Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалка менеджмент.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
806.91 Кб
Скачать

2. Некомерційні структури:

Споживчий кооператив - добровільне об'єднання громадян і юридичних осіб з метою задоволення матеріальних і інших потреб учасників, здійснюване шляхом об'єднання його членами майнових пайових внесків; доходи від підприємницької діяльності розподіляються між його членами.

Суспільні і релігійні організації - добровільні об'єднання громадян на основі спільності інтересів для задоволення духовних чи інших нематеріальних потреб; вправі здійснювати підприємницьку діяльність, що відповідає їх цілям; учасники не зберігають прав на передане ними цим організаціям майно.

Фонди - організація, яка не має членства, заснована громадянами чи юридичними особами на основі добровільних майнових внесків, що переслідує соціальні, благодійні, культурні, освітні чи інші суспільно корисні цілі; вправі займатися підприємницькою діяльністю, необхідною для досягнення суспільно корисних цілей, заради яких він створений.

Установа - організація, створена власником для здійснення управлінських, соціально-культурних чи інших функцій некомерційного характеру, яка фінансується ним цілком чи частково.

Об'єднання юридичних осіб (асоціації і союзи) - некомерційні організації, створені комерційними організаціями з метою координації їх підприємницької діяльності, а також уявлення і захисту спільних майнових інтересів.

3. Нові організаційні форми в структурі економіки України.

1. Фінансово-промислові групи. - це об'єднання, що складаються з промислових підприємств, дослідницьких організацій, торгових фірм, банків, інвестиційних фондів і страхових компаній. Основними цілями об'єднання у ФПГ є: концентрація інвестиційних ресурсів на пріоритетних напрямках; прискорення науково-технічного прогресу; підвищення експортного потенціалу і конкурентноздатності продукції підприємств; здійснення прогресивних структурних змін у промисловості; формування раціональних зв'язків в умовах ринкової економіки, розвиток конкурентного середовища.

2. Підприємницькі союзи - утворюються на базі добровільних коопераційних угод, що поєднують компанії різних розмірів і форм власності. Великі вигоди дають підприємницькі союзи компаній, об'єднаних у кластери на визначених територіях, що надають їм конкурентні переваги (необхідну інфраструктуру, засоби зв'язку і телекомунікацій, обладнані виробничі площі).

Як сфери, де найбільше активно йде об'єднання компаній у союзи, виступають: виробництво товарів для дому; галузі, зв'язані з охороною здоров'я, з виробництвом побутових продуктів і т.п. Коли формується кластер, усі виробництва в ньому починають здійснювати один одному взаємну підтримку, підсилюється вільний обмін інформацією і прискорюється поширення нових ідей і продуктів по каналах постачальників і споживачів, що має контакти з численними конкурентами.

3. Одна з новітніх організаційних форм - віртуальна корпорація, що являє собою створювану на тимчасовій основі мережу незалежних компаній (постачальників, замовників, конкурентів), поєднуваних сучасними інформаційними системами з метою взаємного користування ресурсами, зниження витрат і розширення ринкових можливостей. Технологічну основу віртуальної корпорації складають інформаційні мережі, що допомагають поєднуватися і здійснювати гнучке партнерство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]