Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gosy.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
5.91 Mб
Скачать

31. Об’єднання підприємств, їх види та правовий статус.

Об’єднання підприємств – це господарська організація, утворена в складі 2-х або більше підприємств з метою координації їх виробничої, наукової та іншої діяльності для вирішення спільних економічних та соціальних завдань.

Об’єднання підприємств є юридичною особою. Фізичні особи-підприємці не можуть входити до складу об’єднання підприємств.

ОП можуть утворюватися на невизначений строк або діяти як тимчасове об’єднання. Рішення про утворення ОП та його статут погоджується з Антимонопольним комітетом України. Об’єднання не відповідає за зобов’язаннями його учасників, а учасники не відповідають за зобов’язаннями об’єднань, крім коли така відповідальність передбачена в установчих документах. ОП поділяється на господарські та державні і комунальні об’єднання.

Господарські об’єднання діють на підставі установчого договору і статуту, які затверджуються засновником. ГО мають вищі органи управління(загальні збори учасників) та виконавчі органи.

Державне або комунальне господарське об’єднання - об’єднання, утворене державними підприємствами за рішенням КабМіну України, міністерств або органу місцевого самоврядування. Воно діє на сонові рішення про утворення та статуту.

Організаційно-правові форми господарських об’єднань: асоціації, корпорації, консорціуми, концерни, спеціальні господарські об’єднання.

Асоціація - з'єднання добровільне об'єднання фізичних і (або ) юридичних осіб для взаємовигідного співробітництва, досягнення загальної господарської , політичної, наукової, культурної або якої-небудь іншої мети при збереженні самостійності і незалежності вхідних в об'єднання членів. Звичайно не переслідує цілей витягу прибутку . Допускається участь, членство одночасне в декількох асоціаціях.

Корпорація - Об'єднання, суспільство ; 1) союз осіб , що об'єдналися по професійній, становій або іншій ознаках, що носить замкнутий, закритий характер; 2) велике і розгалужене підприємство комерційного характеру, що одержало від влади ліцензію на самостійну діяльність.

Консорціум - Одна з форм монопольних об'єднань в умовах ринкової економіки, що представляє тимчасовий союз хазяйновито незалежних комерційних організацій, метою якого можуть бути різні напрямки їхньої скоординованої виробничої діяльності.

Концерн - одна з вищих форм монопольних об'єднань в умовах ринкової економіки. Концерн діє на основі централізації функцій науково-технічного і виробничого розвитку, інвестиційної , фінансової , природоохранительной і зовнішньоекономічної діяльності, а також возмездного обслуговування підприємств, що входять у нього. К. властиві принципи комбінування виробництва , прагнення до випуску конкурентноздатної продукції, упровадження нових технологій і техніки, концентрація наукового потенціалу, сил і засобів . Особливостями К. є випуск і реалізація кінцевої продукції або надання послуг з охопленням усіх сторін діяльності, зв'язаних з рішенням цієї задачі .

Холдингова компанія — акціонерна компанія, яка володіє контрольными пакетами акцій інших юридично самостійних компаний.

 Промислово-фінансові групи— це диверсифіковані багатофункціональні структури, створені на основі об'єднання капіталів підприємств, кредитно-фінансових установ та інших організацій з метою максимізації прибутку, підвищення ефективності виробничих і фінансових операцій, посилення конкурентоздатності на внутрішньому і зовнішньому ринках, зростання економічного потенціалу всієї групи у цілому і кожного із її учасників окремо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]