Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Manko_reklama_vidpovidi.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
826.37 Кб
Скачать
  1. Рішення, що приймаються при розробці рекламного бюджету.

Бюджет рекламування розробляється на рік (можуть бути й перспективні плани, але за умов нестабільності законодавчої бази, екон-ної та політичної ситуації, зокрема в Укр., їх не складають).

Для визначення бюджету рекламування підприємства використовують такі методи:

1)усе, що ви собі можете дозволити. Підприємство спочатку виділяє кошти на всі елементи маркетингу, крім комунікацій, основну частину яких становлять витрати на рекламну діяльність, тобто асигнування на рекламування визначаються за залишковим принципом; 2) відповідно до з>. обсягів продажу товарів даної групи: що > товарів було продано за минулий період, то >і витрати на рекламу плануватимуться в наступ-ному періоді;

3) за паритетом із конкурентами: метод базується на умовному визнанні ідентичності ринкового становища підприємства та його конкурентів;

4) відповідно до суми прибутку, котру сподіваються одержати від продажу товарів даної групи. Це найпоширеніший метод; 5) залежно від цілей та завдань, які постають перед підприємством у наступному періоді. При цьому підприємство чітко пов'язує свої заг. цілі з цілями маркетингу і комунікацій, визначає, які завдання необхідно розв'язати в галузі рекл-ня, і, виходячи з цього, розраховує бюджет рекл-ня. Такий метод чітко окреслює цілі, пов'язує витрати з викон. завдань плану. Він є найефективнішим, але його використати можуть тільки підприємства, які мають значний капітал та відповідні кваліфіковані кадри;

6) метод частки ринку. Цей метод базується на досвіді, який свідчить про наявність певної залежності між часткою ринку, яку обслуговує підприємство, і часткою цього підприємства на загальному ринку реклами. Цей метод можна використати тільки за наявності так званого цивілізованого ринку.

Процес розробки рекламного бюджету, як і вся рекламна діяльність, значною мірою містить суб'єктивний, творчий елемент і багато в чому залежить від інтуїції, "чуття", досвіду, індивідуальних характеристик відповідальних за цей процес фахівців. Весь комплекс рішень з розробки рекламного бюджету можна умовно поділити на два великих блоки:

А. Визначення загального обсягу засобів, які асигнуються на рекламу.

Б. Розподіл засобів рекламного бюджету за статтями його витрат.

Основними факторами, що визначають обсяг рекламних витрат, є: обсяг і розміри ринку; специфіка рекламованого продукту й етап життєвого циклу, на якому він знаходиться; розміри і міць рекламодавця; роль, що грає реклама в управлінській стратегії рекламодавця, обсяг рекламних витрат його головних конкурентів тощо. Коротко розглянемо основні з цих факторів.

Проходження турпродуктом та турпослугою різних етапів свого життєвого циклу припускає зміну ролі реклами в їх підтримці. На перших етапах життєвого циклу (ЖЦ) використовується ввідна реклама, метою якої є інформування споживачів про нові турпродукти та послуги. На етапах росту й на початку етапу зрілості використовуються прийоми стверджуючої реклами. На останніх етапах ЖЦ використовується нагадувальна реклама. Послідовне використання ввідної, стверджуючої та нагадувальної реклами утворює поняття рекламної спіралі. У переважній більшості випадків ввідна реклама вимагає більше половини загальної суми, що витрачається на рекламну підтримку турпродукту та турпослуги протягом усього ЖЦ.

  1. Фактори, що впливають на визначення загального об’єму коштів на рекламу: об’єм та розміри ринку; роль, відведена рекламі в реалізації маркетингової стратегії, тривалість життя туристичного продукту; диференціація туристичного продукту; об’єм збуту та розміри прибутку;витрати конкурентів; власні фінансові можливості;відношення до рекламної кампанії керівників туристичного підприємства;

Визначення загального обсягу коштів на рекламу передбачає врахування низки факторів, основними з яких є: • обсяг і розмір ринку (сегмент, регіон, країна). 

Як правило, об’єм  ринку вимірюється в натуральному та /або грошовому показниках. При цьому слід "окреслити"територію, в якій і буде розраховуватися ємність. Як правило - це місто, район чи область, тобто географічно окреслена територія.

Ємність ринку - це максимальний обсяг продажів, якого можуть досягти всі підприємства протягом певного періоду часу. Розмір ринку - це реальні продажі товару на деякомуринку за певний період. Розмір ринку в масштабах всієї країни або регіону ви можете визначити на основі структурних характеристик.  . роль реклами в реалізації маркетингової стратегії. Витрати на рекламу в розрахунку на одного туриста в регіонах з недостатньо високим попитом будуть значно вище, ніж у регіонах з підвищеним попитом; • тривалість життя туристського продукту. Наприклад, реклама конгресних, фестивальних турів має епізодичний характер і вимагає менших витрат в порівнянні з рекламою загальнопізнавальних стандартних турів, яка повинна проводитися майже цілий рік; • диференціація туристського продукту. У даному випадку слід мати на увазі врахування витрат на рекламу комплексних турів для широкого ринку, окремих послуг для вузьких сегментів, послуг за готівковий розрахунок і т.д.; • обсяг збуту і розмір прибутку. Виходячи з того, що зі збільшенням рекламних витрат при постійних доходах зменшується розмір прибутку, необхідно знайти оптимальний розмір рекламного бюджету; • витрати конкурентів. Якщо цілями реклами є протидія конкуренції, нейтралізація реклами конкурентів то додаткові витрати на рекламу неминучі; • власні фінансові можливості. Важливо підкреслити той факт, що розмах реклами, розмір рекламного бюджету варто порівнювати з величиною і можливостями наявних засобів фінансування. Невеликі туристичні фірми, не мають вільні засобами, можуть почати з малих рекламних бюджетів і збільшувати рекламні асигнування у міру зростання збуту.Великі компанії мають постійні джерела фінансування, які закладено в ціни продаваних туристських послуг. Чим більше у фірми оборот і доходи від продажу турів, тим ширше її можливості у фінансуванні своєї рекламної діяльності; • залученість у здійснення рекламної діяльності вищих керівників туристського підприємства. Це один з суб'єктивних чинників, що визначають величину рекламних витрат. Справа в тому, що керівники фірм, маючи різні рівні компетентності, досвід, особисті якості і т.д., по-різному ставляться до реклами: від явно вираженого неприйняття до особистої участі в підготовці рекламних звернень.

  1. Методи формування рекламного бюджету: фінансування «від можливостей», метод «фіксованого проценту», метод «орієнтації на конкурента», метод перегляду попередніх витрат, метод максимальних витрат, метод відповідності цілям і завданням, метод планування підвищення витрат.

1.Метод обчислення «від можливостей» Багато фірм виділяють на рекламний бюджет суму, яку вони можуть собі дозволити витратити. Цей метод визначення рекламного бюджету повністю ігнорує вплив реклами на обсяг збуту. У результаті величина бюджету з року в рік залишається невизначеною, що ускладнює перспективне планування рекламної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]