Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Местные фин_буржуй вариант[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

117. Розмежув та збалансув повноваж і відповідальності центр та місц органів влади у сфері надання послуг.

Не забывайте везде добавлять «у сфері послуг» =)

Держ програма рег розаитку до 2015: Створення інституціональних умов для регіонального розвитку:

Пріоритетний напрям - узгодження діяльності центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо розвитку регіонів. Реалізація сучасної державної регіональної політики потребує постійного узгодження довгострокових завдань розвитку між центральними і місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, їх вирішення, визначення гранично допустимого рівня міжрегіональної та внутрішньорегіональної диференціації із запровадженням моніторингу на державному та регіональному рівні. Оптимізація організації держ влади та місцевого самоврядування має забезпечити підвищення ефективності управління процесами розвитку регіонів шляхом: - децентралізації і деконцентрації повноваж центр органів викон влади,; частина повноважень центральних органів виконавчої влади поетапно передаватиметься спеціалізованим держустановам, територіальним підрозділам центральних органів виконавчої влади, місцевим державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування; - удосконалення розподілу повноважень та функцій між територ підрозділами центр органів виконавчої влади, місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самовряд з метою уникнення дублювання, спрощення системи управління, її фінансового забезпечення та економії бюджетних коштів. Підвищення вимог до результативності реалізації загальнодерж соц-ек політики на регіональному рівні повинно супроводжуватися наданням додаткових повноважень місцевим державним адміністраціям, покладенням на них відповідальності за вирішення поточних та перспективних завдань розвитку регіонів.

Дальше впровадження конституційних засад розвитку місцевого самоврядування спрямовуватиметься на забезпечення підтримки місцевих ініціатив, а також на розширення повноважень та підвищення відповідальності органів місцевого самоврядування за вирішення завдань регіонального та місцевого розвитку.

Розв'язання проблем регіонального розвитку, становлення місцевого самоврядування та вдосконалення відносин "центр - регіони" потребує чіткого розподілу функцій та координування діяльності центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Основною метою повинне стати створення децентралізованої моделі організації влади, спроможної ефективно впливати на процеси соціально-економічного і культурного розвитку територій в умовах ринкової економіки, забезпечувати надання управлінських послуг населенню на рівні європейських стандартів, здатної до самовдосконалення і саморегуляції. Законодавчого врегулювання потребує питання щодо стимулювання участі членів громади у діяльності органів місцевого самоврядування, зокрема підвищення ролі громадських організацій у місцевому самоврядуванні, а також розроблення механізму відповідальності представників органів місцевого самоврядування, сільських, селищних та міських голів перед громадами, що їх обрали.

Реформування системи місцевого самоврядування передбачає: поступове розширення прав і підвищення рівня економічної самостійності місцевих територіальних громад;