Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Местные фин_буржуй вариант[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

14. Державне регулювання фінансової діяльності органів місцевого самоврядування.

Правове регулювання Бюджетно-податкові відносини регулюється Законами України „Про місцеве самоврядування в Україні” (1997), „Про місцеві державі адміністрації” (1999), Бюджетним кодексом України (2010), регулюється Постановами Кабінету Міністрів України про формулу розподілу обсягу міжбюджетних трансфертів. Зокрема, законодавчо унормовано, які повноваження мають місцеві органи щодо формування та виконання місцевого бюджету. Однак не встановлено прямих взаємовідносин між державним та бюджетами місцевого самоврядування, таким чином районний бюджет є перерозподільною ланкою бюджетних коштів.

Бюджетно-фінансова децентралізація закріплена у Бюджетному кодексі України, де визначено доходи усіх рівнів бюджетів, видатки бюджетів і відносини державного та місцевих бюджетів. Бюджетний кодекс також декларує відповідність забов'язань та дохідної бази.

Бюджетне законодавство визначає види видатків, що виконуються за рахунок коштів окремих ланок бюджетної системи, і таким чином конкретизує бюджетні повноваження відповідних органів державної влади та місцевого самоврядування. (кошики 1, 2)

Економічне регулювання втручання вищестоящих рівнів здійснюється за допомогою встановлення відсотків нарахувань від доходів, надходження яких до нижчих бюджетів визначається Верховною Радою України або представницьким органом місцевого самоврядування вищого рівня при затвердженні своїх актів про бюджет. – Закон про державний бюджет, рішення про бюджет адмін. Одиниці

22. Шляхи оптимізації структури місцевих бюджетів в Україні

Місцеві бюджети слід розглядати у двох аспектах: 1) як організаційну форму мобілізації частини фінансових ресурсів у розпорядження місцевих органів самоврядування; 2) як економічну категорію, що передбачає комплекс взаємовідносин між місцевими та Державним бюджетами, а також усередині сукупності місцевих бюджетів.

Економічна сутність місцевих бюджетів проявляється в їх призначенні, а саме: 1) формування грошових фондів, які є фінансовим забезпеченням діяльності місцевих органів влади; 2) розподіл і використання цих фондів між галузями народного господарства; 3) контроль за фінансово-господарською діяльністю підприємств і організацій, підвідомчих цим органам влади.

До місцевих бюджетів віднесено: бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об’єднань. Місцевими бюджетами визнаються бюджет АРК, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядування. Відповідно до Бюджетного кодексу України структура місцевих бюджетів включає: республіканський бюджет АРК, обласні, міські, районні, районні в містах, селищні та сільські бюджети. В той же час місцеві бюджети є найчисленнішою бюджетної системи, оскільки їх налічується близько 12 тис. Одним з напрямів оптимізації структури місцевих бюджетів є скороченні їх кількості. Це, у свою чергу, забезпечить ефективніший та раціональніший розподіл міжбюджетних трансфертів, а також поліпшить контроль за цільовим використанням бюджетних коштів.