Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gosy.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
5.91 Mб
Скачать

87. Договір поставки.

За договором поставки одна сторона — постачальник зо­бов'язується передати (поставити) в обумовлені строки (строк) другій стороні — покупцеві товар (товари), а покупець зо­бов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму. Договір поставки є різновидом до­говору купівлі-продажу. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж в частині, не врегульо­ваній спеціальним законодавством.

Характеристика договору поставки

1. Предметом договору поставки є товар: визначені родови­ми ознаками продукція, вироби з найменуванням, зазначеним у стандартах, технічних умовах, документації до зразків (етало­нів), прейскурантах чи товарознавчих довідниках. Предметом поставки можуть бути також продукція, вироби, визначені ін­дивідуальними ознаками.

На відміну від договору купівлі-продажу, предметом догово­ру поставки є товар, призначений для ведення підприємниць­кої діяльності чи іншої діяльності, яка не пов'язана з особис­тим споживанням. Відповідно до своєї природи предметом до­говору поставки не можуть бути цінні папери, ірошові кошти та майнові права.

Відповідна продукція за договором поставки перелається «у власність». Проте зважаючи на те, шо майно може набуватися державними або комунальними підприємствами, зокрема, за договорами поставки, воно може передаватися їм не у власність, а у повне господарське відання або оперативне управління.

Сторонами договору поставки є постачальник і поку­пець. Згідно з ч. З ст. 265 ГК ними можуть бути господарські організації, а також фізичні особи — суб'єкти підприємниць­ кої діяльності. Договір купівлі-продажу в свою чергу може бути укладений між будь-якими суб'єктами — як між юридичними особами, так і між або за участю громадян.

Постачальник передає замовникові продукцію в обумовле­ні строки. Договір поставки може бути укладений на один рік, на строк більше одного року (довгостроковий договір) або на ін­ший строк, визначений угодою сторін. Явно в договорі строк його дії не визначений, він вважається укладеним на один рік.

Покупець зобов'язаний прийняти продукцію, що була поставлена. Передбаче­но право покупця відмовитися від прийняття і оплати товарів у разі, якшо вони більш низької якості, ніж вимагається стандар­том, технічними умовами чи зразком (еталоном), а якшо това­ри уже оплачені покупцем, — вимагати повернення сплаченої суми. Проте якшо продукція виявиться такою, шо не відповідає умовам договору, покупець має право відмовитися від неї.

Покупець також має право відмовитися від прийняття това­ру у разі неукомплектування продукції, шо виявилася неком­плектною, в установлений за погодженням сторін строк; у разі поставки продукції в асортименті, що не від повідає умовам договору поставки;у ра­зі передання продукції без тари та (або) упаковки чи н неналеж­них тарі та (або) упаковці.

6. Замовник зобов'язаний оплатити продукцію за встановле­ними договором цінами.

Умовами договору поставки товарів може бути передбачене право покупця на відстрочення кінцевого розрахунку за певний процент (товарний кредит).

7. Договори поставки укладаються у письмовій формі. Вони, як і договори купівлі-продажу, вважаються укладеними, коли між сторонами в потрібній у належних випадках формі досяг­ нут згоди з усіх істотних умов, шо дас підстави віднести їх до консенсуальних договорів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]