Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Местные фин_буржуй вариант[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

56.Взаємовідносини в бюджетній сфері між різними рівнями місцевих бюджетів, їх особливості.

Взаємовідносини в бюдж. сфері між різними рівнями місц. бюджетів регулюються ст.92, 93 та ст. 101 бюдж. кодексу.

Ці відносини складаються в аспекті: 1) передачі видатків виконання власних; 2) передачі видатків на виконання делегованих держ. повноважень між місц. бюджетами.

1) Передача видатків на викон-ня власних повноважень між місц. Бюджетами

Територ. громади сіл, селищ і міст можуть об'єднувати на договірних засадах кошти відповідних бюджетів для виконання власних повноважень.

Міські ради та районні ради можуть передати видатки на виконання всіх або частини власних повноважень Верх. Раді АР Крим чи обл. раді з передачею відповідних коштів до бюджету АР Крим чи до обл. бюджету у вигляді міжбюдж. трансферту.

Сільські, селищні та міські ради можуть передавати видатки на викон-ня всіх або частини власних повноважень районній раді чи раді іншої територ. громади з передачею коштів до відповідного бюджету у вигляді міжбюдж. трансферту.

Передача видатків здійснюється за спільним рішенням відповідних рад на договірних засадах. Всі угоди про передачу видатків укладаються до 1 серпня року, що передує плановому.

2) Передача видатків на виконання делегованих держю повноважень

Передача прав на здійснення видатків на викон-ня делегованих держ. повноважень до бюджетів сіл, селищ, міст район. значення та їх об'єднань може здійснюватися за рішеннями районної або міської ради з відповідними коштами у вигляді міжбюдж. трансферту.

Міські ради можуть передати частину видатків на виконання делегованих держ. повноважень район. раді з відповідними коштами районному бюджету у вигляді міжбюдж. трансферту. Районні ради можуть передавати частину видатків на викон-ня делегованих держ. повноважень міській раді з відповідними коштами міському бюджету у вигляді міжбюдж. трансферту. Ця передача здійснюється на підставі спільних рішень відповідних рад і укладення договору.

Якщо інше не визначено договором, розмір переданих коштів на виконання делегованих держ. повноважень має бути пропорційний частці користувачів зазначеними послугами в повній вартості цих послуг, розрахованих за фін. нормативами бюдж. забезпеченості для органу влади АР Крим чи органу місц. самовряд-ня, який передає ці повноваження.

Якщо на території міста чи району недостатньо бюдж. установ, які забезпечують надання соц-них послуг, гарантованих державою для всіх громадян Укр. визначеному фін. нормативами бюдж. забезпеченості, обрахований обсяг видатків на фінанс-ня цих послуг враховується при визначенні міжбюдж.трансферту бюджету, з якого утримуються бюдж. установи, що надають ці послуги.

Всі угоди про передачу видатків на виконання делегованих держ. повноважень укладаються до 1 серпня року, що передує плановому.

Ст. 101. Міжбюдж.трансферти між місцевими бюджетами

1. Міські (міст Києва і Севастополя, міст республік-кого АР Крим та міст обл.значення) та районні ради можуть передбачати у відповідних бюджетах дотації вирівнювання бюджетам районів у містах, бюджетам сіл, селищ, міст район. значення та їх об'єднань, а також кошти, що передаються з цих бюджетів.

2. Верх. Рада АР Крим та відповідні ради можуть передбачати у відповідних бюджетах такі види міжбюдж. трансфертів:

субвенції на утримання об'єктів спільного користув-ня чи ліквідацію негативних наслідків діяльності об'єктів спільного користув-ня;

субвенції на виконання власних повноважень територ. громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань;

субвенції на виконання інвестиц. проектів;

інші субвенції.