Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
валеолгия книга1.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

Тема 10. Валеологічні аспекти репродуктивного здоров’я

  1. Репродуктивний потенціал.

  2. Генетична, сексуальна і психологічна сумісність.

  3. Статева культура.

  4. Психологічна підтримка батьків .

  1. Репродуктивний потенціал

Вижити й народити собі подібних – це біологічна функція людини. Щоб вижити, треба вміти адаптуватися, мати високий адаптаційний потенціал, відповідний рівень індивідуального фізичного здоров’я. Показники репродуктивного здоров’я не враховуються, тому що постійно в нашому житті обмежується народження дітей. Репродуктивна система є відносно автономною. Існує механізм, який пов’язує біологічне і репродуктивне здоров’я, – це стрес. При загрозі виживання репродуктивна функція відключається і зачаття не відбувається, оскільки інтереси популяції стоять на другому місці після індивідуального виживання. Стрес може перервати вагітність, порушуючи нейроендокринну надбудову в організмі. Жіноче безпліддя при стресі – це хвороба адаптації (Г. Сельє). Чим вищий адаптаційний потенціал, тим вищий рівень фізичного і психічного здоров’я людини і тим більша вірогідність збереження репродуктивного здоров’я за умов перевантаження. Токсикоз вагітності, що викликає невиношування плода, є проявом недостатньої адаптації до вагітності внаслідок низького рівня соматичного здоров’я матері.

Рівень репродуктивного здоров’я залежить від: репродуктивного потенціалу людини; сумісності партнерів; статевої культури, розуміння феномена чоловіка та жінки; грамотного регулювання дітонародження. Репродуктивний потенціал - це успадкований від батьків потенціал репродуктивної міцності та нейроендокринного імунного статусу. Валеологічний аспект має такі фактори формування й збереження здоров’я, як сумісність партнерів і статева культура.

2. Генетична, сексуальна і психологічна сумісність

Сумісність генетична корелює із подібністю запахів особистостей і за ними може бути оцінена. Нюхові підкоркові структури мозку є найстарішими й беруть участь в обслуговуванні сексуальної сфери. Якщо ці запахи не відрізняються або дуже відрізняються, то може відбутися викидиш. Антигенна несумісність може проявлятися імунною реакцією організму жінки на сперму чоловіка, що заважає заплідненню.

Фізична й фізіологічна сумісність являє собою анатомічну відповідність партнерів, подібність ритмів і пластичних проявів (характер рухів, доторкань), що визначається в процесі танцю, який може слугувати тестуючим моментом на пластичну сумісність. Подібність біоритмів відіграє важливу роль у створенні комфорту у відносинах. Подружжя з високою біоритмічною схожістю за основними психофізіологічними показниками більш спокійні, здорові і відчувають захищеність у сім’ї. Існує психологічний спосіб у мистецтві комунікації: для схиляння іншої людини до себе необхідно увійти з ним в один ритм рухів, мови, дихання. Аналогічне взаємне підлаштування подружжя робить їх схожими за поведінкою.

Сексуальна подібність – це подібність темпераментів, рівня сексуальності, що детерміновані природою й віком. Пік сексуальної активності у чоловіків припадає на 20 років, а у жінок - на 35-40 років, а після 60 років можливості урівноважуються. Статевий темперамент вимагає також рівня сексуальності і в партнера.

Взаємне притягання чоловіка й жінки визначаєть співвідношенням у них чоловічого та жіночого, тобто статевою конституцією. У людей із нормальним генотипом статева конституція визначається кількістю і співвідношенням жіночих і чоловічих статевих гормонів