Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gosy.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
5.91 Mб
Скачать

147. Особливості вирішення зовнішньоекономічних спорів.

Відповідно ст. 38 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» спори, що виникають між суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності, іноземними суб’єктами господарської діяльності у процесі такої діяльності, можуть розглядатися судами та господарськими судами України, а також, за згодою сторін спору, Міжнародним комерційним арбітражним судом та Морською арбітражною комісією при Торгово-промисловій палаті України та іншими органами вирішення спору, якщо це не суперечить чинним законам України або передбачено міжнародними договорами України.

У ст. 39 вказаного Закону зазначається також про особливості вирішення спорів, що виникають при застосуванні цього Закону та законів, прийнятих на його виконання. Такі спори можуть бути предметом розгляду:

в органах суду України, якщо одна зі сторін у справі — фізична особа та (або) держава;

в господарських судах, якщо сторонами у справі виступають юридичні особи.

Отже, за органами вирішення спорів можна виокремити такий перелік інстанцій розгляду спорів у ЗЕД, що доступні суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності України та їх іноземним контр агентам:

розгляд спорів судами України;

розгляд спорів господарськими судами України;

розгляд спорів Міжнародним комерційним арбітражним судом при Торгово-промисловій палаті України;

розгляд спорів Морською арбітражною комісією при Торгово-промисловій палаті України;

розгляд спорів іншими органами вирішення спору.

Що стосується порядку розгляду спорів судами та господарсь кими судами України, то вказане питання розглядається у курсі цивільно-процесуального та господарсько-процесуального права, тож докладніше вивчення його в курсі правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності не вбачається доцільним.

Однак необхідно звернути увагу на одну особливість розгляду зовнішньоекономічних спорів судами та господарськими судами України — Цивільний процесуальний кодекс України та Господарський процесуальний кодекс України не передбачають договірної підсудності. Це означає, що сторони зовнішньоекономічного контракту не мають можливості визначити вказані суди органом вирішення спорів по такому контракту, оскільки, наприклад, процесуальне законодавство України не передбачає можливості звернення суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності України до господарського суду України з позовом до його іноземного контрагента з місцезнаходженням поза межами України.

Тому найприйнятнішими способами захисту прав суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України залишаються звернення до Міжнародного комерційного арбітражного суду та Морської арбітражної комісії при Торгово-промисловій палаті України. Також досить поширеним є звернення до інших, переважно іноземних, органів вирішення спору.

Відповідно до ст. 1 Арбітражного регламенту ЮНСІТРАЛ, якщо сторони в договорі послались у письмовій формі про те, що спори стосовно цього договору передаватимуться на розгляд в арбітраж відповідно до Арбітражного регламенту ЮНСІТРАЛ, такі спори підлягають вирішенню відповідно до цього регламенту з такими змінами, про які сторони можуть домовитись у письмовій формі. У регламенті також наведена форма типового арбітражного застереження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]