Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Manko_reklama_vidpovidi.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
826.37 Кб
Скачать
  1. Розподіл рекламного бюджету за засобами поширення реклами.

Розподіл бюджету за коштами інформації відбувається врамках планування розповсюдження реклами. Необхідно, по-перше, визначити, які засоби масової інформації найбільшпідходять для комунікації з цільовою групою (селекція).По-друге, слід встановити для кожного з цих коштівтимчасову послідовність розміщення коштів реклами. До тогояк говорити o моделях селекції засобів масової інформації, потрібно з'ясувати, які кошти можуть бути використані. Крімтого, нас будуть цікавити основні незалежні змінні цихмоделей (просторовий, якісний і кількісний охоплення, вірогідність контакту, частота та розподіл контакту, якістьконтакту й ціна використання). Мова йде не про діюконкретного рекламного звернення, а про той внесок, який вносять засоби інформації у досягнення комунікаційнихцілей.

Розподіл бюджету за коштами розповсюдження реклами Засоби поширення реклами/ Питома вага,% Реклама в пресі /30 Друкована реклама/15 Участь у виставках/15 Пряма поштова реклама/10 сувенірна реклама/8 зовнішня реклама/12 непередбачені витрати/10.

  1. Розподіл рекламних коштів за характером туристичних послуг і періодами проведення реклами.

Розподіл рекламних засобів по характері рекламованихпослуг повинно враховувати необхідність фінансування реклами видів туризму, окремих маршрутів, сезонних інесезонних поїздок і т.д. У зв'язку з різко вираженою сезонністю туризму і традиційно склалися періодами масового продажу туристських послуг вбюджеті необхідно визначити витрати відповідно доперіодами проведення реклами (див. пункт 19.8). При розподілі рекламного бюджету доцільно деяку частину коштів направляти в резерв на випадок ускладнення ри ^нічний ситуації, зниження попиту, необхідності варіюваннязасобами реклами.

  1. Підходи до визначення ефективності рекламної діяльності.

На сьогоднішній день кожна фірма хоче знати, наскільки витрачені кошти відповідають отриманим результатам. Тільки та фірма, яка володітиме такою інформацією,  повністю буде розуміти  значення реклами для аналізу ринку, просування торгівельної марки, і як результат використовувати всі можливості для досягнення  успіху в бізнесі.

На ефективність реклами впливає безліч чинників, здійснюючи при цьому як непряму, так і пряму дію. Часто компанії нехтують їх аналізом, роблячи при цьому велику помилку. Адже як затверджує А.Н.Матанцев в своїй книзі «Ефективність реклами»: «Певні чинники зменшують і навіть нейтралізують вплив рекламних оголошень».

До основних чинників відносять розмір рекламного повідомлення, місце, час і частоту розміщення, природні умови, цільову аудиторію, зовнішньоекономічні зміни, зміни кон'юнктури ринку тощо.

Після того, як були згадані чинники, що впливають на ефективність реклами, доцільним буде перейти до підходів оцінки ефективності реклами.

Олексій Попов в книзі «Ефективність реклами» виділяє економічний  і комунікаційний підхід .

До економічного підходу відносять такі показники,  як об'єм продажів до і після реклами, отриманий прибуток, швидкість обороту товарного запасу, частка ринку. Багато компаній проводять аналіз ефективності реклами саме за такими показниками. Не дивно, адже цей підхід найбільш простий у використанні і вимагає порівняно невеликих витрат.

Головним недоліком такого підходу є те, що не завжди об'єм продажів пов'язаний з успішною рекламною кампанією, можливо на ринку, де існує фірма, стався  сплеск попиту на даний товар в результаті підходу основних конкурентів. Як наслідок - збільшення прибутку і частки ринку. Необхідно додати, що на зміну об'ємів продажів також  впливає мода, поведінка конкурентів, купівельні очікування, сезонність і багато інших чинників.

При оцінці ефективності реклами застосовують також комунікаційний підхід, де враховується дія реклами на цільову аудиторію, а саме: як сприймається реклама, запам'ятовується споживачами   тощо.   Сприйняття, відчуття, увага, емоції, пам'ять, мотивація – ось основні критерії в комунікативному аспекті.

У даному підході виділяють показники, які прямо впливають на збільшення об'єму продажів, - це кількість звернень у фірму по телефону, електронній пошті, факсу; кількість відвідувачів; кількість зроблених покупок.

Для оцінювання комунікаційної ефективності  взагалі найчастіше  користуються виміром звернень цільової аудиторії у відповідь на рекламне повідомлення. Ці дані можуть бути отримані за допомогою телефонних дзвінків, електронної пошти тощо. Складно знайти більш простий, оперативний критерій рекламної діяльності. Простий, оскільки в переважній  більшості отримані дані носять кількісний характер і легко збираються.

За допомогою цього критерію можна виділяти безпосередньо рекламну дію на цільову аудиторію, оскільки, наприклад, об'єм продажів залежить від безлічі інших не рекламних чинників.

Також існують комунікаційні показники, які побічно зв’язані зі збільшенням об'ємів продажу це рівень популярності торгівельної марки, позитивне відношенні до товару і фірми, збільшення кількості людей, знаючих слоган і образ в рекламі. Складність такого підходу полягає в тому, що всі вище перелічені показники тісно пов'язані з відчуттями споживачів, які мають тенденцію до частої зміни.

Абсолютно точно визначити ефективність окремих засобів реклами, рекламної кампанії в більшості випадків не представляється можливим. Однак і приблизні підрахунки виправдовують себе, тому що дозволяють зробити висновок про доцільність рекламної діяльності.

Розрізняють економічну ефективність реклами та ефективність психологічного впливу окремих засобів реклами на свідомість людини (залучення уваги до реклами, фіксація в пам'яті і т. п.). Причому психологічне вплив найбільш результативно, якщо воно приводить потенційних споживачів до здійснення покупки. Таким чином, економічна ефективність реклами залежить від ступеня її психологічного впливу на людину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]