Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
max.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
113.48 Кб
Скачать

1 Структура системи відображення цифрової інформації

Відображення цифрової інформації в проектованій мікропроцесорній системі (МПС) використовують структуру з трьома шинами: шиною даних - для пере­дачі даних, шиною адреси – для передачі адреси, шиною управління – для передачі керуючих сигналів.

До складу МПС входять: мікропроцесор (МП), оператив­на пам’ять ( ОЗП), постійна пам’ять ( ПЗП), пристрої вводу-виводу ( ПВВ), генератор тактових імпульсів ( ГТІ), схема формування сигна­лів шини управління, буфери. Архітектура такої МПС показана на рисунку 1.1.

Рис.1.1 Структурна схема мікропроцесорної системи на базі мікропроцесора КР580ВМ80.

Шина даних системи повиннв забезпечити передачу інформації в обох напарямках: від мікропроцесора до заданого пристрою або від заданого пристрою до мікропроцесора.

Пристрій, який є джерелом або приймачем даних, вибирається за допомогою адреси по шині адреси. По адресній шині сигнали передаються лише в одному напрямі, во­ни поступають з адресних виводів мікропроцесора.

Мікропроцесор в мікропроцесорній системі виконує наступні функції:

- зчитування даних з пам’яті системи;

- запис даних в пам’ять системи;

- вивід даних через пристрій виводу;

- ввід даних з пристроїв вводу;

- обробка інформації всередині мікропроцесора.

Для реалізації перших чотирьох функцій в мікропроцесорній системі необхідно формувати відповідні керуючі сигнали, які передаються по лініях шини управління.

Адресні лінії мікропроцесора зв’язані з великою кількістю адресних входів пристроїв під’єднаних до шини адреси паралельно, тобто мікропроцесор має вели­ке струмове навантаження, джля чого необхідно буферування шини адреси. Така ж проблема виникає при підєднанні навантаження до виводів даних, але в цьому випадку треба врахувати, що шина даних двонаправлена, і тому буфери шини даних повинні бути двонаправленими.

Мікропроцесор КР580ВМ80 безпосередньо не генерує керуючих сигналів необхідних для виконання перших чотирьох функцій, перерахованих нище. Ці керуючі сигнали мають наступні назви:

- зчитування даних з пам’яті системи;

- запис даних в пам’ять системи;

- вивід даних через пристрій виводу;

- ввід даних з пристроїв вводу;

На рисунку 1.2 представлено умовне графічне позначення мікросхеми:

10

9

8

7

3

4

5

6

18

12

21

Рис.1.2 Умовне графічне позначення мікросхеми КР580ВМ80.

Призначення виводів:

А (15 – 0) Тристабільна 16-розрядна шина адреси.

D (7 – 0) Двонаправлена тристабільна 8-розрядна шина даних.

WR Вихід сигналу "видача" – напруга L-рівня вказує на видачу байту інформації на шину D (7 – 0) для запису в ЗП або ПВП.

DBIN Вихід сигналу "прийом" – напруга H-рівня вказує на прийом з шини D (7 – 0) байту інформації, виданого ЗП або ПВВ.

INTE Вихід сигналу "дозвіл переривання".

INT Вхід сигналу "запит переривання".

HLDA Вихід сигналу "підтвердження захоплення" – напруга Н-рівня вказує на перевід шин адреси і даних МП у високоімпендансний стан.

HOLD Вхід сигналу "запит захоплення" – напруга Н-рівня вказує на запит іншими пристроями системи на управління шинами системи.

WAIT Вихід сигналу "очікування" – напруга Н-рівня вказує на стан очікування МП.

READY Вхід сигналу "готовність" – напруга Н-рівня вказує на готовність даних на шині D (7 – 0) до вводу в МП або на готовність зовнішніх пристроїв до прийому інформації, служить для синхронізації мікропроцесора з ПЗ або ПВВ.

SYNC Вихід сигналу "синхро" – напруга Н-рівня ідентифікує початок кожного машинного циклу.

CKL1 Вхід фази 1.

CKL2 Вхід фази 2.

RESET Вхід встановлення "0" – встановлення лічильника команд в "0", скидання тригерів дозволу переривання і захоплення шин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]