Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gosy.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
5.91 Mб
Скачать

88. Договір контрактації.

За договором контрактації виробник сільськогосподарської продукції (виробник) зобов'язується передати заготівельному (закупівельному) або переробному підприємству чи організації (контрактанту) вироблену ним продукцію у строки, кількості, асортименті, що передбачені договором, а контрактант зо­бов'язується сприяти виробникові у виробництві зазначеної продукції, прийняти і оплатити її.

Характеристика договору контрактації сільськогосподарської продукції

  1. Предметом договору контрактації сільськогосподарської продукції є вироблення та наступна передача сільськогосподар­ської продукції або передача вже виробленої продукції. До сіль ськогосподарської продукції належать живі тварини; продукти тваринного походження; продукти рослинного походження; жири та олії тваринною або рослинного походження; продукти їх розщеплення; готові харчові жири; воски тваринного або рослинного походження, а також готові харчові продукти; алко­ гольні та безалкогольні напої і оцет; тютюн та його замінники.

  2. Сторонами договору контрактації сільськогосподарської продукції є виробник і контрактант. Сільськогосподарським то­варовиробником може бути фізична або юридична особа, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції, пе­реробкою власно виробленої сільськогосподарської продукції та її реалізацією. Наявність статусу суб'єкта підприємницької ді­яльності в цьому разі не є обов'язковою.

Контрактантом може бути підприємство чи організація, тоб­то юридична особа, що згідно зі своїми установчими докумен­тами здійснює закупівлю сільськогосподарської продукції.

  1. Контрактант зобов'язується сприяти виробникові у вироб­ництві продукції за договором контрактації сільськогосподар­ської продукції. В Україні сільське господарство визнане пріоритетною галуззю господарства. Тому впродовж років незалеж­ності приймалися чимало нормативних актів різного рівня, то встановлювали відповідні пільги для сільськогосподарських ви­робників.

  2. Контрактант зобов'язується прийняти продукцію вироб­ника. Виробник повинен не пізніш як за IS днів до початку за­готівлі продукції повідомити контрактанта про кількість і стро­ки здачі сільськогосподарської продукції, що пропонується до продажу, та погодити календарний графік її здачі.

Контрактант зобов'язаний прийняти від виробника всю пред'явлену ним продукцію на умовах, передбачених у догово­рі Нестандартну продукцію, яка швидко псується, придатну для використання у свіжому або переробленому вигляді, та стандартну продукцію, яка шнилко псується, що здається понад обсяги, передбачені договором, контрактант приймає за цінами і на умовах, що погоджені сторонами.

У договорі контрактації можуть передбачатися обсяги сіль­ськогосподарської продукції, приймання якої контрактант здій­снює безпосередньо у виробника, та продукції, яка доставля­ється безпосередньо виробником торговельним підприємствам. Решта продукції приймається контрактантом на визначених до­говором приймальних пунктах, розташованих у межах адмініс­тративного району за місцезнаходженням виробника.

5. Контрактант зобов'язується оплатити продукцію. До до­говору контрактації застосовуються положення щодо вільних та державних пін і тарифів. Останні, зокрема, діють на ринку зерна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]