Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gosy.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
5.91 Mб
Скачать

61. Об’єкти майнових прав суб’єктів підприємницької діяльності.

У теорії цивільного права об'єктом права прийнято вважати те, з приводу чого виникають права. Чинне цивільне законодавство до об'єктів цивільних прав відносить речі, в тому числі гроші і цінні папери, інше майно, в тому числі і майнові права, роботи та послуги, результати інтелектуальної діяльності, службові та комерційні таємниці, особисті немайнові блага, а також інші матеріальні та нематеріальні блага (статті 177—201 ЦК України).

Об'єктом права може бути будь-який результат інтелектуальної, творчої діяльності, а об'єктом права інтелектуальної власності може бути тільки той творчий результат, що відповідає вимогам чинного законодавства.

У теоретичному аспекті майнові права можна розділити на речові і зобов’язальні. До речових

прав суб’єктів підприємницької діяльності належать: право власності, право повного господарського відання, право оперативного управління. Іноді до речових прав відносять заставу (в тому числі - іпотеку) та оренду (в тому числі — оренду земельної ділянки та передачу майна у лізинг), що розглядаються окремо від вищенаведених.

Переходячи до об’єктів речових прав потрібно зазначити, що до них може бути віднесено речі, гроші, цінні папери та об’єкти права інтелектуальної власності. Даючи загальну характеристику цим об’єктам,

необхідно звернути увагу на те, що ними можуть бути тільки такі види майна, які вільно обертаються або обертаються із обмеженнями. Причому обмеження можуть бути як за суб’єктним складом (сторонами лізингових правовідносин можуть бути тільки суб’єкти підприємницької діяльності),

так і за ознакою об’єкта (реалізація лікарських засобів потребує ліцензії).

62. Правовий режим речей.

Розглядаючи правовий режим речей як об’єктів майнових прав,доцільно першочергово вказати, що речі можуть бути об’єктами як цивільного (купівля будинку), так і комерційного обороту (здача цього обороту (здача цього будинку в оренду); за цією ознакою можна відповідним чином класифікувати речі. Речі також можна класифікувати за ознаками, які розроблені наукою цивільного права: речі рухомі і нерухомі; подільні і неподільні;вилучені або не вилучені з цивільного обороту, обмежені у цивільному обороті; головні речі та приналежності; плоди та доходи; споживні танеспоживні тощо. Окремо можна класифікувати майно підприємства на основні фонди та оборотні засоби. Враховуючи специфіку таких речей, як гроші та цінні папери, вони виносяться у наступні питання.

Обов’язково потрібно зупинитися на зміні правового статусу майна у разі внесення його засновником до статутного фонду. Необхідно підкреслити, що власник при цьому втрачає право власності на таке майно, набуваючи взамін цього корпоративне право.

Визначення корпоративних прав міститься у Законі України «Про оподаткування прибутку підприємств». Із цього випливає необхідність реєстрації певного майна (нерухомість, транспортні засоби) за новим власником. На прикладі приватного підприємства доцільно

провести розмежування майна (відповідальності) засновника приватного

підприємства і власне підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]