Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gosy.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
5.91 Mб
Скачать

123. Права й обов"язки сторін за установчим договором.

В установчому договорі засновники визначають порядок спільної діяльності по створенню юридичної особи, умови передачі їй свого майна та участі в діяльності. Договором визначаються також умови та порядок розподілу між учасниками прибутку та збитків, управління діяльністю юридичної особи, виходу засновників (учасників) із її складу.

Зобов'язання учасників установчого договору складаються з виконання необхідних дій, що направлені на передачу майна юридичній особі, яка створюється, здійснення організаційних заходів щодо ЇЇ державної реєстрації та подальшу участь в діяльності юридичної особи.

Строки внесення вкладів можуть встановлюватися законодавством або сторонами установчого договору. Наприклад, при створенні товариства з обмеженою відповідальністю учасники відповідно до вимог статті 52 Закону «Про господарські товариства» зобов'язані до моменту реєстрації товариства внести не менше 30% вказаного в установчих документах вкладу, що

підтверджується документами, виданими банківською установою.

Іншу частину вкладу учасник вносить не пізніше року після реєстрації товариства. Учасники установчого договору можуть передбачити санкції за несвоєчасне виконання цього зобов'язання.

Учасники можуть робити вклади через заставу будинків, споруд, обладнання тощо, цінних паперів, прав користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будь-яких прав інтелектуальної власності, грошових коштів тощо.

Для підприємств з іноземними інвестиціями Декрет Кабінету Міністрів України «Про режим іноземного інвестування» встановлює вичерпний перелік видів майна іноземного інвестора, що кваліфікується як іноземна інвестиція. Це конвертована валюта, права на здійснення господарської діяльності, включаючи права на розвідування, розроблення, видобування чи експлуатацію природних ресурсів, наданих відповідно до законодавства або

договорів, вартість яких у конвертованій валюті підтверджена згідно з законами (процедурами) країни-інвестора або міжнародними торговельними звичаями тощо.

Оцінка вкладів здійснюється учасниками установчого договору згідно з порядком, що визначається ними. Оцінка іноземних інвестицій проводиться учасниками на основі цін міжнародних ринків на момент їх внесення (ст.5 Декрету Кабінету Міністрів України «Про режим іноземного інвестування»).

Обсяг прав та обов'язків учасників установчого договору залежить від обраної правової форми юридичної особи.

124. Поняття промислової власності.

Термін "промислова власність" — досить умовний і застосовується щодо винаходів, корисних моделей, промислових зразків, знаків для товарів і послуг, фірмових найменувань, географічних зазначень походження товарів, раціоналізаторських пропозицій тощо, які, на відміну від результатів матеріального виробництва, втілено в описах, розрахунках, кресленнях, послугах тощо і може бути тиражовано та передано в промислове виробництво. Промислова власність у сучасному розумінні для фахівців, обізнаних щодо сфери інтелектуальної власності, — це складова інтелектуальної власності, яка стосується творінь людського розуму. Цей самий термін "промислова власність" застосовується для позначення рухомої й нерухомої матеріальної власності, яка використовується в процесі промислового виробництва (будівель, споруд, обладнання тощо). За таких умов фахівці й науковці різних галузей, різних спеціальностей по-різному тлумачать поняття "промислова власність", що подеколи призводить до непорозуміння й плутанини. Оскільки все, що належить промисловості, можна називати промисловою власністю або власністю промисловості, власність, продукована інтелектуальною діяльністю, що відтворюється в промисловому виробництві, мабуть, повинна була б мати більш коректну назву, бо існує і промислова не інтелектуальна власність, але термін "промислова власність", втім, як і термін "інтелектуальна власність", широко застосовується поза рамками закону не лише в побуті, а й у літературі. Вони лаконічні й зручні у застосуванні.

Отже, поняття "промислова власність" у сучасному сенсі — це складова інтелектуальної власності, що стосується творінь людського розуму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]