Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалка менеджмент.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
806.91 Кб
Скачать

4. Стресові ситуації і управління ними

Як би не намагався керівник створити нормальний соціально-психологічний клімат у колективі, завжди можуть виникнути ситуації, які негативно впливають на людей і викликають у них стресовий стан.

Стрес — це явище, з яким людина стикається постійно. Незначні стресові ситуації нешкідливі для людини. Більш шкідливий надмірний стрес, який характеризується надмірним психологічним чи фізіологічним напруженням.

Психологічні прояви стресу включають:

роздратованість, втрату апетиту, депресію і понижений інтерес до міжособових відносин.

Фізіологічні прояви стресу: виразки, мігрень, гіпертонія, біль у серці, астма, артрит.

Стрес може бути викликаний факторами пов'язаними з працею і діяльністю організації або подіями в особистому житті індивідуума.

Організаційні фактори:

  • перевантаження або надмірно мала завантаженість по роботі;

  • конфлікт ролей, який виникає, коли до працівника висуваються суперечливі вимоги або при порушенні принципу єдиноначальності (одержання підлеглим розпоряджень, що суперечать один одному);

  • невизначеність ролей, тобто ситуація, коли працівник не розуміє, його від нього хочуть.

  • нецікава робота.

Крім цих факторів, стрес може виникнути внаслідок незадовільних фізичних умов праці, наприклад, відхилень у температурі приміщення, поганого освітлення чи надмірного шуму.

Особисті фактори: смерть близьких, розлучення з дружиною (чоловіком), хвороба чи серйозне тілесне ушкодження, укладення шлюбу,

звільнення з роботи, відновлення відносин з дружиною (чоловіком), перед пенсійний стан, вагітність, сексуальні проблеми, ремонт житла, народження дитини, фінансові проблеми, перегляд особистих звичок, зміна місця проживання та інші фактори.

Уникнути стресового стану можна, додержуючи наступних рекомендацій:

  • необхідно розробити систему пріоритетів у роботі, оцінивши всі види робіт, таким чином: «повинен зробити сьогодні», «зробити пізніше цього тижня», «зробити тоді, коли буде час»;

  • необхідно щодня знаходити час для відпочинку. Під час його розслабтесь, подумайте про приємне;

  • додержуйтесь раціонального режиму харчування, підтримання себе в відмінній фізичній формі відповідними вправами, досягнення загальної рівноваги в житті.

Менеджер, орієнтований на досягнення високої продуктивності і низького рівня стресу в підлеглих, повинен створити для цього певні передумови. До їх числа відносять:

  • вибір обсягів і типів робіт для підлеглих відповідно до їхніх потреб, нахилів та здібностей;

  • надання підлеглим прав на відмову від виконання будь-якого завдання, якщо у них для цього є підстави;

  • чітке визначення зон повноважень, відповідальності і виробничих очікувань для співробітників та системи винагород за ефективну працю;

  • використання стилю лідерства у взаємовідносинах з підлеглими.

5.Сутність, природа, вплив конфліктів на результати роботи персоналу фірми.

Конфлікт часто визначають як відсутність згоди між двома або більш сторонами, які можуть бути конкретними особами чи групами. Сучасна точка зору на конфлікт полягає в тім, що в організаціях, навіть з ефективним управлінням, деякі конфлікти не тільки можливі, але і бажані. У багатьох ситуаціях конфлікт допомагає виявити розмаїтість точок зору, більше число альтернатив чи проблем. Це робить процес прийняття рішень більш ефективним.

Існують чотири основних типи конфлікту:

  • внутріособистісний конфлікт. Виникає, коли до однієї людини пред'являються суперечливі вимоги з приводу результатів його роботи, що може відбуватися, зокрема, через порушення принципу єдиноначальності; коли виробничі вимоги не погодяться з особистими потребами чи цінностями.

  • міжособистісний конфлікт. В організаціях найчастіше виявляється у виді боротьби людей за обмежені ресурси, статуси, місце в управлінській ієрархії, капітал, робочу силу.

  • конфлікт між особистістю і групою. Виробничі групи встановлюють норми поведінки і виробітку. Кожний повинний їх дотримувати, щоб бути прийнятим неформальною групою і, тим самим, задовольнити свої соціальні і матеріальні потреби.

  • міжгруповий конфлікт. Виникає між групами, формальними і неформальними. Часто відбуваються між лінійним і штабним персоналом, між функціональними групами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]