Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалка менеджмент.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
806.91 Кб
Скачать

3. Планування як функція управління

1. Сутність функції планування

2. Стратегічне і тактичне планування

  1. Сутність і підстави планування: переваги планової роботи

  2. Види планів

  3. Принципи планування

1. Планування - постановка цілей і розробка шляхів їхнього досягнення. Цикл планування починається з керівництва вищої ланки, що визначає місію організації, принципи, довгострокові напрямки діяльності, параметри ефективності, способи досягнення планованих параметрів і кошту реалізації намічених стратегій. Рівні планування:

  • стратегічні плани

  • тактичні

  • оперативні плани.

  1. Стратегія завжди зв'язана з рішенням найважливіших проблем. У якості таких є базові цілі і показники: обсяг продажів, темпи росту, прибуток, частка на ринку, структура капіталу, дивіденди, рівень якості продукції, стійкість фірми, соціальні цілі.

Стратегічне планування починається встановлення керівництвом загальних стратегічних задач. Стратегічний план - план, що дозволяє планувати з позиції завтрашнього дня, - адаптивний процес, у результаті якого відбувається постійне коректування прийнятих управлінських рішень, постійний контроль за їх виконанням. Для ефективності стратегічного планування необхідно ясне представлення про майбутній стан зовнішнього і внутрішнього середовища фірми. Для цього у великих фірмах створюються інформаційні системи, дані яких оцінюються за допомогою систем аналізу.

Тактичне планування - зв'язане з рішенням завдань на поточний час.

3. Фаза планування містить у собі визначення мети і завдань, а також способів досягнення цієї мети. Мету фірми звичайно встановлюють, приймаючи до уваги її призначення в суспільстві(місію) і спираючись на принципи планування. Місія фірми в сукупності з принципами формують політику, на основі якої і визначаються цілі. Принципи такі: ріст фірми завдяки взаємній вигоді для фірми і споживачів, одержання прибутку шляхом служіння суспільству.

Піраміда планування (зверху вниз): місія організації, принципи роботи організації, що визначають її культуру, цілі і задачі довгострокової діяльності, параметри ефективності, стратегії або способи досягнення планованих параметрів, тактика або засоби реалізації намічених стратегій.

Базові цілі виражаються в конкретних показниках:

обсяг продажів, темпи росту, прибуток, частка на ринку,

стійкість фірми, структура капіталу, соціальні цілі.

Підстава планування: аналіз ситуації і прогноз.

Зовнішнє середовище підприємства включає такі елементи, як споживачі (замовники, покупці, клієнти), конкуренти, урядові заклади, суміжні організації, фінансові організації, навчальні заклади, джерела трудових ресурсів, кримінальні структури й інше, що мають відношення до справ даної фірми.

Внутрішнє середовище включає: цілі організації, структуру, співвідношення частин (структурних підрозділів) організації, технологію, персонал і ін.

4. Піраміда планування:

-місія організації

-принципи роботи організації, що визначають її культуру

-поставлені цілі і завдання довгострокового напряму роботи

-плановані параметри ефективності

-стратегія - способи досягнення заданих параметрів

-тактика - засоби реалізації стратегії

Рівні планування:

  • стратегічні плани

  • тактичні плани

  • оперативні плани

  • дослідження, розробки, виробництво, маркетинг, управління.

Параметри планування:

обсяг продажів - темпи росту, прибуток, частка на ринку, стійкість фірми, структура капіталу, дивіденди, рівень якості продукту, соціальні цілі.

Види планів: 1) за термінами: коротко-, середньо-, довгострокові, перспективні; 2) за цілями - стратегічні і тактичні.

5. Принципи раціонального планування.

1. Чим більше підприємство, тим більш різнобічним і чіткішим має бути планування його діяльності з урахуванням сучасної інформатики, комп'ютерів і методів моделювання.

2. Важливим є етап прогнозування. Необхідно передбачати хід розвитку подій на підприємстві. У галузі. У господарстві, у конкурентів.

3. Застосовується як довгострокове планування так і оперативне планування.

4. Розробляється запасний "аварійний" план, що удасться виконати навіть при самих несприятливих обставинах.

5. Процес планування має бути зустрічним, коли задіяні усі ланки управління.

  1. 6. Плануванням повинні займатися професіонали.

7. Особлива увага до складання бюджетів фірми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]