Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
валеолгия книга1.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

5. Технології валеології та їх реалізація

Введення в практику методів валеології дозволить у перспективі змінити усю технологію контролю за станом здоров’я населення.

Загальна диспансеризація виявилась нездатною розв’язати проблеми. Дорога, з відомчим підходом до лікування, вона не враховувала всього різноманіття соціально - психологічних і біологічних особливостей людини. У здорового пацієнта була відсутня особиста зацікавленість у дослідженні стану свого здоров’я. Валеологічні технології вимагають інтегральної оцінки рівня здоров’я, підбору оздоровчих заходів, включаючи корекцію способу життя.

Звичайно, що широке впровадження цих технологій у практику потребує й нової організації охорони здоров’я, розвитку мережі відповідних установ, обмірковування їх функцій, оснащення і кадрового забезпечення.

Слід пам’ятати, що ми стоїмо на порозі сімейної медицини. А сімейний лікар – наполовину лікар–валеолог. Тривале й постійне спостереження за членами сім’ї, можливість визначати рівень їх здоров’я, прогнозувати його, корегувати спосіб життя й попереджувати в такий спосіб розвиток хвороби – чи не найголовніша функція сімейного лікаря.

Реалізація технологій валеології дає можливість різко підвищити ефективність профілактики хронічних неінфекційних захворювань. Розв’язання цього завдання базується на концепції “факторів ризику”. Основним інструментом цієї концепції є скринінг (“просівання”) з виявленням груп ризику серед практично здорового населення й здійснення відповідних заходів, спрямованих на протидію факторам ризику розвитку захворювань. Успішність цієї концепції безсумнівна: у багатьох промислово розвинених країнах знизились показники захворюваності й смертності від серцево-судинних захворювань. Але здійснення скринінгу є дуже дуже важкою справою. Крім того, виявлення ендогенних чинників ризику (гіперліпідемія, гіперглікемія) уже свідчить про початкові форми патологічного процесу, який ще не набув вигляду конкретної патологічної форми. Корекція цих змін потребує використання фармакологічних засобів, що не можливо на популяційному рівні. Усіх цих недоліків уникають валеологічні технології, які дозволяють втручатися в несприятливий перебіг подій на етапі зниження рівня здоров’я конкретного індивіда.

Тема 2. Валеологія як наука про індивідуальне здоров’я людини

1. Предмет і структура валеології як науки.

2 .Категорії “здоров’я, хвороба, третій стан”, взаємозв’язок між ними.

3. Об’єкт валеології. Методологічні основи валеології.

4. Основні поняття валеології та її особливості стосовно гігієни.

1. Предмет і структура валеології як науки

Валеологія вивчає закономірності розвитку, зміцнення, збереження та відновлення здоров’я людини. Валеологія, як будь-яка інша наука, має свій предмет наукового пізнання, об’єкт з яким працюють, методологічні основи, мету й завдання та методи їх розв’язання.

Предмет валеології - це індивідуальне здоров’я людини. Валеологія не альтернатива медицині, а доповнення до неї, розширення меж медицини взагалі; на основі вчення про хвороби (патології) і вчення про здоров’я (валеологія) може бути сформована загальна теорія медицини й нова стратегія практичної охорони здоров’я.

У наш час медичну валеологію в Україні представляють Г. Л. Апанасенко, В. П. Войтенко, О. П. Минцер, І. В. Муравов, Л. А. Попова та інші, в Росії – Гундаров, В. П. Куликов, В. П. Петленко.