комплекту посуду і столових приладів. Перелік і якість надання платних додаткових послуг повинні відповідати вимогам присвоєній готелю категорії. Так, наприклад, у 3* готелях надають такі платні послуги: екскурсійне обслу- говування; замовлення послуг гідів-перекладачів; організація продажу квитків у театри, у цирк, на концерти тощо; організація продажу квитків на всі види транспорту; замовлення автотранспорту за замовленням гостей; виклик таксі; прокат автомобілів; замовлення місць у ресторанах міста; покупка і доставка квітів; продаж сувенірів, листівок та іншої друкованої продукції; ремонт взуття; ремонт і прасування одягу; прання і хімчистка одягу; користування сауною; послуги перукарні; оренда конференц-залу, залів переговорів; послуги бізнес-центру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]