Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
валеолгия книга1.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

4. Спосіб життя і східні рецепти культури здоров’я

Спосіб життя – це звички, режим, ритм і темп життя, особливості роботи, відпочинку, спілкування. Кожні 12 років людина переглядає основи свого способу життя і змінює його в залежності від віку, умов і, навіть сезону року. Так, влітку треба більше берегти серце, восени – легені, а взимку, бути особливо обережним. Після робочої напруги наступає відпочинок. На періоді сну не економлять, бо це найважливіший час для відновлення організму. Хто спить із закритою квартиркою, буде хворіти. Якщо робота сидяча, у вільний час треба багато рухатися.

З 7 до 11 год – час спокійної роботи. Домінує селезінка й підшлункова залоза, які не терплять психотравматизації.

З 11 до 15 год – це період бурхливого життя. З 15 до 19 год – період спокою. З 19 до 23 год – знову підйом і готовність до боротьби. З 23 до 3 год ночі – царює система печінки й жовчного пухиря. У цей час люди дуже збудливі, агресивні й конфліктні.

Не можна влаштовувати собі важкі понеділки. Рік планувати від вересня до вересня. Не можна влаштовувати штурмовщину, планувати неприємне наперед. Активна має бути друга декада місяця.

5. Сімейна валеологія

Сім’я — це маленька соціальна група, в ній організується особистий побут. Сім’я поєднує в собі біологічні й соціальні, економічні й моральні, ідеологічні й психологічні відносини. Сучасна сім’я відрізняється від сім’ї попередніх формацій. Стара будувалась на економічній основі, а нова – на духовній. Виділяють три основні функції сім’ї: демографічна – у наш час для неї характерно зниження народжуваності;

охорона здоров’я членів сім’ї: вона сприятливо впливає на розвиток дитини. Але сімейний клімат може як позитивно, так і негативно впливати на показники здоров’я дитини; виховна – важлива функція сім’ї. В соціалізації дитини вона є основною, бо батьки виховують дитину.

Розрізняють повні й неповні сім’ї. Фактори, які негативно впливають на здоров’я дитини:

  • погані матеріальні й побутові умови, батьки працюють на шкідливих для здоров’я виробництвах, навчаються;

  • багатодітні сім’ї, відсутність когось із батьків, вроджені хвороби або дефекти розвитку дітей, смерть дітей до року;

  • зловживання спиртними напоями батьками, табаком під час вагітності, в період годування грудьми, вживання наркотиків, психічні відхилення у батьків, низький освітній рівень батьків;

  • сім’ї наркоманів, алкоголіків, тих хто сидить у тюрмі;

  • сім’ї, що виховують інвалідів та сиріт;

  • сім’ї, що проживають у поганих матеріально – побутових умовах;

  • сім’ї неповні, багатодітні, юних матерів;

  • сім’ї, де жорстоко поводяться з дітьми.

6. Мотивація одруження

Більшість (98,1%) школярок вважають, що в сім’ї повинні бути діти і не меньше 2-х – 3-х. Майже усі дівчата на перше місце у свої майбутніх чоловіках ставлять доброту. Чоловік повинен бути добрим, сміливим, мужнім, непитущим, чесним і порядним.

Лекція 27. Екологічна валеологія

1. Природне і соціальне в житті людини.

2. Екологія та адаптація: проблеми екологічної валеології.