Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Местные фин_буржуй вариант[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

88.Особливості планування доходів від реалізації води та відведення стоків.

Планування доходів у комун під-вах починається з визначення грош надходжень, при цьому їх склад і структура залежить від функціонального призначення під-ва.

Фін планування під-в водопостачання та водовідведення починається з планування натуральнх показників оцінки рівня реалізації води та відведення стоків у плановому періоді. Цей рівень є основою для визначення обсягів поданої води в мережу в розрахунку на рік. Прогноз подачі води в мережу, втрати води та витрати води на власні й технологічні потреби, у свою чергу, є вихідними даними для визначення обсягів піднятої води станціями підйому. Під час планування реалізації води та відведення стоків аналізується споживанням води абонентами за попередні періоди та розглядаються виявлені при цьому тенденції до збільшення або зменшення споживання кожною групою споживачів.

Важливою складовою формування доходів під-в водопостачання та водовідведення є встановлення відповідного рівня тарифів. При цьому аналіз підходів та принципів ціноутворення і тарифної політики у водопостачання і водовідведенні свідчить про те, що встанлелені тарифи постійно зростають.

Під-ва водопостачання застосовують диференційовані тарифи для розрахунків подачі води населенню, комунальним та промисловим під-вам. Тому суму виручки від реалізації води можна визначити за допомогою такої ф-ли:

Вз = Вн + Вп

Де Вз - загал сума виручки від реалізації води;

Вн – сума виручки від реалізації води населенню;

Вп – сума виручки від реалізації води комунальним та промисловим під-вам.

Вн = Тн * Он;

Вп = Тнп* Оп;

Де Тн – тариф за 1 м3 води, яка реалізується населенню;

Тп - тариф за 1 м3 води, яка реалізується комун та промисловим під-вам;

Он – обсяг води, яка реалізується населенню;

Оп - обсяг води, яка реалізується комун та промисловим під-вам.

Суму виручки від реалізації води можна визначити також шляхом множення середньозваженої тарифної ставки, яка склалася в попередньому році, з урахуванням відповідних змін на запланований обсяг реалізації води. Середньозваженатарифна ставка розраховується за фор-лою:

Тсз = (Тн * Он + Тп * Оп)/( Он + Оп)

Аналогічні розрахунки проводяться у разі необхідності розрахунку виручки від реалізації теплої води.

Деяким мешканцям будинків надаються пільги в користуванні житлово-комунальними послугами, в тому числі і за користування водою. Подача води мешканцям будинків, яким надається пільга, здійснюється за рахунок масц бюджетів, тому важливо визначити її плановий розмір, бо дотація буде важливим джерелом формування доходу водоканалу міста. Для визначення планової суми дотації, яка надійде з місцевого бюджету, треба насамперед визначити кількість мешканців, яким надається пільга за користування водою; по-друге, ця пільга надається, як правило, малозабезпеченим верствам населення, які не мають лічильників використання води, тому потрібно знати вартість норми витрачання води на одного мешканця і помножити її на кількість мешканців, яким надається ця пільга. Норми витрачання води на одного мешканця встановлюються місцевими радами. Єдиної методики розрахунку сум дотацій на відшкодування збитків житлово-комунальним під-вам не існує.

Позареалізаційні доходи та доходи від ін видів діяльності плануються, як правило, виходячи з досягнутого рівня у попередній період з урахуванням змін, що відбудуться у плановому періоді.

90.Планування доходів транспортних підприємств. Собівартість транспортних послуг.

Слід зазначити, що в наземних видах транспорту платні перевезення становлять 55,0 %, метрополітен — 65,0 %, автотранспортом загального користування — 57,0, %, у тому числі у звичайному режимі — 49,0 %, у таксомоторному режимі — 96,0 %. У перевізників інших форм власності платні перевезення становлять 90,0 %. Структура джерел, які формують доходи транспортних підприємств, не однакова. Так, у м. Києві за останні роки доходи від перевезень пасажирів становили 63,0 %, від іншої діяльності 6,0 %, тобто власні доходи — 69,0 % і бюджетні асигнування —31,0 %.

В основу планування доходів підприємств транспортного комплексу покладені обсяги перевезень пасажирів, при цьому вони поділяються на перевезення пасажирів, які сплачують за свій проїзд, і пасажирів, які користуються пільгами. Крім того, плануються доходи від інших видів діяльності. Доходи від плат­них перевезень визначаються шляхом множення кількості паса­жирів, що планується перевести, на ціну одного перевезення (та­риф). Перевезення пасажирів, яким надається пільга, здійс­нюється за рахунок бюджетних дотацій, сума яких визначається шляхом множення кількості безплатних перевезень пасажирів на діючий тариф.

Доходи від інших видів діяльності плануються ви­ходячи з досягнутого в попередній період рівня з урахуванням змін, що відбудуться в плановому періоді. До інших видів дохо­дів належать доходи, отримані від здавання в оренду власних приміщень, надходження від розміщення реклами на зупинках та рухомому складі.