Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
валеолгия книга1.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

2. Екологія та адаптація: проблеми екологічної валеології

Здоров’я і хвороби як особливі стани людини пов’язані з адаптацією: чим краще адаптуються люди до природних і соціальних чинників, тим вищий показник здоров’я. Соціальна адаптація – це процес включення особистості у сіспільні відносини, моральні норми, ціннісні орієнтації, які відповідають природному середовищу, перебудова соціально-економічних відносин відповідно до рівня розвитку виробництіва.

Адаптивні можливості людини усе більше розширюються. Так, від наших предків, які жили 10000 тому назад, ми відрізняємося підвищеною стійкістю до інфекційних захворювань. Завдяки специфічній вакцинації у людини утворюється стійкий імунітет до деяких інфекційних захворювань.

Проблема адаптації людини пов’язана з тим, що морфологічні особливості людини, які формувалися тисячеліттями, не можуть змінюватися з такою ж швидкістю, з якою змінюються технологічні процеси й довкілля.

У ході еволюції у людини виробився соціальний спосіб адаптації, що базується на перебудові суспільних відносин до навколишньої природи й соціального середовища. Суб’єктом сорціальної адаптації може виступати як суспільство в цілому, соціальна група, так і окрема особистість.

У найближчому майбутньому практично на усіх рівнях будуть відбуватися процеси екологічної оптимізації, планування, наукової експертизи проектів, відмови від екологічно шкідливих виробництв, врахування рпозумної достатності, підтримки екологічного балансу, розвитку рекреації, екологізації медицини, зростання обсягу сервісу, зняття стресів у житті. Люди ще не навчилися жити з розрахунку на далеку перспективу. Якби люди направили воєнні витрати на розвиток умов життя, потреб, здоров’я й майбутнього, то досягли б значних успіхів. Але для цього потрібна продумана державна екологічна політика.

Для підвищення науковго потенціалу й екології потрібні знання. У США на науку витрачається більше коштів, ніж у ФРГ, Франції, Японії, Великобританії разом взятих.

Екологія в СНД. Народжуються і ростуть ослаблені діти. Більше 70% вагітних жінок і більше половини новонароджених мають відхилення у своєму здоров’ї. Хронічні хвороби відмічаються у 15-20% дітей дошкільнят і в половини дітей шкільного віку. Все частіше спостерігається затримка у фізичному й психічному розвитку (децелерація). Зростає кількість молодих людей, які не здатні за станом здоров’я до військової служби. Великі втрати несе населення працездатного віку через неприродню смертність, викликану нещасними випадками, насиллям, травматизмом, вбивствами й самогубством, алкоголізмом

і наркоманією.

В значній мірі усе це викликано забрудненням територій солями важких металів, пестицидами та ядохімікатами. Половина населення вживає воду, яка не відповідає гігієнічним вимогам. Забруднення повітря у десятки разів перевищує допустимі концентрації. Склалася реальна небезпека для виживання й збереження генофонду й майбутнього країни.

Лекція 28. Очистка організму за Н. Семеновою

        1. Школа здоров’я «Надежда».

        2. Очищення організму від паразитів?

        3. Лікувальні харчі.

У наш час у великих містах стихійно організовуються групи здоров’я, в яких люди навчаються зміцнювати своє здоров’я за допомогою різних форм фізичної культури та нетрадиційних методів (масажу, дієтотерапії, загартування, дихальної гімнастики та іню), а також залучаються до здорового способу життя.

Так, Н.Семенова організувала в Сочі школу здоров’я «Надежда», яка в 2007 р. святкувала свій 15-річний ювілей. Численні центри здоров’я, школи здоров’я використовють програму цієї школи.

Головні ідеї даної школи базуються на вченні Володимира Івановича Вернадського «Про живу речовину землі» й пов’язані з формуванням стану гармонії й порядку в організмі, екологічного порядку, фундаментом якого є виконання законів Природи для біосфери:

  • ніякий живий організм не може жити без кремнію;

  • енергія надихає живий організм, прагне до максимального прояву.

Виконуючи ці закони природи, людина може жити не хворіючи. І навпаки, невиконуючи їх, людина швидко хворіє, і їй не допоможе навіть медицина. Людина повинна зрозуміти, що тільки вона сама, змінивши свій спосіб життя, зможе захистити себе від паразитів, які поїдають нас і наших дітей, навіть в утробі матері. Люди тримають котів і собак у квартирах, у машинах, внаслідок чого 80 % населення хворі на токсоплазмоз – паразити, які з’їдають мозок. Лікарі повинні не тільки лікувати, а бути просвітителями, боротися з людським невіглаством. Екологія людини – це доступні методи очищення організму від паразитів за допомогою продуктів харчування та очищення організму.

Паразити й паразитарні хвороби в наш час надзвичайно розповсюджені. Особливо лямбліози, тифилоботріози, трихінельози. Знову з’явилася малярія, опісторхоз. Забрудненість і захворюваність людей і тварин набуває характеру епідемії. Опісторхозом, глистами хворіють ті, що їдять в’ялену рибу. Токсокарозом хворіють ті люди, що тримають собак, особливо чау-чау, пекінеси. Собаки у великих містах, наприклад у Москві, щодня залишають близько 270 тонн екскрементів, які містять яйця й личинки гельмінтів. Так, токсокароз викликає порушення психіки, мозкової діяльності та ін.

Від усіх домашніх тварин люди заражаються токсоплазмозом. Це підступна хвороба, протікає без клінічних проявів, але може викликати аборти, народження розумово відсталих дітей або з паралічами. Найтяжча форма енцефалопатична, яка веде до смерті, глухоти, паралітичної слабкості в ногах. Може виникати ураження очей, серця, кишечника, легень.

У структурі гельмінтозів наймасовішим є ентеробіоз – хвороба брудних рук. Близько 11% дітей хворіють на цю хворобу. Личинки аскарид, класичного паразита проникають у кров, у легені й викликають нетипові захворювання, алергії. Усі овочі й фрукти треба мити, чистити, щоб не заразитися. М’ясо, особливо диких тварин, є джерелом трихінельозу.

Від трихінельозу та ехінококу не спасе навіть термічна обробка продуктів. Як же вберегтися від небажаного вторгнення? Часто мити руки. Ретельно обробляти їжу. Періодично перевірятися. Їсти насіння гарбуза, кедрові горішки, часник і цибулю. А якщо виявили глисти в одного члена сім’ї, то треба лікувати всіх. Алергія, астма, малокрів’я хронічна втома – це від наших «співмешканців». Один місяць живуть глисти в організмі – скорочується життя на рік.