Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
валеолгия книга1.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

Гігієна розумової праці

Правильна організація розумової діяльності школярів запобігає формуванню перевтоми і її наслідків. Утома характеризується тимчасовим зниженням працездатності. Вона розвивається за дії як розумових, так і фізичних навантажень. Після відпочинку утома проходить. Це нормальний фізіологічний стан, коли організм тренується, а в подальшому втома наступає лише при більших нервово-психічних навантаженнях. Звідси висновок: несумлінне навчання завдає більш шкоди, ніж користі, тому що не розвиває волю, старанність, не дозволяє розкритися генетично зумовленим здібностям людини. Недонавантаження кори головного мозку розумовою працею так само негативно впливає на розвиток дитини, як й її перенавантаження. Перевтома виникає як наслідок порушень режиму роботи й відпочинку. Діти перевтомлюються через недостатню зрілість нервової системи. Перевтома — це головний біль, запаморочення, швидка слабкість, почервоніння кон'юнктиви очей, зниження апетиту, порушення сну, підвищення температури тіла, погіршення пам'яті, неуважність, дратівливість, плаксивість. Це може бути ознакою початку нервово-психічного захворювання. Учитель першим може помітити зміни в поведінці учня, зокрема підвищену тривожність, емоційну нестійкість, схильність до самозвинувачень, замкнутість, реакцію істеричного взривчастого або нав'язливого типу.

Загальне денне навантаження не повинно перевищувати 7-8 год. на добу. Насправді воно становить від 8 до 12 год. і більше.

Гіподинамією або руховим голодом страждають більшість школярів. Приблизно 85% денного часу діти не рухаються, сидять, а 10-15 хв. перерви для вправ допомогли б учням перемогти недостачу в рухах.

При тривалих заняттях рекомендують періодично робити 3-4 форсованих вдихів із затримкою, обмивання тіла то гарячою, то холодною водою.

При складанні розкладу варто обов'язково враховувати вікові особливості дітей, а також динаміку їхньої працездатності. Найвища працездатність в учнів молодших класів на 2-му уроці, у середніх і старших - на 3-му уроці. Тому навчальні предмети, які мають потребу в більшій розумовій напрузі й контрольні роботи, варто планувати на ці годинни. Працездатність учнів знижується в наступні години. Варто також ураховувати, що в суботу й понеділок працездатність нижча, ніж в інші робочі дні. Правильно організований із психофізіологічної позиції урок також впливає на стан розумової працездатності учнів. Якщо при вході до класу вчитель посміхається, оптимістично настроєний, у нього чіткий голос, він емоційний при викладанні нового матеріалу, змінює види діяльності учнів, ураховує їхні індивідуальні особливості, то звичайно й учні будуть зберігати високу працездатність. Не слід збільшувати обсяг домашнього завдання на понеділок, тому що зменшується час на відпочинок, що так необхідний учням наприкінці тижня.

Велику роль під час підтримки розумової праці відіграє гігієнічний стан навчальних приміщень: температура й чистота повітря, рівень освітлення, відповідність кольорів приміщення й меблів.

При організації всіх видів позаурочних занять варто теж обов'язково враховувати інтереси учнів, їхню схильність до того чи іншого виду діяльності, тому що гарний настрій під час виконання якоїсь роботи сприяє розвитку дитини. Читання художньої літератури, відвідування кінотеатрів, перегляд телепередач потребують особливої уваги. Так, читати рекомендується не більше 2 год на день, переглядати телепередачі не частіше 2-3 разів на тиждень і не довше 1-1,5 годн на день для старшокласників і 0,45-1 год - для молодших школярів.

Гігієна зору

Досліди фахівців довели, що найліпші умови для роботи зорового аналізатора утворюються при природному освітленні в межах від 600 до 1200 люксів. Для того, щоб одержати таке освітлення, потрібно:

  • щодня протирати вікна із внутрішньої сторони й мивати не менше 3-х разів на рік ззовні;

  • не насаджувати дерев на відстані потрійної їхньої висоти від будинку;

  • поверхню парт, меблів підбирати або фарбувати у світлі кольори, також приміщення повинно бути оформлено у світлих тонах;

  • на вікна не вішати фіранки й штори.

Якщо приміщення освітлюється за допомогою люмінесцентних ламп або ламп накалювання, варто обов'язково перевірити чи не сліпить світло учнів, і необхідно, щоб рівномірно освітлювалося все приміщення.

Недостатня освітленість робочих місць учнів примушує їх наближувати очі до предмета, що розглядається, і є однією із причин погіршення зору.

При напруженій зоровій роботі в школі або вдома рекомендується робити перерви й дивитися вдалечінь, це гарний відпочинок для очей. Найчастіше в школярів зустрічається короткозорість (міопія), вона може привести до серйозних порушень зору або сліпоти.

Комплекс вправ для профілактики зорової втоми. Тривалість 3-5 хвилин. Сідаєте зручніше, спина пряма, очі розплющені, погляд націлений уперед.

  1. Направте погляд вправо, потім — прямо, так само — вліво, нагору й униз — 10 разів.

  2. Погляд переміщається по діагоналі, поступово збільшується затримка на верхньому, середньому й нижньому рівнях, подих рівномірний — 3-10 разів.

  3. Кругові обороти очами — 1-10 разів в обидва боки.

  4. Подивіться на кінчик носа потім удалечінь — 5-7 разів.

  5. Подивіться на кінчик олівця, який утримуйте на відстані 30 см, потім удалечінь — 5-7 разів.

  6. Промасажуйте повіки очей від носа до кінця повік.

  7. Повністю закрийте очі й прикрийте руками, відкрийте очі — 5-7 разів.

Захворювання короткозорістю накладає обмеження на дітей у деяких видах спорту (бокс, боротьба, важка атлетика).

Гігієна тіла

Гігієна тіла — це догляд за шкірою, волоссям й зубами. Гігієнічні вимоги відомі переважній більшості не тільки дорослих, але й дітей шкільного віку. Однак дотримання їх не стало загальноприйнятою нормою поводження людей.

Шкіра — складний орган, який виконує різноманітні функції. М'яка й еластична, вона захищає органи й тканини від механічних травм. Виділення шкірного жиру й поту створюють кислу реакцію поверхні шкіри. Це виключає можливість розмноження мікробів. А крім того, видаляються з організму деякі з'єднання, що утворюються в результаті обміну речовин. Шкіра непроникна для води й багатьох хімічних з'єднань, з якими стикається людина, захищає організм від надлишкової дії сонячних променів. Пігмент, що утворюється в шкірі (меланін) перешкоджає проникненню сонячних променів у тканини. Шкіра відіграє велику роль у підтримці постійної температури тіла людини. Величезна кількість нервових закінчень дозволяє шкірі виконувати тактильну функцію — шкірою людина відчуває тепло, холод, біль, властивості предметів.

Свої різноманітні функції шкіра виконує, будучи здоровою, а здоров'я шкіри — результат постійного й правильного догляду за нею й дотримування її в чистоті. Мити тіло у ванній (або краще — під душем) необхідно не рідше одного разу на тиждень, а краще — щодня. Ріст загальної й, зокрема, гігієнічної культури населення зумовив той факт, що сьогодні в багатьох родинах "лазневий день — щодня". Голову необхідно мити не частіше 2 разів на тиждень. Особливо ретельний догляд за шкірою потрібний у підлітковому віці, коли відзначається підвищена діяльність сальних і потових залоз.

Здорові зуби не тільки гарні, але й гарантують ретельне пережовування й краще засвоєння їжі організмом.

Карієс і парадонтоз - наймасовіші захворювання зубів і слизової оболонки порожнини рота, вони часто є причиною виникнення інших хвороб людини (гастрити, виразкова хвороба шлунка, захворювання серця, нирок, ревматизм).