Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Manko_reklama_vidpovidi.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
826.37 Кб
Скачать
  1. Ритм тексту, «читабельність тексту» (фог-індекс).

Ритм тексту визначається поєднанням пропозицій, мають певну довжину. Парад пропозицій приблизно однаковою довжини — кожна з яких тільки з 10-15 слів, справляє враження монотонності, одноманітності і нудьги. Найвдалішою знахідкою вважається ритм, створюваний пропозиціями: довше, короткий, короткий, трохи довше. У цьому середня довжина пропозиції має перевищувати 20 слів. Ще краще, якщо це завжди буде 12-15 слов.

Для визначення легкості читання англомовного тексту («читабельності») існує кілька показників:

Так, формула Флэша (Flesch Formula, FF) використовується шляхом випадкового вибрати з великого тексту щонайменше двох зразків тексту розміром 100 слів; короткий текст оцінюється повністю.

Чим менше значення Фог-індексу, тим читабельний текст. Бали читабельності - від 6 до 17 - відповідають рокам навчання читача, що навчається з 6-го класу 12-річної школи і далі - в коледжі (університеті). Так, наприклад, значення індексу, що дорівнює 6, відповідає рівню складності тексту для учня 6-го класу, а 12 відповідає рівню розуміння учня останнього, 12-го класу школи. Рівень читабельності для студента-першокурсника коледжу - 13 балів, а випускника - 17.

Чим читабельніший текст повідомлення для цільової аудиторії - тим більше потенційних прихильників ідеї повідомлення. Чим ширше аудиторія, здатна сприйняти текст виступу - тим ширше потенційний електорат, або коло однодумців.

  1. Типові композиції рекламного тексту.

  2. Вибір шрифту.

Мистецтво вибору шрифту та набору текстів називається друкованим виконанням ..

Використання шрифтів дуже різноманітно, нно в заголовках. Шрифти рубані і з засічками, вертикальні і похилі, щільні і розтягнуті, діагональні, вільні, з великих літер і з малих з великими, дрібні і величезні, елегантні та потужні, спокійні і кричущі, кольорові та контурні, прості і декоративні - таке їх різноманітність .

Друковані заголовки не просто оформляють текст, вони працюють, тому що поєднання всіх прийомів має забезпечити досягнення рекламних цілей.

При виборі шрифту необхідно враховувати чотири умови: читабельність, доречність, гармонійність і зовнішній вигляд, акцент.

Читабельність. Найважливіша умова. На нього впливають: стиль шрифту, товщина і розмір літер, довжина рядка, відстань між словами, між рядками, між абзацами. Неудобочітаемость (термін!) вбиває інтерес до реклами.

Доречність. При сучасному достатку шрифтів, як за стилем, так і за розміром, весь комплекс настроїв і відчуттів можна передати як би окремо від значень слів. Одні шрифти можуть передавати відчуття стійкості і мужності, інші - крихкості і жіночності. Один шрифт "шепоче" про розкіш, а інший "кричить" - "вигода".

Наприклад, шрифт, що викликає відчуття старомодності, неприпустимий у рекламі сучасної техніки. Слід врахувати і тип аудиторії, на яку спрямоване оголошення. Якщо мова йде про людей старшого покоління, можна вибрати оформлення в стилі "ретро", для молоді - навпаки, наголос на престиж, моду, сучасність.

Гармонійність. Шрифти повинні гармоніювати з іншими елементами рекламного оголошення, включаючи ілюстрації і композицію, і бути близькородинними.

Акцент. Акцент може бути досягнутий за рахунок контрасту (кілька стилів одного і того ж шрифту, курсив проти прямого, прописні букви проти рядкових і т. д.). При цьому треба бути обережним, інакше в спробі акцентувати все ви не зможете виділити нічого.

Знання особливостей і символічного значення шрифтів приходить з досвідом. Саме тому зі шрифтом і друкованим виконанням повинен працювати професіонал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]