Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Местные фин_буржуй вариант[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

102. Особливості планування витрат на капітальний ремонт житлового фонду.

Під капітальним ремонтом будівля розуміють комплекс ремонто-будівельних робіт, який передбачає заміну, відновлення та модернізацію конструкцій та обладнання будівель у зв’язку з їх фізичним зношенням, руйнуванням, поліпшення експлуатаційних показників, а також поліпшення планування будівлі та благоустрою території без зміни будівельних габаритів об’єкта.

Витрати на капітальний ремонт плануються у межах амортизаційних відрахувань і складаються із двох частин: обсягу витрат та джерел фінансування.

Обсяг витрат на капітальний ремонт житлового фонду планується з огляду на середньорічну вартість житлового фонду і середній розрахунок відсотків амортизаційних відрахувань. Норми таких відрахувань на капітальний ремонт житлового фонду встановлюються у відсотках до балансової вартості будівель відповідно до класифікації — кам'яні, цегляні, дерев'яні, змішані та ін.

Джерелами фінансування капітального ремонту житлового фонду є доходи від оренди нежитлових приміщень, перевищення доходів над видатками з експлуатації житлового фонду, бюджетні асигнування.

96.Особливості розвитку фінансових відносин в житловому господарстві. Готовність житлового господарства України до роботи в ринкових умовах.

Специфіка фінансових відносин, що виникають у житловому господарстві, виявляється передусім у взаємовідносинах цих підприємств з бюджетом. Ці відносини пов'язані з розподілом та ви­користанням коштів державного та місцевих бюджетів, які мо­жуть використовуватися на фінансування потреб даної галузі народного господарства. Слід зазначити, що до сих пір ця систе­ма фінансових відносин мала однобічний характер, бо з місцевих бюджетів та державного бюджету на фінансування житлового господарства виділялися значні грошові кошти, а податки ці під­приємства не сплачували. Важливо підкреслити, що нині в цьому блоці фінансових відносин відбуваються значні зміни, це пов'язано з тим, що звужуються межі фінансових відносин під­приємств житлового господарства з державою, бо практично припинилося фінансування цієї галузі з державного бюджету, і значно розширюються межі фінансових відносин цих підпри­ємств І місцевими органами самоврядування, бо обсяги фінансу­вання з місцевих бюджетів значно зростають.

У ринкових умовах господарювання особливого значення на­буває розвиток фінансових відносин підприємств житлового гос­подарства з місцевими органами самоврядування, це пов'язано з тим, що останні стають не тільки власниками житла, яке раніше належало державі, а й власниками значної частини фінансових ресурсів, які функціонують на території регіону, в тому числі й власниками фінансових ресурсів підприємств житлового госпо­дарства. При цьому слід зазначити, що питома вага комунально форми власності в житловому господарстві постійно зростає Так, у 1970 р. питома вага житлового фонду місцевих рад у різних містах коливалася від 40 % до 50 %, а в 2005 р. вона збільшилась і стала коливатися в межах від 70 % до 80 %.

Зміни в структурі власності, що відбуваються в процесі пере­ходу до ринкових умов господарювання, неминуче впливають на формування фінансових відносин у житловому господарстві і ве­дуть до виникнення нових і більш якісних зв'язків між суб'єктами розподільчих відносин.

Виникнення нових і більш якісних зв'язків між суб'єктами розподільчих відносин, які відповідають рівню розвитку продуктивних сил та виробничих відносин, зумовлюють необхідніш висування нових вимог до організації фінансів житлового ком­плексу країни, які мають забезпечити не тільки самоокупність і прибутковість цієї галузі місцевого господарства, а також ство­рити умови для розвитку ринкових умов господарювання й кон­куренції і на цьому підґрунті забезпечити подальше зростання обсягів якісного обслуговування житла населення. Тому поряд з житлово-експлуатаційними конторами з'являються кондомінімуми та інші об'єднання мешканців будинків, які ставлять своїм завданням за рахунок власних доходів значно поліпшити утри­мання житлових будинків. Показуючи особливості системи фі­нансових відносин у житловому господарстві, слід звернути ува­гу на відносини, що виникають між житлово-експлуатаційними конторами та підприємствами інших галузей комунального гос­подарства. Треба зазначити, що підприємства житлового госпо­дарства не завжди своєчасно і в повному обсязі розраховуються з

комунальними підприємствами за надані послуг