Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Manko_reklama_vidpovidi.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
826.37 Кб
Скачать

53.Особливості сприйняття інформації споживачем.

На відміну від відчуттів, сприйняття є цілісне відображення в корі головного мозку предметів і явищ. Сприйняття здійснюється найчастіше осмислено. Велику роль в процесі сприйняття грає впізнавання. Основне завдання реклами повинно полягати в тому, щоб створювати в уяві споживачів такі образи товарів, які б спонукали їх здобувати рекламоване.

Людина сприймає рекламу згідно з "законом стислості", який є базовим у психології сприйняття. Він говорить, що всі зовнішні відчуття зводяться людиною до найпростіших і зручних форм: щоб зрозуміти щось, мозок людини розбиває складні зовнішні відчуття на масу основних, найпростіших образів і форм.

Найважливішою властивістю сприйняття виступає його спрямованість, що в психології отримала назву уваги. В даному разі виділити рекламований товар - це значить привернути до нього увагу.

Пам'ять є важливим психічним процесом, який має пряме відношення до рекламної діяльності взагалі та ефективності реклами зокрема. Дослідженнями встановлено, що людина запам'ятовує швидше і міцніше те, з чим пов'язана його подальша діяльність, тобто з майбутнім, зі своїми завданнями, а також те, до чого у людини є виражений інтерес. Гірше запам'ятовується байдужий, безглуздий матеріал. Тому найбільш ефективною виявляється та реклама, яка враховує інтереси і плани людей.

Наступним важливим психічним процесом, що має безпосереднє відношення до сприйняття реклами, є мислення - це узагальнене відображення в свідомості людини предметів і явищ у їх закономірних зв'язках і відносинах.

Великий вплив на сприйняття інформації та на купівельну поведінку має об'єм або кількість інформації. Відомо, що надлишок інформації в рекламі, так само як і її недолік, негативно впливає на придбання товару.

Таким чином, активізація пізнавальної потреби - потужний психологічний фактор в рекламі. Реклама задає питання, прагнучи створити незавершений образ, викликати пізнавальну потребу. Тоді відповідь завжди містить інформацію про достоїнства рекламованого товару.

54.Вибіркове сприйняття

Мотивована людина готова до дії. Характер її дії залежить від того, як вона сприймає ситуацію. Два різних чоловіки, будучи однаково мотивованими, в одній і тій же об'єктивній ситуації можуть діяти по-різному, оскільки по-різному сприймають цю ситуацію, тобто вони мають вибіркове сприйняття. Стикаючись з величезною кількістю подразників, людина не в змозі реагувати на всі. Більшість з них вона відсіває, а поміченими виявляються наступні подразники:

·                    пов'язані з наявними в даний момент потребами;

·                    очікувані;

·                    різко відрізняються якимись своїми значеннями від звичайних.

Вибірковість сприйняття - це здатність людини сприймати лише ті предмети, які мають для неї найбільший інтерес. Вибірковість сприйняття залежить від інтересів і потреб людини і проявляється в тому, що з багатьох предметів і явищ, які впливають на людину, вона в кожний момент в залежності від умов діяльності зупиняє свою увагу на окремих об’єктах.

55.Вибіркове запам'ятовування.

Вибіркове запам'ятовування: багато з того, що вивчено, буде забуто. Лояльні покупці торгової марки або ті, хто докладає зусиль, щоб полегшити свідомий ризик чи пізнавальний дисонанс, запам'ятовують вибіркові повідомлення, які відповідають їхнім потребам. Людина схильна запам'ятовувати інформацію, що підтримує її ставлення і переконання. Принцип вибіркового запам'ятовування інф-ції: одержувачі інф-ції вибирають і запам'ятовують ті повідомлення, які узгоджуються з їх ціннісними та культурними установками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]