Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалка менеджмент.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
806.91 Кб
Скачать

2.1. Здібності та емоційність

Під здібностями розуміють анатомо-фізіологічні та психічні якості людей, що дають змогу їм засвоювати певного роду знання та набувати навичок для виконання корисної діяльності. Як правило, проблема здібностей хвилює людину щодо мистецтва, науки, літератури та ін. Разом з тим не менш важливою проблемою є наявність у людини здібностей до праці бухгалтера чи економіста, товарознавця чи інженера, навіть діловода чи секретаря-друкарки.

Наявність здібностей у людини до виконання певної діяльності можна визначити залежно від швидкості набуття нею навичок з виконання робіт, які входять до складу її службових обов'язків.

Навички — це способи автоматичного чи напівавтоматичного виконання компонентів процесу трудової діяльності. Навички виконання трудових обов'язків формуються у зв'язку з тим, що при наявності здібностей до цієї діяльності в мозку людини утворюються стійкі ланцюжки нейронів, які дають змогу їй при повторенні однотипних (а інколи і різнотипних) операцій, виконувати їх, не обдумуючи наперед послідовність чи прийоми виконання їх.

Наступною важливою якістю особистості людини є емоційність, яка виявляється в силі, характері та спрямованості її емоцій. Під емоціями розуміють чуттєву реакцію людини на зовнішній вплив. Розрізняють позитивні та негативні емоції. Менеджер повинен будувати свої взаємовідносини з підлеглими таким чином, щоб у них переважали позитивні емоції і мінімальними були негативні. Людина, що перебуває у полоні негативних емоцій, навряд чи зможе працювати ефективно.

2.2. Темперамент та його типи

Темперамент – це індивідуально-психологічна характеристика людини, яка виявляється в силі, напруженості, швидкості та урівноваженості перебігу її психологічних процесів.

Наука розрізняє чотири типи темпераменту, зумовлені особливостями нервової діяльності людини: сангвінічний, флегматичний, холеричний і меланхолічний. «Чистого» темпераменту не буває. У психіці конкретної людини є риси всіх чотирьох типів темпераменту. Однак, як правило, один з них переважає, що дає змогу віднести конкретну людину до певного типу темпераменту.

Сангвінічний темперамент характеризується сильним, урівноваженим, живим типом вищої нервової діяльності. Сангвінік легко переходить від однієї діяльності до іншої, має добру працездатність, урівноважену поведінку, легко входить у контакти з іншими людьми. Це люди емоційні, ініціативні, добре адаптуються, швидко входять у колектив, не переживають у разі невдач. Разом з тим сангвініки схильні уникати труднощів, поспішати з прийняттям рішень. Для активного використання сангвініків у процесі трудової діяльності необхідно постійно ставити перед ними нові завдання, не забуваючи про контроль за якістю виконання завдання, поставленого раніше.

Флегматичний темперамент — сильний, урівноважений, спокійний тип вищої нервової діяльності. Людина з флегматичним темпераментом надзвичайно працездатна, але тяжко переключається від одного виду робіт до іншого, її тяжко переконати, збити з окресленого шляху. Флегматики прагнуть до вироблення системи в праці, ґрунтовного підходу до вирішення виробничих завдань.

Холеричний темперамент характеризується неврівноваженістю, нестриманістю у поведінці, схильністю до конфліктів. Для холериків визначальним є швидкість дій і рішень, підвищені емоційність і подразнюваність, невитриманість, прагнення до лідерства.

Меланхолічний темперамент відносять до слабкого типу вищої нервової діяльності, для якого характерна підвищена сконцентрованість на власних переживаннях, проте і чутливість до всього, що відбувається навколо, з іншими людьми. Меланхоліки — це люди, які тонко відчувають ставлення до себе оточуючих і виявляють таку саму гостроту співпереживань до інших людей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]