Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MacroEconom.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
1.94 Mб
Скачать

wwМІЖРЕГІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

МАУП

Н. А. Малиш

МАКРОЕКОНОМІКА

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів

Київ 2004

ББК 65.012.2я73 М20

Рецензенти: С. Д. Дзюбик, д-р екон. наук, проф.

В. Т. Пятницький, канд. екон. наук, доц.

Схвалено Вченою радою Міжрегіональної Академії управління персоналом (протокол5 від 25.05.04)

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (лист14/18.2-2480 від 27.12.02)

Малиш Н. А.

М20 Макроекономіка: Навч. посіб. — 2-ге вид., випр. — К.: МАУП, 2004. — 184 с.: іл. — Бібліогр. в кінці розд.

ІБВМ 966-608-461-9

У посібнику систематизовано основні положення макроекономіки. До кожного розділу подано тести, приклади розв’язування задач, задачі для са­мостійної роботи.

Для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів, а також для тих, хто бажає самостійно опанувати дисципліну “Макроеконо­міка”.

ББК 65.012.2я73

© Н. А. Малиш, 2003 © Н. А. Малиш, 2004, випр.

© Міжрегіональна Академія ISBN 966-608-461-9 управління персоналом (МАУП), 2004

Вступ

Навчальний посібник містить теоретичний матеріал і практичні завдання з дисципліни “Макроекономіка” у вигляді тестів, прикладів розв’язування задач та задач для самостійної роботи.

Зміст посібника відповідає нормативній програмі Міністерства освіти і науки України та програмі вивчення дисципліни “Макроеко­номіка” Міжрегіональної Академії управління персоналом.

Посібник являє собою систематизований курс, що робить його зручним у користуванні для всіх, хто бажає самостійно опанувати дисципліну.

Студентам заочного відділення навчальний посібник допоможе грамотно виконати контрольну роботу. Розгляд типових задач дасть змогу студентам набути навиків умілого розв’язування задач та спри­ятиме закріпленню здобутих ними теоретичних знань.

Розділ 1 МАКРОЕКОНОМІКА ЯК НАУКА

  1. Предмет і метод

Макроекономіка — галузь економічної науки, яка вивчає функ­ціонування економіки в цілому з погляду забезпечення умов стійкого економічного зростання, повної зайнятості ресурсів та мінімізації рівня інфляції.

Основна економічна проблема, з якою стикається наше суспіль­ство, — це суперечність між необмеженими людськими потребами та обмеженими ресурсами, які використовуються для задоволення цих потреб. Ефективність економіки полягає у використанні суспіль­ством обмежених ресурсів з максимальним результатом. Зростання ефективності ми розглядаємо за допомогою кривої виробничих мож­ливостей.

Виділяють сім ключових проблем макроекономіки: 1. ВВП. 2. Еко­номічний цикл. 3. Зайнятість (безробіття). 4. Інфляція. 5. Макроеко- номічна політика держави. 6. Економічне зростання. 7. Макроеконо- мічні процеси відкритої економіки: торговельний баланс, платіжний баланс, валютний курс.

На відміну від мікроекономіки макроекономіка використовує для аналізу процесів агреговані величини. Агреговані параметри — це сукупність специфічних економічних одиниць як єдиного цілого (на­приклад, ВВП — у макроекономіці, випуск фірми — в мікроеко- номіці, середній рівень цін — у макроекономіці, ціна конкретного то­вару — в мікроекономіці).

Методологія вивчення економіки, як і методології вивчення інших наук, розробляє теорію, накопичує фактичні дані, а потім аналізує їх з метою підтвердження або спростування запропонованої наукової гіпотези. Основні знаряддя економістів — теорія та спостереження. Однак головною відмінністю економіки від точних наук є те, що практично неможливо провести дослід, який підтвердив би або спростував розроблену теорію. Економічний аналіз оперує даними, що їх дає нам дійсність.

Макроекономіка використовує загальнонаукові та специфічні ме­тоди дослідження.

Загальнонауковими є методи: 1) наукової абстракції; 2) аналізу та синтезу; 3) єдності історичного та логічного; 4) позитивний і норма­тивний. До специфічних методів належать: 1) агрегування; 2) моде­лювання; 3) принцип рівноваги.

Нормативна економіка — напрям в економічній науці, який оці­нює цілі економічного розвитку, тобто міркування про те, якою по­винна бути економіка. Нормативна економіка має рекомендаційний характер. Наприклад, інфляцію потрібно зменшити. Позитивна еко­номіка констатує факти і залежності між ними, не використовуючи суб’єктивні судження. Позитивні твердження мають описовий харак­тер. Наприклад, рівень безробіття становить 10 %.

Об’єктом макроекономічного аналізу виступає економічна систе­ма в цілому та її агреговані параметри. Існує три типи економічних си­стем: командна, ринкова та змішана. У командній економіці на перше місце ставиться централізоване планування. Держава вирішує, що, як і для кого виробляти, розподіляє ресурси між галузями. У такій еко­номіці ефективний розподіл ресурсів є неможливим. Тому суто ко­мандних економік не існує. У ринковому господарстві економічний вибір визначає ринок. Суто ринкових економік також не існує. Дер­жава втручається в діяльність ринків багатьма способами і з різних причин. Тому в усіх країнах існують змішані економічні системи. У змішаній економіці поєднуються ринкові відносини та централізо­вані рішення.

З позицій макроекономіки народне господарство складається з чотирьох суб’єктів:

  • сектор домогосподарств (сектор споживання) — СConsume;

  • сектор інвестицій (сектор підприємництва) — IInvestment;

  • державний сектор (державні закупки товарів і послуг) — GGovernment;

  • сектор чистого експорту (сектор закордон) — NXNet Export.

Сектор домогосподарств формує пропозицію робочої сили та по­пит на блага; частину одержаного доходу споживає, а іншу — за­ощаджує. Головна мета домогосподарства — досягти максимально­го споживання за мінімальних витрат.

Сектор підприємництва об’єднує усі фірми в країні, здійснює по­пит на ресурси, створює пропозицію благ, провадить інвестування. Основною метою кожної фірми є максимізація прибутку.

Державний сектор надає особливі блага (наука, охорона здо­ров’я, безпека, державне будівництво), створює умови для оптималь­ного функціонування народного господарства. Держава, як суб’єкт макроекономіки, виробляє і закуповує блага, збирає податки, випла­чує трансферти та формує пропозицію грошей.

Сектор закордон об’єднує економічні суб’єкти за кордоном та іно­земні інститути в країні, визначає стан національного платіжного балансу та валютного курсу.

Експорт (Е) — це потік грошових платежів, спрямований на внут­рішні ринки продуктів, продаж зарубіжним покупцям вироблених в Україні товарів і послуг. Імпорт (І) — потік грошових платежів, який спрямований з внутрішньої національної економіки за кордон. Різницю між величиною грошових надходжень від експорту і величи­ною грошових платежів по імпорту називають чистим експортом:

ИХ = Е - М.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]