Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалка менеджмент.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
806.91 Кб
Скачать

4. Сутність, класифікація та умови прийняття рішень

Реалізація цілей будь-якої організації забезпечується шляхом прийняття і виконання численних рішень.

Рішення – це результат або дія, яка зроблена на основі аналізу інформації і веде до запланованого (прогнозованого) результату у роботі організації.

Управлінське рішення - це:

  • процес вибору однієї або декількох альтернатив із множинності можливих варіантів (планів) дій, спрямованих на досягнення постав­лених цілей,

  • процес, який реалізується суб'єктом управління і визначає дії, спря­мовані на вирішення поставленого завдання в даній фак­тичній чи запроектованій ситуації.

Таке рішення в широкому значенні розглядається як акт реалізації влади з вибором способу дій у конкретній ситуації. В кінцевому підсумку управлінські рішення є результатом управлінської діяльності.

Управлінські рішення класифікують за такими ознаками.

  1. за функціональними призначеннями: планові, органі­заційні, регулюючі, активізуючі, контрольні;

  2. за характером дій: директивні, нормативні, методичні, рекомендаційні, дозволяючі;

  3. за тривалістю дії: стратегічні, тактичні, опера­тивні;

  4. за напрямом впливу: внутрішні, зовнішні;

  5. за способом прийняття: індивідуальні, колективні;

  6. за характером і змістом: творчі, прийняті за аналогією, прий­няті автоматично;

  7. за ступенем повноти інформації: прийняті в умовах визначеності, в умовах невизначеності, в умовах визначеного ризику;

  8. за ступенем ефективності: оптимальні, раціональні рішення.

Нині питанням подальшої розробки і розвитку теорії прийняття рішень займаються економісти, юристи, філософи, кібернетики, математики, соціологи, психологи та ін. Окремі з них розглядають теорію прийняття рішень у сфері менедж­менту як самостійну наукову дисципліну. Існують також і інші трактування теорії прийняття рішень.

У вузькому розумінні — це статистична теорія, в якій розробляється чіткий апарат вибору найкращого з певної кількості альтернативних рішень в умовах невизначеності і ризику.

Нерідко теорія прийняття рішень розглядається як сукупність формальних прийомів оптимізації рішень.

За більш широким тлумаченням теорія прий­няття рішень включає: дослідження операцій, математичний аналіз, моделювання, евристичні методи обґрунтування рішень і теорію ігор.

Рішення є відповідною реак­цією на внутрішні й зовнішні впливи, вони спрямовані на розв'язання проблем і максимальне наближення до заданої цілі.

Зовнішні впливи: наказ вищої організації, регулювання взаємовідносин з кооперованими підприємствами та організаціями).

Внутрішні впливи: відхилення від заданих параметрів виробництва, виникнення вузьких місць, виявлення резервів, порушення трудової дисципліни, заохочення працівників і т. ін.

Успішне прийняття рішень базується на таких умовах: право, повноваження, обов’язковість, компетентність, відповідальність.

Право прийняття рішень мають усі менеджери, але відповідні їх групи можуть прийняти тільки конкретні рішення. Наприклад, загальні рішення можуть приймати тільки лінійні керівники.

З правом прийняття рішень тісно пов’язані питання повноважень.

Повноваження – це границі, в межах яких той чи інший керівник має право приймати рішення. Наприклад, начальники цехів не можуть приймати рішення, які згідно з посадовими обов’язками може приймати тільки директор підприємства.

В правах і повноваженнях прийняття рішень не підкреслюється обов’язковість їх прийняття. Але в теорії прийняття рішень доводиться необхідність дотримуватись правила: маєш право і повноваження приймати рішення – зобов’язаний в ситуації, яка вимагає рішення приймати його.

Однією з необхідних умов прийняття рішення є компетентність керівника у розглядуваних питаннях. Компетентність – одна з найважливіших вимог до менеджера будь-якого рівня. Менеджер повинен мати відповідну освіту, повинен знати техніку конкретного виробництва чи невиробничої сфери на її сучасному рівні. Залучення менеджером спеціалістів для підготовки рішень з питань, що вимагають глибоких знань, називають процесом запозичення компетенції. Передача частини своїх повноважень для прийняття рішень іншим менеджерам – делегування повноважень.

Відповідальність- показує, які санкції можна застосовувати щодо менеджера в разі прийняття ним хибного рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]