Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gosy.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
5.91 Mб
Скачать

33. Права та обов’язки засновників і учасників господарських товариств.

Юридична особа створюється для реалізації прав засновника, вона завжди буде залежна від нього. Формуючи органи управління (директора, правління), засновник своїм вибором опосередковано визначає і прогнозує здійснення керівним органом функцій управлінння оперативно-господарською діяльністю.

Майнові обов’язки учасників господарських товариств: А) Внести внесок в статутний фонд у розмірі і порядку, передбаченому установчими документами. Щодо товариств з обмеженою відповідальністю передбачено, що до моменту державної реєстрації необхідно внести не менше 30% внеску в статутний фонд, а решта на протязі 1 року, якщо інше не передбачено установчими документами. Акціонери ЗАТ до моменту реєстрації повинні оплатити не менше 50% належних їм акцій. Б) Вносити додаткові внески. 

Майнові права: А) Отримувати частину прибутку від діяльності юридичної особи (в акціонерних товариствах - дивідент). Частина прибутку, що підлягає розподілу між учасниками визначається вищим органом управління.  Б) Одержати частину майна, що залишилося у разі ліквідації після розрахунку з усіма кредиторами; В) Вийти з товариства й отримати частину майна товариства, пропорційну внеску в статутний фонд; Г) Відступити свою частку (її частину) іншим учасниками цього ж товариства, а якщо інше не передбачено установчими документами, то і третім особам.

Організаційні права: А) Брати участь в управлінні. Це право реалізується шляхом участі засновників (учасників) в роботі вищих органів управління. При цьому кожен з учасників має право голосу. Кількість голосів визначається:

· в господарських товариствах - розміром частки в статутному фонді;

· в акціонерних товариством - кількістю акцій, за принципом: одна акція - один голос;· в неприбуткових організація всі члени мають один голос.Б) отримувати інформацію про діяльність товариства; В) оскаржити рішення органів управління юридичної особи;

Організаційні обов’язки: А) Виконувати рішення вищих органів управління. У разі систематичного невиконання рішень зборів учасників, наприклад, учасник може бути виключений з товариства за одностайним рішенням зборів учасників.

Б) Не розголошувати комерційну таємницю і конфідеційну інформацію про діяльність юридичної особи.

34. Функції статутного фонду.

Фінансово-господарська діяльність підприємства будь-якої організаційно-правової форми і власності розпочинається з формування статутного фонду.

Статутний фонд - це виділені підприємству або залучені ним на засадах, визначеним ним законодавством, фінансові ресурси у вигляді грошових коштів або вкладень у майно, матеріальні цінності, нематеріальні активи, цінні папери, що закріплені за підприємством на праві власності або повного господарського відання. За рахунок статутного фонду підприємство формує свої власні (основні та оборотні) кошти.

Розмір статутного фонду підприємства в значній мірі визначає масштаби його виробничо-господарської діяльності, хоч, природно, не існує прямого зв’язку між розмірами статутних фондів підприємств різних галузей і обсягом виробництва товарів та послуг на них, бо останнє визначається ще й такими факторами, як попит, пропозиція і ціна на товари та послуги, розмір залучених кредитів та інших позикових фінансових ресурсів. У певній мірі розмір статутного фонду впливає на можливості зовнішнього фінансування, ділову репутацію підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]