Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Manko_reklama_vidpovidi.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
826.37 Кб
Скачать
  1. Реклама як предмет авторського права

. Закон "Про рекламу" також поширюється на використання реклами, яка повністю або частково є предметом авторського права і суміжних прав. Такий висновок може бути зроблений на підставі ст. 4 Закону, з уточненням, що використання реклами, яка повністю або частково містить об'єкти авторського права та/або суміжних прав, здійснюється відповідно до вимог законодавства України про авторське право та суміжні права.

Дія Закону не поширюється на відносини, пов'язані з розповсюдженням інформації, обов'язковість розміщення та оприлюднення якої визначено іншими законами України (ч. 2 ст. 2 Закону). Інформація про політичних діячів — керівників держави, суспільних об'єднань, кандидатів в органи законодавчої, виконавчої і судової влади й інша політична інформація не може бути віднесена до комерційної реклами (інформації з метою прямого або опосередкованого одержання прибутку), тобто до реклами в тому змісті, у якому вона визначена в Законі "Про рекламу". Тому вона не може включатися у сферу регулювання цього Закону, а потребує спеціального регулювання.

  1. Мова реклами.

Застосування мови у рекламі здійснюється відповідно до чинного законодавства України про мови.Знаки для товарів і послуг наводяться у рекламі у тому вигляді, в якому їм надана правова охорона в Україні відповідно до чинного законодавства, Під чинним законодавством України про мови слід розуміти всю сукупність законів та підзаконних нормативно-правових актів України, які регулюють відносини, пов’язані із застосуванням мови взагалі. Згідно зі ст. 33 Закону „Про мови в Українській РСР” в Українській РСР мовою офіційних засобів масової інформації є українська мова.

Мовою офіційних засобів масової інформації можуть також бути мови інших національностей.

Водночас ст.4 Закону України від 92 року „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні” встановлює, що друковані засоби масової інформації в Україні видаються державною мовою, а також іншими мовами.

Аналогічна ситуація з телерадіоорганізаціями. Відповідно Закону України „Про телебачення і радіомовлення” телерадіоорганізації ведуть мовлення державною мовою.Мовлення на певні регіони може здійснюватися також мовою національних меншин, що компактно проживають на даній території..

Закону „Про мови в Українській РСР” встановлює що тексти офіційних оголошень, повідомлень, плакатів, афіш, реклами і т. ін. виконуються українською мовою. Поряд з текстом, може бути вміщено його переклад іншою мовою.

якщо при реєстрації друкованого засобу масової інформації вказана інша (наприклад російська) мова, то цей друкований ЗМІ або телерадіоорганізація можуть використовувати у рекламі мову реєстрації. Щодо рекламування знаків для товарів та послуг, то зараз питань не виникає, вони розповсюджуються у рекламі у такому виді, у якому їм надана правовий захист. Тому що логотип – це не слово або фраза, а зображення.

  1. Загальні обмеження щодо реклами.

У рекламi забороняється:

1.поширювати iнформацiю щодо продукцiї, виробництво або реалiзацiю якої заборонено

2.вмiщувати твердження, якi є дискримiнацiйними за різними ознаками ,такі як: походження, соцiального i майнового стану, расової та нацiональної належностi, статi, освiти, ставлення до релігії тощо

3.подавати вiдомостi або закликати до дiй, якi можуть спричинити порушення законодавства, здоров'ю,життю людей та навколишньому природному середовищу, а також спонукають до нехтування засобами безпеки;

4. використовувати засоби i технологiї, якi безпосередньо дiють на пiдсвiдомiсть споживача;

5. наводити твердження, що дискримiнують осiб, якi не користуються продукцiєю, що рекламується;

6. використовувати або iмiтувати зображення Державного Герба, Державного Прапора та звучання Державного Гiмну України, зображення державних символiв iнших держав та мiжнародних органiзацiй,

7. рекламувати продукцiю, яка пiдлягає обов'язковiй сертифікації,дозволу (лiцензiї), у разi

8. вмiщувати зображення фiзичної особи або використовувати її iм'я без згоди останньої;

9 iмiтувати (копiювати чи наслiдувати) загальне вирiшення, текст, зображення, музичнi чи звуковi ефекти, що застосовуються в рекламi iншої продукцiї, якщо iнше не передбачено законодавством України про авторське право та сумiжнi права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]