Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
валеолгия книга1.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

Тема 14. Шляхи збереження здоров’я і психовалеологія як цінність

людського життя

1. Цінність людського життя.

2. Аксіоми здоров’я: валеологія радості й сміху, щастя, віри, надії й любові.

3. Психовалеологія. Поради у житті.

4. Спокуси і валеологія покаяння.

1. Цінність людського життя

Ставлення людей до життя визначається їх умовами життя, культурою і розумом., що в значній мірі залежить від розвитку суспільства.

Цінність людського життя – це абсолютна цінність, тому що життя – єдина умова і критерій для усіх інших цінностей.

Аналіз літератури показує такі точки зору на цінність людського життя:

1 - наскільки воно цінне для суспільства;

2 - як цінність у самосвідомості людини незалежні ні від чого й ні від кого;

3 - у житті для суспільства;

4 - життя саме по собі цінність, вершина еволюції;

5 - виявляє своє значення через смерть, усвідомлення якої заставляє людину цінити життя і знаходити в ньому смисл.

Ф. М. Достоєвський в словах великого інквізитора: «Тайна бытия человеческого не в том, чтобы только жить, а в том для чего жить». Без сенсу життя людина саме себе знищує.

Гуманіст 20 - го століття Альберт Швейцер писав, що в процесі життєствердження людина сприймає життя як благо, цінує своє та інше життя, зберігає інше життя і допомогає його розвитку.

В наш час людське життя і людина сприймається у сіспільстві як найвища цінність, тому здоров’я кожного – є суспільне багатство.

Результати опитування підтвердили, що люди по-різному ставляться до здоров’я в залежності від проживання у містах і в селах. В селі цілком здоровими вважають себе 27 % опитаних, а в містах такої точки зору дотримуються лише 12 %. У селі 24,5 % вважають, що необхідно більш уважно стежити за здоров’ям і постійно займатися профілактикою, а в місті така думка тільки в 17,3 % респондентів. Постійно знаходять у себе ознаки різних хвороб 17 % сільського населення, а у містах — лише 3 %. Якщо в селі 11 % опитаних переконані, що профілактика не зможе поліпшити здоров'я, то в місті мають таку думку - 21 %.

2. Аксіоми здоров'я: валеологія радості й сміху, щастя, віри, надії й любові

Людина - храм здоров’я, любові й краси. Якщо хочеш прожити щасливо, створи його в собі з тіла й душі. Це й просто, і непросто! Але якщо дуже захотіти, то це вийде. Треба тільки пам'ятати 10 аксіом здоров'я:

1. Бажай собі й всім людям Добра, Краси, Здоров’я. Нехай Віра, На­дія й Любов допоможуть у цьому.

2. Люби батька й матір. Радуйся своєму життю й життю своїх рідних, близьких і друзів.

3. У всьому знай міру: у праці, відпочинку, харчуванні, любові. Здоров'я — це мудрість міри в усьому!

4. Допоможи собі й своїм близьким відмовитися від горілки й тютюну — вони гублять тіло й душу. Звільни мозок від психічних отрут: зла, заздрості, жадності, обжерливості.

5. Завжди починай із себе, переробляй себе, а не інших. Покажи приклад, як треба жити — і за тобою підуть багато інших.

6. Май мужність визнати свої помилки, вилікуйся сам від своїх тілесних і духовних недоліків. Здоров'я — це незалежність від тілесних і духовних звичок, що скорочують наші дні.

7. Зміцнюй Розум, Характер, Волю. Терпіння й воля — самостворюють силу нашого здоров'я.

8. Навчися стримувати свої емоції, пристрасті, гнів. Не хвастайся знаннями, пишайся вмінням і волею. Говори собі постійно: я можу, я хочу, я повинен жити по-людські.

9. Пам’ятай слова Ісуса Христа: "Радуйся, чадо: віра твоя - урятувала тебе.

10. Форма Істини, Добра й Краси нашого життя - це мій Бог.

3. Психовалеологія

Поради на кожний день

1. Вставай із гарним настроєм: не хмурся й не бурчи.

2. Якщо ти снідаєш разом із дружиною, що також квапиться на на роботу навчися не звалювати на неї всю турботу по приготуванню сніданку – бо попереду у неї важкий день.

3. Якби Ви не поспішали на роботу, однаково знайдіть час ласкаво попрощатися з рідними і не тікайте, ляснувши дверима.

4. Якщо перед розлукою у Вас відбулася важка розмова із дружиною: не залишайте близьку людину на весь день у роздратованих почуттях, постарайтеся помиритися. Якщо це не вдалося, знайдіть можливість подзвонити і, не з’ясовуючи відносин, спокійно й ласкаво поцікавтеся, як ідуть справи. Цілком можливо, що до моменту повернення додому сварка сама по собі ліквідується.

5. Попробуйте розподілити обов’язки по приготуванню вечері. Варіантів безліч. Наприклад, один з подружжя робить необхідні покупки, а другий готовить. Або: один готовить, а другий миє посуд. Можливо, умови дозволяють робити всім разом або по черзі?

6. Якщо трапезу готовили не Ви, не забудьте подякувати й похвалити. Якщо Ви чимсь незадоволені, зовсім не обов’язково це виявляти, а якщо вважаєте за необхідне виявити своє відношення до того або іншого блюда робіть це спокійним тоном і без докорів.

7. Не забудьте не тільки розповісти про Ваші справи, але й розпитати інших членів родини.

8. Якщо Ви читаєте газету або журнал, розповідайте іншим членам сім’ї про найцікавіше.

9. Ви із чоловіком (дружиною) дивитеся телевізор. Не пошкодуйте пару хвилин, щоб обмінятися враженнями.

10. Буває так, що думки членів родини про передачу по телевізору розходяться. У цьому випадку необхідний компроміс. Якщо Вас дуже цікавить певна програма, приведіть свої доводи й попросите інших дати Вам можливість її подивитися. Прислухайтеся до їхніх доводів.

11. Якщо ранком Вам треба рано вставати, подумайте, чи не можна полегшити готування сніданку. (Наприклад, можна напередодні приготувати чай у термосі, бутерброди, зварити кашу, а ранком тільки розігріти її на "водяний бані".

13. Ведення домашнього господарства полегшиться, а взаємних докорів буде багато менше, якщо всі зберігаються продукти купувати не тоді, коли закінчився останній шматочок цукру, а небагато раніше.

Поради на вихідні дні

1. Пробуйте заздалегідь спланувати свій час і намітьте список справ, які обов’язково треба зробити. Можливо, що вдасться всю домашню роботу переробити за один день — тоді другий вихідний буде вільний для прогулянок, відвідування гостей, занять улюбленою справою.

2. Вихідні дні дають можливість відійти від рутинного ведення домашнього господарства й виявити творчий підхід, зробити життя різноманітнішим. 3. Заняття з дітьми - прекрасний відпочинок. Попробуйте разом з дітьми приготувати нове блюдо, якось прикрасити квартиру, зробити подорож, погуляйте – це покращить ваші стосунки з дітьми.

Спробуйте стати визнаним у колі родини фахівцем у який-небудь області домашнього господарства, знайдіть собі справу по душі — і Ви відчуєте радість самовираження, відчуєте, що домашні пишаються Вашими уміннями.

Поради для нормалізації спілкування

• Шлюб не повинен бути причиною розриву родинних і дружніх відносин, що склалися в кожного з Вас раніше. Навіть у тому випадку, якщо Вам не дуже по душі родичі й друзі чоловіка (дружини), намагайтеся підтримавати із ними нормальні відносини й не перешкоджайте в цьому чоловіку (дружині). Для розриву таких відносин потрібні дуже вагомі причини (наприклад, п’яні компанії).

* Якщо у Вас маленька дитина й через догляд за ним коло спілкування звузилось, постарайтеся все-таки час від часу зустрічатися із друзями, запрошувати їх до себе, просіть іноді посидіти з дитиною родичів. Зверніться по допомогу до своїх сусідів по будинку: можливо, ви подружитеся і будете більше допомагати один одному.

  • Якщо ваша дружина цілий день сидить дома й доглядає за дитиною, влаштовуйте їй час від часу "вихідний день", щоб вона змогла відпочити, сходити в гості.

  • Звичайно краще всього в театр, в кіно, на виставки і в гості ходити вдвох, але у випадках, коли це неможливо, краще все ж "по черзі", чим зовсім не ходити.

  • Вміння робити подарунки дуже важливо, і в свята і в будні. І даруйте квіти до певного дня: це, звичайно, вимагає більших турбот, але вдячність близьких цілком винагородить Вас за працю.

• Вам ніколи спілкуватися з друзями й Ви почуваєте, що тісні зв’язки поступово розриваються? Спробуйте писати їм листа, навіть якщо Ви й живете з ними в одному місті.

• Велику увагу треба приділяти своєму зовнішньому вигляду й домашньому одягу. Ви ж намагаєтеся добре виглядати, відправляючись на роботу або в гості? Чому ж Ваші домашні не повинні бачити Вас акуратними й підтягнутими?

  • Постарайтеся не показувати близьким свій поганий настрій!

  • Якщо у сварці Ви були не праві, не бійтеся попросити прощення й приз­нати свою помилку.

  • Просити прощення можна по-різному: і словами, і жестами, і справами. Iнколи після негод можна просто зробити вигляд, що нічого не відбулося.

Але, якщо Ви відчуваєте, що дружина (чоловік) не задоволений таким «вибаченням», переборіть себе й помиріться «за всією формою».

  • Намагайтеся якнайменше ображатися по дріб’язках.

  • Якщо Ви бачите, що Ваш чоловік (жінка) прагне до примирення, - підіть назустріч!

  • Не соромтеся хвалити один одного й пишатися один одним.

• Якщо в кого-небудь із близьких неприємності на роботі, прикладейте всі зусилля, щоб підбадьорити й допомогти, а не дорікати.

• У кожної людини час від часу буває поганий настрій. Буде краще, якщо Ви самі попередите про свій поганий настрій, причому можна навіть докладно й не пояснювати, у чому справа: просто попросити дати вам трохи відпочити.

• Буде дуже добре, якщо Ви виключите із уживання категоричні вказівки такі як: "Я хочу...", "Зроби...", "Подай...", і заміните їх більше мяг­кими І завжди - у сполученні з "Будь ласка".

Поради на той випадок, якщо Ви чекаєте гостей

Саме головне — усе заздалегідь спланувати. Це стосується й підготовки приміщення, і покупки продуктів, і готування обіду, і «культурної прог­рами».

  • Зважте свої сили й можливості. Не обов’язково готуватися до зустрічі гостей з «купецьким розмахом». Головне — зуміти створити приємну, невимушену атмосферу, щоб усім (включаючи господарів) було весело й затишно.

• якщо раптом господині не вдалося якесь блюдо, утримаєтеся від зауважень і глузувань — ви тільки збентежите й скривдите її, а гостей поставите в неловке положення.

• при підготовці до прийому гостей постарайтеся не сперечатися й не сваритися, інакше ви спортите настрій собі, домашнім, а потім і гостям.

Мрії про безхмарне сімейне життя повинні мати якусь реальну основу, що дозволяє їх реалізувати. В іншому випадку ці мрії приносять лише образи й розчарування. Такою реальною основою можуть бути глибокі почуття, що зв’язують подружжя, їх взаємне стремління принести один одному щастя.