Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gosy.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
5.91 Mб
Скачать

1. Визначення підприємницького права.

Підприємницьке право - це господарське право ринкової економіки, що визначає порядок ведення підприємницької діяльності, та регулює відносини, пов’язані з її здійсненням. Це самостійна галузь права, тобто сукупність норм, які регулюють підприємницькі відносини, тісно з ними пов"язані інші, у тому числі некомерційні відносини, а також відносини щодо державного регулювання господарювання з метою забезпечення інтересів держави і суспільства.

2. Предмет підприємницького права, його основні категорії та інститути.

Предметом підприємницького права є діяльність суб’єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність, яка здійснюється для досягнення економічних та соціальних результатів та з метою одержання прибутку.

Відносини, то регулюються нормами підприємницького права, складаються на початковому етапі організації підприємницької діяльності (прийняття рішення про створення суб'єкта підприємницької діяльності, його державна реєстрацій, отриманий дозволів на початок роботи), тривають упродовж всього періоду її здійснення (отримання ліцензій, патентів, укладення та виконання договорів захист своїх інтересів в судових та інших державних органах) та закінчуються у зв'язку з припиненням суб'єкта підприємницько їдіяльності (відносини з визнання суб'єкта підприємницької діяльності банкрутом, його ліквідація тошо).

У межах галузі підприємницького права виділяють правові інститути — сукуп­ність норм права меншого обсягу, то регулюють споріднені відносини в межах тієї групи суспільних відносин, які станов­лять предмет галузі, тобто відносин у сфері провадження під­приємницької діяльності (інститути договірного права, права промислової власності, захисту економічної конкуренції, регулювання зовнішньоекономічної діяльності суб'єктів підприємницької діяльності та ін.). Сукупність інститутів, в свою чергу, дозволяє виділити в межах галузі підприємницького права За­гальну та Особливу частини.

3. Правові відносини, що регулюються підприємницьким правом.

Підприємницьке законодавство України складають регулюючі підприємство закони, декрети та постанови Кабінету Міністрів, нормативні акти міністерств і відомств, органів місцевого самоврядування, у тому числі тих державних органів, що здійснюють державне регулювання підприємництва, конт роль і нагляд за ним. Найбільшу значимість мають законодавчі акти.

Незважаючи на швидкий і в цілому прогресивний розвиток законодавства про підприємництво, існує безліч відносин у сфері підприємництва, що зовсім не врегульовані законом, або його регулятивний вплив є надзвичайно слабким через безліч підзаконних нормативних актів, що знижую ефективність правового впливу на підприємницьку діяльність. Одним з напрямів удосконалення законодавства про підприємництво є забезпечення верховенства закону, в тому числі підвищення ролі закону в регулюванні відносин у сфері підприємництва, їх пряма реалізація або конкретизація в підзаконних нормативних актах, виключення довільного тлумачення тощо. Підприємницький кодекс як комплексний міжгалузевий нормативний акт необхідний для спільного і погодженого використання різнорідних норм у сфері підприємництва з метою належної реалізації конституційного права на підприємницьку діяльність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]