Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Местные фин_буржуй вариант[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

97. Існуючи форми підприємств житлового господарства та їх вплив на організацію фінансових відносин.

Житлове господ – складова соц. Інфраструктури адмін.-територ формувань, покликана задовольняти потреби громадян у житлі. До складу ЖГ входять: житловий фонд, муніципальні дачні фонди, об’єкти інженерно-енергетичного устаткування для благоустрою житла та прилеглих до нього територій. Управління господарством проводиться наступними підприємствами: житлово-експлуатаційні контори, житл-експлуатаційні дільниці, товариства з експлуат житла, ремонтно-будівельні управління, постачальницькі, транспортні та інші організації. Вони формують єдину сис житлового господарства. Функціональними завданнями їх роботи є:

- утримання в належному техн. стані та збереження об’єктів житлового фонду і прилеглих територій;

- підвищення ступеня комфортності проживання у житлов приміщенні шляхом проведення ремонтно-віднолювальних робіт та регулювання будинкових сис електро-, газо-, тепло-, водопостачання і каналізації.

- отримання доходів від експлуат житлового фонду, достатніх для компенсації витрат на проведення вказаної госп діяльн.

Підприєм ЖГ притаманні певні особливості:

1) на сьогодні поки що не вдалося кардинально зманити фін механізм функціон ЖГ, який сформувався в умовах командно-адмінінст екон. Упродовж десятків років плата за житло лише частково покривала вартість цих послуг і нині в умовах низьких доходів переважної частини населення кардинально зманити тарифну політ та перейти до високих ставок квартирної плати, надходження від якої забезпечували високорентабельну роботу вітчизняних житлових підпр, не видається можливим.

Житл підпр продовжуються функціонувати на засадах самоокупності поточних витрат, пов’язаних з утримання та обслуговування житла, та лише частина витрат на його капітальний ремонт. Тобто, діючи механізм фінансув підпр і організ ЖГ поки що не забезпечує не тільки розширенного, а й просто відтворення їх осн фондів і виробничого циклу, а отже, - повноцінної реаліз принципу господарського розрахунку.

2)сьогодні кошти держ та місц бюджетів є осн джерелом фін ресурсів житлових підприємств, які спрямовуються на нове житлове будівництво та капіт ремонт держ та комун житлового фонду. Тому, враховуючи значний дефіцит бюджетних ресурсів, це призводить до хронічного недофінансув згаданої діяльн.

Кризовий стан галузі спонукає до звільнення органами місц самоврядув житлових підприємств комунальн форми влісності від сплати місц податків і зборів до місц бюджетів, що певною мірою покращує стан фін забезпечення їх господ діяльн.

101. Фінансування робіт по технічному обслуговуванню житлових будинків, проведення поточного ремонту та вивезення сміття.

Згідно з чинним законодавством витрати на техн. обслуг ( 10-15%)внутрішньо будинкових сис тепло-, водопостачання та водовідведення і зливовою каналізацію враховуються підпр ЖГ при формуванні тарифів на послуги з утримання будинків і споруд на прибудинкових територіях, тобто вкл. До складу і відшкодовується за рахунок квартирної плати.

Витрати на обслуг внутр. газопроводів і газового обладнання в житл будинках в насел пунктах України – відносяться на експлуат витрати згаданих спеціалізованих підпр. Витрати ЖГ на обслуговування внутрішньо будинкових мереж енергопостачання підлягають відшкодуванню з боку електроенергетичних підпр.

Поточний ремонт (до 10%) об’єкта житлового фонду вважається комплекс ремонто-будівельних робіт, які передбачають системне та своєчасне підтримання на належному рівні експлуатаційних якостей будівлі, попередження передчасного зносу її конструкцій і сис інженерно-техн обладення ат усунення в низ дрібних пошкоджень і несправностей. Існує 2 види поточного ремонту: профілактичний і непередбачений. Відповідно до п.19 постанови КМУ від 12 липня 2005 року №560 витрати на поточни ремонт конструктивних елементів, інженр сис та техн. пристроїв будинків та елементів зовн благоустрою, розташованих на прибудинкових територіях, компенсуються за рахунок оплати користувачів відповідних послуг. Витрати на поточний ремонт передбачаються у розмірі не більше 1 % загальної вартості житлового господарства

Житлові організації оплачують витрати на вивезення і знешкодження сміття (до 10%) за рахунок кошторису експлуатаційних витрат, а вивезення і знешкодження відходів з приватних неканалізованих будинків оплачується їх власниками.

98. Доходи підприємств житлового господарства та їх види.

Житлове господ – складова соц. Інфраструктури адмін.-територ формувань, покликана задовольняти потреби громадян у житлі.

Дохи підпри ЖГ як правило менші за видатки. У ЖГ визначаються доходи за всіма джерелами надходжень:

  1. квартирна плата

  2. орендна плата за нежитлові приміщення

  3. цільові збори за комунальні послуги

  4. внески орендарів на покриття експлуатаційних витрат з утримання та обслугов житлових фондів.

  5. Кошти, які одержують від електроенергетичних підпр на відшкодування витрат з обслуговування внутрішньо будинкових мереж електропостачання

  6. Інші доходи

Основним джерелом доходів житлово-екслуат підпр є квартирна плата. На неї впливають наступні чинники: зміни тарифів згідно з рішеннями уряду та органів місц самоврядування; поліпшення умов благоустрою квартир у нових будинках; забезпечення будинків ліфтами; місцезнаходження та поверховість будинків; пільги з плати за жило для окремих категорій громадян.

Доходи підпр ЖГ від нежитлових приміщень складаються з: орендної плати; оплат Центр опалення і комун послуг; сплати загальної для усіх власників будинків видатків на управл, експлуатац, і поточний ремонт житлового фонду пропорційно зайнятій площі.

Загалом 50-60% доходів житл організацій формується за рахунок квартирної плати, орендна плата за нежитлові приміщення перебуває в межах 10-20%.

Цільові збори житлово- експлуат організ – це платежі орендарів нежитлових приміщень та квартиронаймачів за центральне опалення та різноманітні комунальні послуги, які сплачуються понад квартирну та орендну плату, відповідно у випадку, коли розрахунки за вказані послуги з підпр комунального обслуг проводяться через житлово-експлуат організацію.

Орендарі нежитлових приміщень також сплачують внески на покритт експлуат витрат житлового господ, які розподіляються між ними пропорційно до займаної площі, зазначеної в договорах оренди.

До інших витрат відносять: орендна плата за житлові приміщення; виручка від реалізації майна, макулатури та металобрухту; доходи від надання різноманітних послуг населенню і стороннім організаціям (прикл: ремонт квартир на замовлення); дотації з місцевих бюджетів та отриманні субсидії тощо.