Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Местные фин_буржуй вариант[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

79. Оборотні кошти підприємств місцевого господарства та методи визначення їх потреби.

Підприємства місцевого господарства для виконання своїх функцій вимагають постійного авансування грошей в обігові кошти. Рух обігового капіталу передбачає формування обігових виробничих фондів і фондів обігу. Перші включають в себе виробничі запаси сировини, матеріалів, палива, напівфабрикатів, електроенергії тощо. Фонди обігу складаються з запасів готової продукції, грошових коштів, коштів у розрахунках. На підприємствах місцевого господарства формування обігових виробничих фондів та фондів обігу мають свою особливість порівняно з промисловістю. Так, на підприємствах водопостачання, теплопостачання та житлового господарства немає незавершеного виробництва і запасів готової продукції на складі. Крім того, на окремих підприємствах місцевого господарства протягом року структура обігових коштів може змінюватись у зв’язку з сезонним характером виробництва. У структурі обігових коштів підприємств місцевого господарства переважає дебіторська і кредиторська заборгованість, останнім часом вони зростають, що свідчить про несвоєчасність розрахунків.

На практиці використовують два методи визначення потреби в оборотних коштах: прямий та економічний. Метод прямого розрахунку забезпечує розроблення обґрунтованих норм і нормативів на кожному підприємстві з урахуванням багатьох чинників, пов’язаних з особливостями постачання, виробництва та реалізації продукції. Нормування обігових коштів сприяє створенню необхідних умов для скорочення запасів ТМЦ, прискорює оборот коштів. Визначення потреби в обігових коштах методом прямого розрахунку передбачає виконання розрахунків для кожного елемента обігових коштів. Обчислений методом прямого розрахунку норматив щорічно коригується підприємством з урахуванням змін виробничої програми і швидкості обертання обігових коштів. Для корекції використовується економічний метод розрахунку. Сутність його полягає в тому, що обчислений методом прямого розрахунку норматив на поточний рік ділять на дві частини. До першої частини відносять нормативи обігових коштів за статтями, розмір яких прямо залежить від обсягу витрат на виробництво. До другої частини включають ті статті нормованих обігових коштів, розмір яких прямо не залежить від зміни витрат на виробництво.

80. Управління оборотними коштами підприємств місцевого господарства.

3начний об'єм фінансових ресурсів, інвестованих в оборотні активи, різноманіття їх видів, визначальна роль в прискоренні обороту капіталу і забезпеченні постійної платоспроможності, а також ряд інших умов, визначають складність задач фінансового менеджменту, пов'язаних з управлінням оборотними активами. Комплекс цих задач і механізмів їх реалізації отримують відображення в розроблюваній на підприємстві політиці управління оборотними активами.

Політика управління оборотними активами представляє собою частину загальної фінансової стратегії підприємства, яка заключається в формуванні необхідного об'єму і складу оборотних активів, раціоналізації і оптимізації структури джерел їх фінансування. Політика управління оборотними активами розробляється за слідуючими основними етапами:

1. Аналіз оборотних активів підприємства в попередньому періоді.

На першому етапі аналізу розглядається динаміка загального об'єму оборотних активів, що використовуються підприємством - темпи зміни

середньої їх суми в співставленні з темпами зміни об'єму реалізації продукції і середньої суми всіх активів; динаміка питомої ваги оборотних активів в загальній сумі активів підприємства.

2) На другому етапі аналізу розглядається динаміка складу оборотних активів підприємства в розрізі основних їх видів - запасів сировини, матеріалів і напівфабрикатів; запасів готової продукції; дебіторської заборгованості; залишків грошових активів. В процесі цього етапу аналізу розраховуються і вивчаються темпи зміни суми кожного з цих видів оборотних активів в співставленні з темпами зміни об'єму виробництва і реалізації продукції; розглядається динаміка питомої ваги основних видів оборотних активів в загальній сумі. Аналіз складу оборотних активів підприємства за окремими їх видами дозволяє оцінити рівень їх ліквідності.

3) На третьому етапі аналізу вивчається оборотність окремих видів оборотних активів в загальній їх сумі. Цей аналіз проводиться з використанням показників-коефіцієнта оборотності і періоду обороту оборотних активів.

4) На четвертому етапі аналізу визначається рентабельність оборотних активів, досліджуються визначаючі її фактори.

5) На п'ятому етапі аналізу розглядається склад основних джерел фінансування оборотних активів - динаміка їх суми і питомої ваги в загальному об'ємі фінансових засобів, інвестованих в активи; визначається рівень фінансового ризику, який генерується наявною структурою джерел фінансування оборотних активів.

Результати проведеного аналізу дозволяють визначити загальний рівень

ефективності управління оборотними активами на підприємстві і виявити

основні напрямки його підвищення в слідуючому періоді.