Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
валеолгия книга1.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

5. Психогігієна статі

Статева гігієна – одна зі складових особистої гігієни кожної людини. Особиста гігієна – це сукупність гігієнічних правил, виконання яких сприяє збереженню й зміцненню здоров'я людини. Вона містиь у себі загальні гігієнічні правила для людей будь-якого віку. При розробці правил особистої гігієни враховуються вікові, а також анатомо-фізіологічні особливості жіночого та чоловічого організмів. Крім загальних гігієнічних заходів, особиста гігієна містить догляд за статевими органами.

Статеві органи дівчинки повинні утримуватися в особливій чистоті, оскільки вони дуже ніжні, вразливі й мають порівняно низький опір до інфекцій. При відсутності належного догляду може розвиватися вульвіт (запалення зовнішніх статевих органів).

З раннього віку дітей потрібно привчати до щоденного випорожнення кишечника в певний час і регулярного сечовипускання. Переповнення прямої кишки та сечового міхура негативно впливає на функцію статевих органів, а у дівчаток може призвести до неправильного положення матки, що в майбутньому може стати причиною багатьох порушень (наприклад болі при менструаціях). З 5-6 років діти повинні самостійно доглядати за своїми статевими органами, насамперед необхідне їх щоденне обмивання, для того, щоб сеча, піт не викликали подразнення та свербіння.

Дівчаткам постійно потрібно носити трусики, які достатньо їх облягають, щоб запобігти потраплянню бруду на ділянку піхви. Нижню білизну необхідно міняти щоденно.

У підлітковому віці дівчинка повинна мати повне уявлення про загальні правила гігієни й засвоїти всі необхідні навички догляду за собою. Насамперед, вона має бути готова до появи менструацій і повинна знати, що виділення крові зі статевих органів – нормальне явище, яке повторюється регулярно.

Під час менструації статеві органи більш сприятливі до інфекцій у зв'язку зі зниженням захисних сил організму й наявністю ранимої поверхні слизової оболонки матки. Тому в ці дні особливо важливо стежити за чистотою тіла та білизни. При нормальному протіканні менструації звичні заняття та спосіб життя не змінюються. Заняття фізкультурою дозволяються, але при цьому потрібно утримуватись від важких фізичних вправ, плавання та їзди на велосипеді. Важливо оберігати тіло від переохолодження, особливо нижньої частини ніг та живота. Митися краще під душем. Не рідше 2-х разів на день потрібно обмивати зовнішні статеві органи теплою кип'яченою водою з милом, попередньо вимивши руки. Спочатку обмивають зовнішні статеві органи, потім шкіру навколо них, а вже потім – ділянку заднього проходу.

При менструації рекомендується користуватись спеціальними гігієнічними прокладками, їх можна придбати в аптеці або виготовити самому з бинта та вати. Крім того, слід мати кілька спеціальних трусів-плавок, які також потрібно часто міняти, не допускаючи засихання на них крові; після прання їх необхідно попрасувати.

У підлітковому віці хлопчик, як і дівчинка, повинен набути навички особистої гігієни, дотримуватись чистоти тіла, волосся, одягу. Хлопчики мають знати про нічні полюції (сім'явиверження) під час сну, про те, що це нормальне явище статевого дозрівання.

Кожен хлопчик і дорослий чоловік повинні утримувати в чистоті статеві органи, їх слід кожен день мити теплою водою з милом. При цьому необхідно обов'язково відсувати шкірну складку (крайню плоть) із головки пеніса (статевого члена).

У деяких народів, наприклад євреїв, існує звичай підрізати крайню плоть через кілька днів після народження. Ця процедура називається обрізанням. Хоча така операція здійснюється через релігійні міркування, деякі вважають, що це також і більш гігієнічно. Справа в тому, що під крайньою плоттю може накопичуватися спегма, що стає причиною неприємного запаху і навіть розвитку запального процесу. Однак, якщо щоденно обережно відтягувати шкіру з головки пеніса, промивати її, то цих неприємностей можна уникнути.

Щоденні гігієнічні процедури мають великий психологічний зміст, тобто сприяють виробленню волі, самоконтролю та самодисципліни. Чистота забезпечує відчуття спокою, впевненості в собі.

При появі будь-яких змін, пов'язаних із функцією статевих органів, потрібно звернутися до лікаря. Ні в якому разі не користуватися "рецептами" знайомих і друзів, оскільки у статевій сфері не може бути загальних рекомен­дацій. Цей бік людського життя найбільше відповідає поняттям особистого та інтимного. І тільки лікар-спеціаліст може надати кваліфіковану особисту консультацію та допомогу.