Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Material_z_troh_moduliv.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
238.08 Кб
Скачать

Модуль І.

1.Педагогіка як наука. Її предмет, етапи розвитку.

Педагогіка – це сукупність теоретичних і прикладних наук, що вивчають процеси виховання, навчання і розвитку особистості..

Предметом педагогіки до ХХ ст. вважали педагогічний вплив першого об'єкта на ін. Сучасним предметом педагогіки є педагогічна взаємодія двох суб'єктів – вихователя батька і учня чи студента, яка спрямована на один об'єкт. Є три етапи розвитку педагогіки:

1. донауковий – ( представленний етнометодологією Ясивал, Стельмахович) цей етап характеризується узагальненням досвіду виховання дитини у сім'ї та суспільстві, визначенням загальних норм організації цього процесу.

2. розвиток педагогіки у філософії Сократ, Аристотель, Квінті ліан, Платон, які ставили своїм основним завданням узагальнити місце, яке займає виховання у соціалізації людини, та розробити певні концепції виховання дитини у сім'ї , школі, державі.

3. З ХVІІ ст. розвиток педагогіки, як науки починається з розвитком теорії елементарної освіти, відбувається осмислення результатів діяльності існуючих шкіл, досвіду діяльності вчителів це покладається на продиктований потребами середовища запит створити у школі такі умови, щоб кожна дитина могла засвоїти елементарні знання.

2.Основні педагогічні категорії.

До основних педагогічних категорій належать – виховання, навчання, освіта.

Виховання – цілеспрямований та організований процес формування особистості, який проходить під впливом навколишнього середовища, умов, обставин, суспільного ладу. Виховання передбачає формування певних якостей особистості і відбувається через взаємодію вчителя і учня. Виховання базується на педагогічній теорії, передовому педагогічному досвіді.

Освіта – процес і результат засвоєння учнями систематизованих знань, умінь і навичок, формування на їх основі наукового світогляду, моральних та ін. якостей особистості, розвиток її творчих здібностей. Основним шляхом і засобом здобуття освіти є навчання в процесі якого реалізуються цілі освіти.

Навчання – цілеспрямована взаємодія вчителя і учнів, у процесі якої засвоюються знання, формуються вміння і навички..

У кожному педагогічному процесі ці педагогічні категорії взаємопов'язанні та взаємозумовленні. Як у широкому соціальному так і в педагогічному значені виховання охоплює навчання і освіту. Закономірністю навчального процесу є виховуючий характер навчання.

3. Система педагогічних наук. Зв'язок педагогіки з ін. Науками.

Система педагогічних наук – це зв'язки та відношення, що склалися в процесі історичного розвитку різних галузей педагогічних знань.

До педагогічних наук належать належить: загальна педагогіка, вікова педагогіка, корекційна педагогіка, галузеві педагогіки.

Загальна педагогіка вивчає головні теоретичні і практичні питання виховання, навчання, освіти, досліджує загальні проблеми нвчально-виховного процесу.

Вікова педагогіка (дошкільна, шкільна педагогіка і педагогіка дорослих) досліджує закони та закономірності виховання, навчання і освіти стосовно різних вікових груп.

Корекційна педагогіка вивчає і розробляє питання виховання, навчання та освіти дітей з різними вадами: сурдопедагогіка , Тифлопедагогіка , олігофренопедагогіка , логопедія , виправнр-трудова .

Галузеві педагогіки – військова, спортивна, вищої школиПедагогіка пов'язана з філософією, соціологією, естетикою, психологією, анатомією, фізіологією, гігієною людини.

Філософія, соціологія, естетика допомагають педагогіці визначити мету виховання. Зв'язок педагогіки з ін. науками відбувається в різних напрямках: по-перше спільність об'єктів та закономірностей, по-друге інтеграція педагогіки та ін. наук, по-третє педагогіка спирається на ідеї ін. наук.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]