Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Местные фин_буржуй вариант[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

15. Роль місцевих фінансових органів у системі виконавчої вла­ди.

Місцевий фінансовий орган - установа, що відповідно до законодавства України організує та здійснює функції по складанню, виконанню місцевих бюджетів, контролю за витрачанням коштів розпорядниками бюджетних коштів, а також інші функції, пов'язані з управлінням коштами місцевого бюджету.

У загальному вигляді найважливіші питання, віднесені до відання місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, ст. 143 якої передбачає, що територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування* управляють майном, що є в комунальній власності; *затверджують програми соціально-економічного та культурного розвитку і контролюють їх виконання; *затверджують бюджети відповідних адміністративно-територіальних одиниць і контролюють їх виконання; *встановлюють місцеві податки і збори відповідно до закону; *забезпечують проведення місцевих референдумів та реалізацію їх результатів; утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Місцеві фінансові органи виконують такі функції:

— забезпечують втілення в життя державної фінансової політики;

— аналізують показники розвитку економіки відповідного району та галузей народного господарства;

— сприяють збільшенню доходів бюджету;

— розробляють проекти зведених балансів фінансових ресурсів для відповідних територій;

— координують діяльність учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету;

— ведуть облік і складають звіти про виконання бюджету;

— готують інформаційні матеріали, доповіді органам місцевої влади про хід і підсумки виконання бюджету;

— вирішують питання про відстрочення платежів;

— вносять пропозиції про надання пільг з податків і платежів до бюджетів відповідних рівнів за висновками податкових інспекцій.

16. Місцеві бюджети як складова бюджетної системи держави.

Місцеві фінанси – це економічні відносини сприводу розподілу та перерозподілу частини ВВП (іноді НБ) вироб. Як на рівні держави так і на місцевому рівні, і призначеного для фін. Забезпечення соц.-культур потреб населення відповідної адміністрат –територ одиниці.

Місцві бюджети у структурі бюджетної системи:

  • складова бюджетної системи

  • інструмент реалізації загальнодержавних програм

  • джерело фінансування державних видатків

  • інструмент фінансового вирівнювання.

  1. Рівні та види місцевих бюджетів

Місцевий бюджет (економічний підхід) – це план доходів та видатків відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Місцевий бюджет (функціональний підхід) – це реальна сума коштів, яка знаходиться у розпорядженні місцевих органів влади і може бути використана у відповідності з бюджетним розписом.

Місцевий бюджет (юридичний підхід) – це обов’язковий документ, який повинен виконуватися всіма учасниками бюджетного процесу.

І рівень: Бюджет АР Крим, Обласні бюджети, Бюджети міст Києва та Севастополя.

ІІ рівень: Районні бюджети, Бюджети міст обласного підпорядкування з районним поділом, Бюджети міст обласного підпорядкування без районного поділу.

ІІІ рівень: Бюджети міст районного підпорядкування, Бюджети селищ, Бюджети сіл

Місцеві бюджети поділяються на централізовані відповідно до певної адміністративної одиниці (обласні, районні, міські) та децентралізовані або базові (міст, сіл, селищ і районів у містах – бюджети місцевого самоврядування).

Місцевий бюджет (юридичний підхід) – це обов’язковий документ, який повинен виконуватися всіма учасниками бюджетного процесу.